Διασταυρωτικοί έλεγχοι για τα βοσκοτόπια

Τώρα μετρά το πρόβλημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ

17/09/2013 - 21:51

Την επόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Βορείου Αιγαίου με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζήτημα των βοσκοτόπων.

Την επόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Βορείου Αιγαίου με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζήτημα των βοσκοτόπων.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, χθες το μεσημέρι δήλωσε στο «Ε» πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή την περίοδο κάνει διασταυρωτικούς ελέγχους. Δηλαδή συγκρίνει τα στοιχεία που υπάρχουν στις δηλώσεις των κτηνοτρόφων όλης της χώρας για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούν ως βοσκοτόπους, με τις εκτάσεις που είναι επιλέξιμες ως βοσκότοποι από τον Οργανισμό.

Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτουν οι διαστάσεις του προβλήματος σε όλες τις κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί από τα στελέχη τού ΟΠΕΚΕΠΕ. Γι’ αυτό και ο Οργανισμός ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχει θέσει.

Ο κ. Γιαζιτζόγλου πιστεύει πως αν η συνάντηση γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ περισσότερα στοιχεία που να καταδεικνύουν τις διαστάσεις του προβλήματος, κι έτσι θα είναι πιο εύκολο να πεισθούν οι παράγοντες του Οργανισμού και του Υπουργείου πως είναι δίκαιο το αίτημα να εξαιρεθούν τα νησιά του Αιγαίου από το νέο τρόπο προσδιορισμού των βοσκοτόπων.

Επιλεξιμότητα στα κουτουρού
Με τα έως τώρα δεδομένα, οι δηλωμένες εκτάσεις ως βοσκότοποι έχουν χαρακτηριστεί σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία οι εκτάσεις δικαιολογούν δικαίωμα βόσκησης κατά 100%. Στη δεύτερη κατηγορία οι εκτάσεις δικαιολογούν δικαίωμα βόσκησης κατά 62,5% και στην τρίτη κατηγορία δικαιολογούν δικαίωμα βόσκησης κατά 37,5%. Οι τρεις παραπάνω κατηγορίες ισχύουν για τα 490.000 στρέμματα που γίνονται αποδεκτά ως βοσκότοποι για το τρέχον έτος, όταν το 2012 είχαν γίνει αποδεκτά 640.000 στρέμματα.

Όταν τα στελέχη τής ΕΑΣ Λέσβου είδαν αυτή την κατηγοριοποίηση, απευθύνθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ διερωτώμενα με ποιο κριτήριο έγινε αυτή η κατηγοριοποίηση και πώς προσδιορίστηκε το ποσοστό του δικαιώματος βόσκησης σε ορισμένες εκτάσεις στο 62,5% κι όχι στο 65%.

Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έως σήμερα δεν έχει δοθεί. Πιθανότατα γιατί δεν υπάρχουν κριτήρια.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζουν τη μεταφορά εκτάσεων από το συντελεστή 37,5%, στο συντελεστή 100%. Αν συμβεί αυτό, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος θα αντιμετωπιστεί.

Συνεταιριστές αναφέρουν πως στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να περιοριστούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας που μπορούν να επιδοτηθούν. Γι’ αυτό και οι όποιες ενέργειες γίνουν από εδώ και πέρα, στόχο θα έχουν τη μείωση της ζημίας που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και όχι την πλήρη εξάλειψή της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey