Ευλογιά αιγοπροβάτων στην Ερεσό;

30/10/2013 - 16:57

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα της Λέσβου εντοπίσθηκε σε κοπάδι της Ερεσού.

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα της Λέσβου εντοπίσθηκε σε κοπάδι της Ερεσού. Τρεις κτηνίατροι που εξέτασαν τα ζώα, αναφέρουν ότι είναι βέβαιοι πως πρόκειται για ευλογιά των αιγοπροβάτων, από τα κλινικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα. Η επιβεβαίωση του κρούσματος θα έρθει από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρόκειται να γίνουν. Χθες Τρίτη, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επρόκειτο να στείλει δείγματα αίματος από τα ζώα του κοπαδιού για εργαστηριακό έλεγχο, στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα αναμένονται να εκδοθούν μετά από δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι έως την Παρασκευή θα έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα. Εφόσον επιβεβαιωθεί το κρούσμα, τότε θα θανατωθούν όλα τα ζώα του κοπαδιού και θα θαφτούν. Ο κτηνοτρόφος θα αποζημιωθεί, όπως μας είπε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου.

Παράλληλα ο κ. Σαχσαμάνογλου τονίζει πως για 21 ημέρες, η Λέσβος θα τεθεί σε καραντίνα και δε θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές ζώντων ζώων. Μετά από 21 ημέρες, και εφόσον δε βρεθεί άλλη εστία, η καραντίνα θα αρθεί. Πρακτικά, με τα όσα είναι γνωστά αυτήν τη στιγμή, η καραντίνα θα αρθεί 21 ημέρες μετά την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος.

Ο κτηνοτρόφος θα μπορέσει να προχωρήσει σε ανασύσταση του κοπαδιού του μετά από 21 ημέρες, εφόσον έχει γίνει απολύμανση του στάβλου και των άλλων σημείων που θα κριθούν απαραίτητα. Ο κτηνοτρόφος θα λάβει το σύνολο των επιδοτήσεων που δικαιούται.
Η νόσος ενδημεί στην Τουρκία και τη βόρειο Ελλάδα (κυρίως στην περιοχή της Θράκης), κρούσματα δε έχουν εμφανιστεί και στη Βουλγαρία.

Αδυνατούν
Οι κτηνίατροι Αναστασία Δαούση και Γιάννης Τσακίρης, με τους οποίους συζητήσαμε το θέμα, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως έφθασε ο ιός της ευλογιάς στην Ερεσό, καθώς ο κτηνοτρόφος κατηγορηματικά δηλώνει πως δεν έχει φέρει ούτε ζώα ούτε ζωοτροφές από τη βόρεια Ελλάδα, που θα μπορούσαν να ήταν μολυσμένα.

Ο κ. Σαχσαμάνογλου μας είπε πως η νόσος είχε εμφανιστεί πριν από 15 χρόνια στη Λέσβο. Τότε είχαν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο Σκαλοχώρι και ένα κρούσμα την Καλλονή. Η νόσος δεν επεκτάθηκε σε άλλα κοπάδια, ούτε εμφανίστηκε τα επόμενα χρόνια.

Εφόσον η νόσος πάρει μεγάλες διαστάσεις, η κτηνοτροφία της Λέσβου θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα. «Θα ξετσομπανέψουν πολλοί κτηνοτρόφοι», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Δαούση. Μεγάλος αριθμός ζώων θα θανατωθεί, αφού ακόμη και ένα άρρωστο ζώο να εντοπισθεί σε ένα κοπάδι, σφάζεται όλο το κοπάδι, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η παραγωγή κρέατος και γάλακτος της Λέσβου. Έτσι, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, καθώς εκτός από τα ζώα τους, θα χάσουν και το εισόδημα από γάλα και κρέας, ενώ οι αποζημιώσεις που θα λάβουν, θα καλύψουν ένα μικρό μέρος της συνολικής ζημιάς που θα υποστούν.

 

Τι είναι η ευλογιά των προβάτων

Η κ. Δαούση, που επισκέφθηκε την πληγείσα κτηνοτροφική μονάδα, δήλωσε στο «Ε» πως είναι βέβαιη ότι πρόκειται για ευλογιά των προβάτων. Ακόμη επισημαίνει πως η νόσος εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Η ευλογιά των αιγοπροβάτων πλήττει μόνο τα ζώα και σε καμμία περίπτωση δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε από τα πάσχοντα ζώα ούτε από τα προϊόντα τους (γάλα και κρέας). Δηλαδή είναι αποκλειστικά ζωονόσος.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόκειται για μια επιθετική επιζωοτία, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα και διεισδυτικότητα.

Μέχρι τώρα, η νόσος προσβάλλει (κλινικά) μόνο πρόβατα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα ανάλυσης του γενετικού υλικού του ιού από εργαστήριο αναφοράς του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών. Δεδομένου ότι τα στελέχη του ιού της ευλογιάς προβάτου μπορούν να μολύνουν αίγες και το αντίστροφο, τόσο οι αίγες όσο και τα πρόβατα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο στα πλαίσια των μέτρων ελέγχου του νοσήματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey