Στόχος η αποτροπή του μεταναστευτικού κύματος

Ανάδειξη της νησιωτικότητας ως ευρωπαϊκό ζήτημα στην Ελληνική Προεδρία, προανήγγειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου

31/08/2013 - 00:20

Η καλύτερη αντιμετώπιση του κύματος μετανάστευσης που δέχονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι το κύριο θέμα της επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη Μυτιλήνη, που ξεκίνησε χθες Παρασκευή και πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή. Ο Υπουργός έφθασε λίγο μετά το μεσημέρι και κατευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου είχε σειρά επαφών και σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η καλύτερη αντιμετώπιση του κύματος μετανάστευσης που δέχονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι το κύριο θέμα της επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη Μυτιλήνη, που ξεκίνησε χθες Παρασκευή και πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή. Ο Υπουργός έφθασε λίγο μετά το μεσημέρι και κατευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου είχε σειρά επαφών και σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε σχετικά: «Θέλουμε να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Για την αντιμετώπιση του οποίου το Λιμενικό Σώμα καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. 2.000 στελέχη εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, με 35 σκάφη στο Ανατολικό Αιγαίο, για να αντιμετωπίσουν τη λαθρομετανάστευση. Το δεύτερο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι η νησιωτικότητα. Ένα ζήτημα που το καταλαβαίνουν πολύ καλά οι νησιώτες, αλλά δυστυχώς τόσο η εθνική όσο και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δεν το συμμερίζονται με τον ίδιο τρόπο. Στόχος μας είναι μέσα στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας το 2014, να αναδειχθεί η νησιωτικότητα και να δημιουργηθεί ένα φιλικότερο περιβάλλον για τα έργα και τις υποδομές που έχουν ανάγκη τα νησιά μας».

 

«Θα φύγει το αίσχος απ’ το λιμάνι»

Σε ερώτηση μας για το πότε θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που φθάνουν στη Λέσβο, από το χώρο του Τελωνείου Μυτιλήνης, ο Υπουργός απάντησε: «Ελπίζω ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα φύγει αυτό το αίσχος μέσα από το λιμάνι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Χριστιάνας Καλογήρου, που τόνισε πως «έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις και ένα ένα αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λαθρομετανάστευση».

Στη σύσκεψη με το Υπουργό πήραν μέρος ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Κορδώνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Καλλίας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέντζας, οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της Λέσβου.

Μετά το τέλος της πρώτης σύσκεψης, ακολούθησε σειρά επαφών με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ναυταθλητικών συλλόγων και το Σύλλογο Αλιέων Λέσβου. Μαζί με τον Υπουργ,ό ήταν ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

 

Συνάντηση με τους εργαζόμενους

«Δεν καταργείται η Γραμματεία»

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε με τους εργαζομένους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στους οποίους και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για κατάργηση της Γραμματείας, καθώς «αποτελεί πλούτο για τη νησιωτική πολιτική και η ύπαρξή της είναι κομβική ευρύτερα για τη νησιωτικότητα της χώρας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό: «Η Γενική Γραμματεία δεν πρέπει να αρκείται σε μικροαρμοδιότητες. Ο ρόλος της πρέπει να είναι επιτελικός και καθοριστικός στη χάραξη πολιτικών για την ενεργειακή, υδροδοτική και φαρμακευτική αυτάρκεια των νησιών», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι διαχειριστικές αρμοδιότητες που συμπίπτουν με εκείνες του κεντρικού Υπουργείου, θα ενοποιηθούν, όπως έγινε με τις αντίστοιχες στην προκήρυξη των άγονων γραμμών.

«Οι πολίτες μάς έστειλαν εδώ για να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα, για να είμαστε πιο χρηστικοί, πιο αποτελεσματικοί και πιο φθηνοί σε κόστος. Με αυτή την αρχή, θα προχωρήσουμε», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, είπε πως ανέλαβε πρωτοβουλία να τεθεί το θέμα της νησιωτικότητας στην Ευρώπη στα πλαίσια και της Ελληνικής Προεδρίας και να εξασφαλισθεί η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών.

Τέλος, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη διάθεση που επιδεικνύουν για άμεση συνεργασία, συμπλήρωσε ότι βρίσκεται καθημερινά με το βλέμμα στραμμένο προς αυτή την κατεύθυνση. «Δική μου διάθεση είναι να συμπλεύσουμε και να λειτουργήσουμε από κοινού στις όποιες αλλαγές και τομές πρέπει να πραγματοποιήσουμε για καλό όλων των πολιτών», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης άφησε να εννοηθεί πως για τους υπάλληλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου που τίθενται σε διαθεσιμότητα, θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, καθώς οι γνώσεις τους και οι ικανότητες τους, είναι πολύτιμες.

Χθες το απόγευμα, την ώρα που έκλεινε η ύλη του «Ε», ο Υπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί το υπό κατασκευή Κέντρο Κράτησης των προσφύγων στην περιοχή της Μόριας. Σήμερα Σάββατο από κοινού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, που από χθες το βράδυ βρίσκεται στη Λέσβο, καθώς και με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη, πρόκειται να επισκεφθεί το λιμάνι της Πέτρας προκειμένου να ενημερωθεί για την πύλη εισόδου που θα δημιουργηθεί εκεί.

 

 

Για το λιμάνι Σιγρίου

Συνάντηση Καλογήρου - Κορδώνη

Πριν από τη σύσκεψη του Υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τους φορείς της Λέσβου, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη, ο οποίος της παρέδωσε την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, για το έργο στο λιμάνι Σιγρίου, προκειμένου να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας. Όπως είπε η κ. Καλογήρου «με την έγκριση της επέκτασης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Αυτό το δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο εγχείρημα της κατασκευής του λιμένα Σιγρίου, θα φέρει πιο κοντά το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα και θα συντελέσει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου γενικότερα».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey