Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές

Παραγωγή 16.000 τόνων λαδιού στη Λέσβο

09/05/2013 - 15:23

Προσεγγίζει τους 16.000 τόνους ελαιολάδου η παραγωγή της Λέσβου το χειμώνα 2012 - 2013, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου

Προσεγγίζει τους 16.000 τόνους ελαιολάδου η παραγωγή της Λέσβου το χειμώνα 2012 - 2013, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Βορείου Αιγαίου.

Η εκτίμηση της υπηρεσίας τον περασμένο Οκτώβριο ήταν πως η παραγωγή θα ανέλθει στους 17.000 τόνους. Οι αιτίες της μικρής απόκλισης είναι οι χαμηλές αποδόσεις σε ελαιόλαδο, η απώλεια καρπού από τη μεγάλη πλημμύρα της 1ης Δεκεμβρίου και ο καρπός που δεν συγκομίσθηκε λόγω του υψηλού κόστους, τονίζει ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας, Κυριάκος Βάσσος.

Επίσης θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την ανθοφορία στον ελαιώνα της Λέσβου. Αυτό σημαίνει πως αν όλα πάνε καλά τη νέα ελαιοκομική περίοδο, η παραγωγή λαδιού στο νησί θα κυμανθεί πάνω από τους 10.000 τόνους. Ωστόσο είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για το ύψος της παραγωγής.

Σταθερότητα στις τιμές
Οι μέσες τιμές χονδρικής του ελαιολάδου σε μέσα επίπεδα έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας, όπως και στη γειτονική Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Ismea. Ελαφρά κάμψη παρουσίασαν οι μέσες τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στην Ισπανία.

Ειδικότερα τις πρώτες ημέρες του Μάη, το Ινστιτούτο Ismea καταγράφει τη μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία στα 3,08 ευρώ το κιλό με ανεπαίσθητη κάμψη 0,3% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,46 ευρώ το κιλό με υποχώρηση μόλις κατά 0,1%. Ελαφρά κάμψη καταγράφει το βιομηχανικό ελαιόλαδο κατά 1% και η μέση χονδρική τιμή που διαμορφώθηκε στα 2,17 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου είναι αυξημένη κατά 47,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στην Ισπανία, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνεται από τα 2,69 ευρώ το κιλό στην περιοχή της Χαέν ως τα 2,93 ευρώ στην περιοχή του Μπόγκας.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι τιμές του έξτρα παρθένου ισπανικού ελαιολάδου είναι αυξημένες από 42,3% ως 59,3%. Κατά 48,8% είναι αυξημένη η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφεται κάμψη 4,3% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 2,38 ευρώ το κιλό.

Στην Ελλάδα, η μέση χονδρική τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνεται από τα 2,58 ευρώ το κιλό ως τα 2,68 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας μια ασθενή πτωτική τάση σε εβδομαδιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές είναι αυξημένες ως και κατά 31,3%.

Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου έχει διαμορφωθεί στα 1,98 ευρώ το κιλό τις πρώτες μέρες του Μάη. Κι είναι αμετάβλητη σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, αλλά αυξημένη κατά 21,5% σε σχέση με πέρυσι. Η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου κυμαίνεται από τα 1,83 ευρώ το κιλό στα Δωδεκάνησα ως τα 1,98 ευρώ το κιλό στη Λέσβο.

Τέλος, στην Τυνησία, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου τις πρώτες ημέρες του Μάη είχε διαμορφωθεί στα 2,58 ευρώ το κιλό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey