Περιφέρεια και ενώσεις συνεταιρισμών για τα βοσκοτόπια

Ζητούν συνάντηση με τον Τσαυτάρη

11/09/2013 - 16:38

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, θα επιδιώξει να έχει το συντομότερο δυνατό η επιτροπή που συγκροτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η επιτροπή θα θέσει τις διαστάσεις του προβλήματος στον υπουργό και θα του ζητήσει για τα νησιά του Αιγαίου να ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε και το 2012.

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, θα επιδιώξει να έχει το συντομότερο δυνατό η επιτροπή που συγκροτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η επιτροπή θα θέσει τις διαστάσεις του προβλήματος στον υπουργό και θα του ζητήσει για τα νησιά του Αιγαίου να ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε και το 2012. Δηλαδή να επιδοτηθούν οι ίδιες εκτάσεις που επιδοτήθηκαν και πέρυσι, ώστε να μη χάσουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έχουν κατοχυρώσει από το 2006.

Στην επιτροπή, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ενώσεων συνεταιρισμών, των δήμων και οι βουλευτές του Βορείου Αιγαίου. Διότι, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το πρόβλημα εκτός από τη Λέσβο είναι πολύ μεγάλο σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πάνω από το 40% των βοσκήσιμων εκτάσεων της Λήμνου και της Ικαρίας χαρακτηρίστηκαν μη επιλέξιμες προς επιδότηση, ενώ κοντά στο 40% είναι οι μη επιλέξιμες εκτάσεις στη Σάμο και τη Χίο.

Κι αλλού…
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, εξίσου μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ρόδου και άλλων κτηνοτροφικών νησιών του Νοτίου Αιγαίου (π.χ. Νάξος). Γι’ αυτό, όπως παρεμβαίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη παρέμβαση κι από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ώστε οι δύο Περιφέρειες από κοινού να διεκδικήσουν την εξαίρεσή τους από τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχουν θεσπιστεί για φέτος, επικαλούμενες το κριτήριο της νησιωτικότητας.

Τόσο ο κ. Γιαζιτζόγλου όσο και το μέλος τού Δ.Σ. τής ΕΑΣ Λέσβου Παναγιώτης Σταμάτης υπογράμμισαν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει στην καταστροφή εκατοντάδες κτηνοτρόφους. Παράλληλα σημείωσαν πως είναι ορατός ο κίνδυνος η φετινή ρύθμιση, εφόσον εφαρμοστεί, να υιοθετηθεί και για τα επόμενα χρόνια. Αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι κινητοποιήθηκαν με καθυστέρηση, καθώς πίστεψαν τις δεσμεύσεις πολιτικών παραγόντων πως το πρόβλημα θα διευθετηθεί.

Ο κ. Γιακαλής τόνισε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δήλωσε την πρόθεσή του να στηρίξει τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Ακόμη σημείωσε πως αυτοί που πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτούν αυτά τα ζητήματα, στην ουσία δεν κάνουν καμμία διαπραγμάτευση. Ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης υπογράμμισε πως είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από τη στιγμή που έγινε αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Οικονομίας.

Τον άδικο χαρακτήρα του μέτρου επεσήμαναν και οι άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο, αλλά και ο αγροτιστής Δημήτρης Καραγιάννης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey