Σταμάτησε τις αγορές η ΕΑΣ Λέσβου

Υποχωρούν οι τιμές του ελαιολάδου

17/05/2013 - 16:09

Χθες Πέμπτη, η ΕΑΣ Λέσβου σταμάτησε να αγοράζει λάδι από τους παραγωγούς μέλη της. Αιτία, η πτωτική τάση που επικρατεί στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου, η οποία είναι πιο έντονη στα βιομηχανικά λάδια. Η Ένωση θα επανέλθει στην αγορά με νεώτερη ανακοίνωσή της.

Χθες Πέμπτη, η ΕΑΣ Λέσβου σταμάτησε να αγοράζει λάδι από τους παραγωγούς μέλη της. Αιτία, η πτωτική τάση που επικρατεί στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου, η οποία είναι πιο έντονη στα βιομηχανικά λάδια. Η Ένωση θα επανέλθει στην αγορά με νεώτερη ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το ISMEA, ινστιτούτο της Ιταλίας, η τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την εβδομάδα 6 έως 12 Μαΐου υποχώρησε κατά 0,1% και διαμορφώθηκε στα 3,08 ευρώ ανά κιλό στην Ιταλία. Κατά το ίδιο ποσοστό υποχώρησε και η χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου και διαμορφώθηκε στα 2,46 ευρώ το κιλό. Η χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου υποχώρησε κατά 3,9%. Όλες οι παραπάνω τιμές αφορούν ιταλικά ελαιόλαδα.

Στην Ισπανία, η χονδρική τιμή του ελαιολάδου κυμαίνεται από τα 2,62 ευρώ το κιλό έως τα 2,81 ευρώ το κιλό. Η πτωτική τάση κυμαίνεται από το 1,8% έως το 4,1%. Η χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου έχει διαμορφωθεί στα 2,32 ευρώ ανά κιλό και παρουσιάζει πτώση κατά 2,5%.

Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνεται μεταξύ 2,64 ευρώ το κιλό και 2,55 ευρώ το κιλό. Σε ποσοστά η πτώση των τιμών σημειώνεται στο 2,1% με 1,0%.

Στα παρθένα ελαιόλαδα, η τιμή χονδρικής παραμένει αμετάβλητη στο 1,98 ευρώ το κιλό, ενώ στα βιομηχανικά ελαιόλαδα η τιμή χονδρικής εντοπίζεται στο 1,91 ευρώ το κιλό με 1,78 ευρώ το κιλό.

Καθοδικές τάσεις στις τιμές καταγράφει το «Ίδρυμα για την προώθηση και την ανάπτυξη της ελιάς και του ελαιολάδου» της Ισπανίας. Ειδικότερα, στις αρχές του Απριλίου στην Ισπανία πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 2,91 ευρώ το κιλό (χονδρική τιμή), ενώ προχθές πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες στα 2,68 ευρώ το κιλό. Την 1η Απριλίου αγοραπωλησίες παρθένου ελαιολάδου έγιναν με τιμή 2,69 ευρώ το κιλό (χονδρική τιμή) και την Τετάρτη έγιναν με χονδρική τιμή τα 2,35 ευρώ το κιλό. Ανάλογη ήταν η πορεία των τιμών του βιομηχανικού ελαιολάδου. Την 1η Απριλίου καταγράφηκαν αγοραπωλησίες στα 2,60 ευρώ το κιλό και προχθές καταγράφηκαν αγοραπωλησίες στα 2,23 ευρώ το κιλό.

Κατά την εκτίμησή μας, η ελαφρά κάμψη των τιμών είναι αποτέλεσμα των εμπορικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι μεγάλες τυποποιητικές μονάδες της Ευρώπης με στόχο να ρίξουν την τιμή της πρώτης της ύλης.

Στην κίνηση αυτή συμβάλλουν και οι πληροφορίες που θέλουν μια κάμψη της κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 6% περίπου. Εκτιμούμε ότι η πτωτική τάση θα είναι μικρής διάρκειας και σύντομα οι τιμές θα ανακάμψουν στα επίπεδα του Απριλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι παραγωγοί μπορούν να πετύχουν λίγο καλύτερες τιμές από αυτές που είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey