«Ημέρες Γαστρονομίας» στο Μουσείο Μπενάκη, με μεγάλη προβολή των λημνιακών προϊόντων

Διατροφή υπόδειγμα!

29/05/2013 - 16:20

Μια μεγάλη γιορτή για τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και ειδικότερα για τα λημνιακά πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Γαστρονομίας: Ονομασία Προέλευσης Ελληνική».

Μια μεγάλη γιορτή για τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και ειδικότερα για τα λημνιακά πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Γαστρονομίας: Ονομασία Προέλευσης Ελληνική». Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με εξειδικευμένες θεματικές εισηγήσεις, μαγείρεμα παραδοσιακών συνταγών και κυρίως με την έκθεση προϊόντων από επιχειρήσεις και της Λήμνου, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις ως τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός.

Σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τοπικούς φορείς και παραγωγούς, οι διοργανωτές παρουσίασαν μια θεματική ενότητα εκδηλώσεων που αποσκοπούσε στη χαρτογράφηση και την ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου γαστρονομικού πολιτισμού της Λήμνου.

Η Λήμνος προβλήθηκε με ειδικό περίπτερο του Δήμου Λήμνου, ενώ και άλλες τέσσερις επιχειρήσεις του νησιού συμμετείχαν με δικά τους περίπτερα και συγκεκριμένα το «Κτήμα Χατζηγεωργίου» με τα βραβευμένα του κρασιά, η επιχείρηση «Χρυσάφη» με τα βραβευμένα τυριά και τ’ άλλα παραδοσιακά προϊόντα του, το αρτοποιείο «Ποριάζη» με τα φημισμένα παξιμάδια του και η επιχείρηση «Αχιλαδέλλη» με τα ονομαστά γλυκά του κουταλιού. Παράλληλα, σε διαφορετικά περίπτερα προβλήθηκαν οι εκδόσεις της Λήμνου και συγκεκριμένα του Χρήστου Καζόλη και του Γιώργου Κωνσταντέλλη, όπως και το ξενοδοχείο «Varos Village».

Δυνατότητες…
Σε ειδική εκδήλωση, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, παρουσίασε το νησί και τις δυνατότητες που αυτό έχει αναπτύξει στον πρωτογενή τομέα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες και στο περίπτερο όπου έγινε μαγείρεμα λημνιακών συνταγών.

«Είναι μια συνεχής και συνεπής προσπάθεια για να αναδείξουμε το νησί μας. Ο κόσμος γνώρισε τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Λήμνου, τα εξαιρετικά μας προϊόντα, τα τρόφιμα, το κρασί και το μέλι. Παράλληλα είχαμε την υποστήριξη του πανεπιστημιακού μας Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, που κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια», δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου.

Για τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο Δήμος Λήμνου όσο και οι παραγωγοί του νησιού για την προβολή και προώθηση των λημνιακών προϊόντων, ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Πρέπει να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή, καθώς αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Τα δικά μας προϊόντα είναι εξαιρετικά, είναι πρώτα σε ποιότητα στην παγκόσμια αγορά και η προσπάθειά μας είναι να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.»

Επώνυμες συμμετοχές
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Ευρωπαία επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης. Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής συμμετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης στις εκδηλώσεις, ενώ στη θεματική ενότητα με θέμα «Αφιέρωμα στη Μεσογειακής Διατροφή», από τον επίκουρο καθηγητή Χαράλαμπο Καραντώνη έγινε η εισήγηση «Η Μεσογειακή Διατροφή από της επιδημιολογικές μελέτες στο μοριακό επίπεδο και στην αγορά των τροφίμων».

Τέλος, τη διοργάνωση των θεματικών ενοτήτων με θέμα «Ελληνική Γη: επιτυχημένα παραδείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας από ειδικούς του κλάδου της διατροφής» και «Λημνία Γη: Αφιέρωμα στον τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό» είχε ο επίκουρος καθηγητής Δημήτρης Σκάλκος, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος με εισήγηση που είχε θέμα «Παραγωγή προϊόντων: το μοντέλο της Λήμνου».

 

Και η Περιφέρεια στα «Θεσμοφόρια»

Θετικά σχόλια αποκόμισαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της Έκθεσης «Θεσμοφόρια» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, από 24 έως 26 Μαΐου 2013. Η συμμετοχή της Περιφέρειας αποσκοπούσε στην καλύτερη προβολή των αγροτοδιατροφικών προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διά του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γανιάρη και των στελεχών της Περιφέρειας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη για θέματα που αφορούν τα νησιά μας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έγκριση του πρώτου Leader Αλιείας της χώρας, που θα είναι αυτό της Χίου, δεδομένης της αναγκαιότητας να στηριχθεί το νησί μετά από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Επίσης ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο νέο κανονισμό που αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, λέγοντας ότι αναμένεται η έγκρισή του και ότι θα περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση και κατοχύρωση του Νησιωτικού Σήματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey