Ζήτησε το γάλα του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου

Τον Ιούνη αγοράζει γάλα ο «Κολιός»

09/07/2013 - 16:19

Πρόταση δέχθηκε ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου να δώσει το γάλα των μελών του και για την επόμενη χρονιά (2013 - 2014) στη γαλακτοβιομηχανία «Κολιός».

Πρόταση δέχθηκε ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου να δώσει το γάλα των μελών του και για την επόμενη χρονιά (2013 - 2014) στη γαλακτοβιομηχανία «Κολιός».

Η πρόταση δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν γινόταν το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. Όμως ο χρόνος που έγινε (τέλη Ιουνίου) αλλά και τα όσα προβλέπει, την κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Διότι επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της εταιρείας για το γάλα της Λέσβου και τις εκτιμήσεις πως υπάρχει έλλειψη πρόβειου γάλακτος στο νησί αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένους κτηνοτρόφους, η κίνηση της «Κολιός» είναι προάγγελος των κινήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.

Παράγοντες του κτηνοτροφικού τομέα αναφέρουν πως ο όμιλος «Κολιός», λόγω των προβλημάτων της «ΑΓΝΟ», είναι δύσκολο να πάρει μεγάλες ποσότητες γάλακτος από τη Βόρειο Ελλάδα. Έτσι επιδιώκει να εξασφαλίσει από τη Λέσβο το γάλα που χρειάζεται ή ένα σημαντικό μέρος των αναγκαίων ποσοτήτων.

Την ύπαρξη της πρότασης επιβεβαίωσε ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις επιμέρους πτυχές της.

Το μόνο που ανέφερε ήταν «έχουμε πρόταση και από άλλη μεγάλη τυροκομική επιχείρηση της ηπειρωτικής Ελλάδας».
Η πρόταση του ομίλου προβλέπει ότι η κατώτερη τιμή αγοράς του γάλακτος θα είναι αυτή που συμφωνήθηκε πέρυσι. Στην περίπτωση που η τιμή αυξηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο, ανάλογη αύξηση θα δοθεί και στους κτηνοτρόφους του Συνεταιρισμού.

Τα στελέχη του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου που συζήτησαν με τον κ. Κολιό, την πρόταση, θέτουν ως όρο η πληρωμή του γάλακτος να γίνεται εντός δύο μηνών.

Το μόνο παράδοξο είναι πως δεν έχει γίνει ίδια πρόταση και στο δεύτερο συνεταιρισμό της Λέσβου που δίνει γάλα στον όμιλο «Κολιός», το Συνεταιρισμό Στύψης. Χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Λευτέρης Ευαγγέλου, μας είπε: «Δεν έχουμε καμία πρόταση από την εταιρεία “Κολιός” για το γάλα της επόμενης χρονιάς».

Ίσως η διαφορετική αντιμετώπιση των δύο συνεταιρισμών να οφείλεται στα συνεχή παράπονα που εκφράζονται από την πλευρά του Συνεταιρισμού Στύψης προς τη γαλακτοβιομηχανία. Τα παράπονα αφορούν το χρόνο πληρωμής των κτηνοτρόφων, αφού αντί η εξόφληση να γίνεται σε δύο μήνες, γίνεται σε τέσσερις και σε ορισμένες περιπτώσεις σε τεσσεράμισι μήνες.

Επιδότηση γάλακτος
Εν τω μεταξύ χθες καταβλήθηκε στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου, η επιδότηση του 2012, η οποία ανέρχεται στα 0,06 ευρώ ανά κιλό γάλακτος.

Η επιδότηση δίνεται μέσω του ειδικού προγράμματος στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής στα νησιά του Αιγαίου. Δικαιούχοι είναι οι κτηνοτρόφοι των οποίων το γάλα μεταποιείται στα νησιά. Δηλαδή την επιδότηση δεν θα την πάρουν οι κτηνοτρόφοι που έδωσαν το γάλα τους στην «Κολιός». Οι συνεταιρισμοί που συνεργάζονται με την «Κολιός» διεκδικούν την καταβολή της επιδότησης από την επιχείρηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey