Τιμές ελαιολάδου

Προς αναστροφή της πτωτικής τάσης

06/06/2013 - 13:46

Στα μέσα του Ιουνίου αναμένεται να επιστρέψει στην αγορά του ελαιολάδου η ΕΑΣ Λέσβου. Αυτό ανέφερε στο «Ε» ο διευθυντής της Ένωσης, Στρατής Χατζηδημητρίου.

Στα μέσα του Ιουνίου αναμένεται να επιστρέψει στην αγορά του ελαιολάδου η ΕΑΣ Λέσβου. Αυτό ανέφερε στο «Ε» ο διευθυντής της Ένωσης, Στρατής Χατζηδημητρίου. Ακόμη μας είπε ότι έχουν ομαλοποιηθεί οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όμως οι τιμές του βιομηχανικού παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες.

Σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο ISMEA, οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας την εβδομάδα 27 Μαΐου - 2 Ιουνίου σε μέσα επίπεδα κινήθηκαν ανοδικά στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η ανώτερη μέση χονδρική τιμή καταγράφηκε στη Σπάρτη στα 2,61 ευρώ το κιλό κι η χαμηλότερη στην Καλαμάτα στα 2,53 ευρώ το κιλό. Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφεται ποσοστιαία άνοδος από 0,6% έως 1,2% στη συγκεκριμένη κατηγορία ελαιολάδου. Οι μέσες χονδρικές τιμές των παρθένων ελαιολάδων παραμένουν αμετάβλητες στο 1,83 ευρώ το κιλό στη χώρα μας. Ανοδική τάση καταγράφουν και στα βιομηχανικά λάδια οι μέσες χονδρικές τιμές. Η ανώτερη τιμή καταγράφηκε στη Μυτιλήνη στο 1,89 ευρώ το κιλό (εβδομαδιαίο ποσοστό ανόδου 1,3%) και η χαμηλότερη στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα στο 1,78 ευρώ το κιλό (5,8%).

Στην Ιταλίαμ η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανήλθε στα 3,04 ευρώ το κιλό την εβδομάδα 27 Μαΐου - 2 Ιουνίου και έμεινε αμετάβλητη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Ελαφρά ανοδική τάση καταγράφηκε στα βιομηχανικά ελαιόλαδα (1,6%) και η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 2,03 ευρώ το κιλό. Στα παρθένα ελαιόλαδα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 2,37 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας ποσοστιαία πτώση 1%.

Η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία την ίδια εβδομάδα τού 2011, ήταν 3,60 ευρώ το κιλό, ενώ το 2012 ήταν 2,40 ευρώ το κιλό.

Στην Ισπανία, η εικόνα της αγοράς είναι ακόμη πιο πολύπλοκη. Στη Γρανάδα και τη Χαέν οι μέσες τιμές χονδρικής έχουν διαμορφωθεί στα 2,70 και 2,60 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, κι είναι αμετάβλητες. Στο Μπόργκας η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 2,87 ευρώ το κιλό, με ποσοστιαία άνοδο 3,2%. Αντίθετα, στη Μάλαγα και το Τολέδο οι τάσεις είναι πτωτικές και οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 2,63 και τα 2,70 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Η μέση τιμή χονδρικής του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,33 ευρώ το κιλό με άνοδο 3,2%.

Εκτίμηση
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά οι πτωτικές τάσεις της αγοράς αναστρέφονται. Σιγά - σιγά οι τυποποιητές ελαιολάδου επιστρέφουν στην αγορά και απορροφούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι, όσοι είχαν την αντοχή και την υπομονή να περιμένουν την άνοδο, μπορούν να ελπίζουν ότι θα πουλήσουν σε καλύτερες τιμές από αυτές που είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ελπίζουμε να δικαιωθούν. Αν και εκτιμούμε ότι στη Λέσβο δύσκολα η μέση τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ το κιλό. Ανώτερη τιμή από αυτή ίσως να πετύχουν όσοι μπορούν να κρατήσουν τα λάδια τους ως τον Αύγουστο.

Τα τελευταία χρόνια, το μήνα αυτό καταγράφονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εξελίξεις στις τιμές του λαδιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey