Παγίδες, φωσφίνες και… ηλεκτροφόροι φράκτες!

Νέα «όπλα» για τα αγριοκούνελα

07/06/2013 - 21:59

Μέτρα και τρεις νέες μέθοδοι για την καταπολέμηση των προβλημάτων που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων στις καλλιέργειες της Λήμνου, ανακοινώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέτρο αφορά στη σύλληψη των αγριοκούνελων με παγίδες, το δεύτερο με ηλεκτροφόρους φράκτες και το τρίτο με φωσφίνες.

Μέτρα και τρεις νέες μέθοδοι για την καταπολέμηση των προβλημάτων που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων στις καλλιέργειες της Λήμνου, ανακοινώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέτρο αφορά στη σύλληψη των αγριοκούνελων με παγίδες, το δεύτερο με ηλεκτροφόρους φράκτες και το τρίτο με φωσφίνες.

Η Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ανακοίνωσε ότι τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα υλοποίησης των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία τού ΕΛΓΑ στην Αθήνα.

Η πρώτη μέθοδος που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει ήδη ξεκινήσει πειραματικά και αφορά στη σύλληψη των αγριοκούνελων με παγίδες, οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού και κυρίως στα σημεία που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου και αν αυτή καταφέρει ν’ αποδώσει, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα προχωρήσει στη μαζική εφαρμογή της.

Σ’ ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη μέθοδο, οι αγρότες του νησιού δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητά της, ενώ υποστηρίζουν ότι δε θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και η συγκεκριμένη μέθοδος δε θα μπορέσει να το περιορίσει.

Φράκτες!!!
Μια δεύτερη μέθοδος που εξετάζεται σε πρώτο στάδιο, είναι η τοποθέτηση ηλεκτροφόρου φράκτη σε κατάλληλη για το σκοπό αυτό έκταση, η οποία κατόπιν θα εκκαθαριστεί με νόμιμες μεθόδους, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος αγριοκούνελων σ’ αυτήν. Σε περίπτωση που και αυτό το μέτρο δείξει καλά αποτελέσματα, η μέθοδος θα επεκταθεί.

Η τρίτη μέθοδος αφορά στην τοποθέτηση φωσφινών. Πρόκειται για ένα δηλητήριο που είναι όμως αβλαβές για τον άνθρωπο, γιατί εξατμίζεται στο αέρα, δεν αφήνει κατάλοιπα και δε ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Για την τοποθέτηση φωσφινών για την καταπολέμηση των αγριοκούνελων, ο ΕΛΓΑ προτίθεται να ξεκινήσει ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού.

«Ξεκινάμε μια συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος και πιστεύουμε ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα δώσουν μια νέα ώθηση για να συνεχίσουμε την προσπάθεια», δήλωσε η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, «για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τη Λήμνο. Η προσπάθεια που γίνεται, αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριοκούνελων, ώστε να επέλθει ισορροπία και στο οικοσύστημα του νησιού.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λήμνου αναμένει επίσημη ενημέρωση για την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή δείχνει ενοχλημένη, καθώς δεν έχει λάβει καμμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος, παρ’ ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, από τις οποίες μόνο η χρήση φωσφινών θα τεθεί σε εφαρμογή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey