Πάνω από 55% των δανείων της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, δεν εξυπηρετούνται

«Θαλασσοδάνεια» 31,4 εκατ. ευρώ

09/07/2013 - 16:14

Στα 31,4 εκατ ευρώ ανέβασε τις επισφαλείς απαιτήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, ο πρώτος ισολογισμός εκκαθάρισης που καλύπτει την περίοδο από 19 Μαρτίου 2012 ως 18 Μαρτίου 2013.

Στα 31,4 εκατ. ευρώ ανέβασε τις επισφαλείς απαιτήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, ο πρώτος ισολογισμός εκκαθάρισης που καλύπτει την περίοδο από 19 Μαρτίου 2012 ως 18 Μαρτίου 2013.

Το παραπάνω ποσό αφορά τις απαιτήσεις από δάνεια που είχε χορηγήσει στους πελάτες της συνολικού ύψους 56,98 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 55,1% των δανείων που είχαν χορηγηθεί από την Τράπεζα, δεν εξυπηρετούνται.

Κι ο εκκαθαριστής της Τράπεζας θεωρεί πως είναι αδύνατον να εισπραχθούν τα ποσά αυτά. Επιπλέον είναι φανερό ότι για τα δάνεια αυτά δεν είχαν ληφθεί επαρκείς εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο ισολογισμό που είχε καταρτισθεί για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2012 ως 18 Μαρτίου του 2012, οι επισφαλείς απαιτήσεις ανέρχονταν στα 25 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει πως αυξήθηκαν οι επισφαλείς απαιτήσεις κατά έξι εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα χρήσης.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως οι χορηγήσεις των δανείων γίνονταν με εγκληματικά άστοχο τρόπο. Στα 31,4 εκατ. ευρώ είναι βέβαιο πως περίοπτη θέση καταλαμβάνουν οι σκανδαλώδεις χορηγήσεις του 2004 και των επόμενων ετών.

Στις επισφαλείς απαιτήσεις περιλαμβάνονται και τα δάνεια προς την ΑΕΝΑΛ, την πάλαι ποτέ αναπτυξιακή εταιρεία της Νομαρχίας Λέσβου, που πλέον πρέπει να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Και στην κρίση
Οπωσδήποτε, ένα μέρος των επισφαλών απαιτήσεων οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθούν τόσο υψηλά ποσοστά επισφαλών απαιτήσεων από την κρίση και μόνο.

Τα δυσάρεστα νέα δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με τον ορκωτό λογιστή, η Συνεταιριστική Τράπεζα ενδέχεται να χάσει άλλα 1,24 εκατ. ευρώ από προθεσμιακές καταθέσεις που είχε σε άλλες συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας. Οι καταθέσεις αυτές είχαν δοθεί ως ενέχυρο έναντι μεριδίων της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου, που είχαν αγοράσει οι παραπάνω τράπεζες. Η συναλλαγή αυτή είχε γίνει προκειμένου να στηριχθεί αύξηση κεφαλαίου στην οποία είχε προβεί η Τράπεζα το 2009. Στη συμφωνία προβλεπόταν πως μετά από μερικά χρόνια η Συνεταιριστική Λέσβου - Λήμνου θα προχωρούσε σε επαναγορά των μεριδίων που είχε πουλήσει στις άλλες συνεταιριστικές τράπεζες.

Οι παραπάνω καταθέσεις έχουν κατασχεθεί. Ωστόσο ο εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής πιστεύει πως δεν θα χαθεί αυτό το ποσό. Η υπόθεση αναμένεται να κριθεί στα δικαστήρια.

Στην συγκεκριμένη χρήση, η Τράπεζα είχε έσοδα 4,6 εκατ. ευρώ, από αυτά τα 1,95 εκατ. ευρώ προέρχονται από τόκους. Οι συσσωρευμένες ζημιές προηγουμένων χρήσεων και της τρέχουσας χρήσης, ανέχονται στα 28,91 εκατ. ευρώ.

Από τον ισολογισμό της Τράπεζας προκύπτει πως οι υποχρεώσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχονται στα 55,51 εκατ. ευρώ.

Οι αναγγελθείσες απαιτήσεις ανήλθαν στα 56,98 εκατ. ευρώ. Από αυτές 55,74 εκατ. ευρώ επαληθεύθηκαν από τα βιβλία της Συνεταιριστικής. Το ποσό των απαιτήσεων που απορρίφθηκαν είναι 1,24 εκατ. ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey