Φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι

Μειωμένες τιμές στα κρεατικά

02/05/2013 - 15:55

Αισθητή υποχώρηση των τιμών των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, καταγράφεται φέτος. Στα έξι από τα 13 προϊόντα που παρακολουθούμε διαχρονικά, έχουμε μείωση τιμής σε σχέση με το 2010. Σε άλλα τρία προϊόντα οι τιμές είτε έμειναν σταθερές, είτε καταγράφηκαν μόνο οριακές αυξήσεις. Στα υπόλοιπα τέσσερα σημειώθηκε άνοδος των τιμών.

Φέτος η μέση τιμή του κατσικίσιου κρέατος για τον καταναλωτή διαμορφώθηκε στα 8,50 ευρώ το κιλό, από τα 9,55 ευρώ που ήταν το 2010, δηλαδή από την προσφυγή της χώρας στη τρόικα έως σήμερα. Στα αρνιά γάλακτος, η μέση τιμή υποχώρησε από τα 8,34 ευρώ το κιλό, στα 7,70 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή στα κατσίκια υποχώρησε κατά 1,05 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρνιά οι τιμές καταναλωτή υποχωρούν την ώρα που οι τιμές παραγωγού κινούνται ανοδικά. Αυτό σημαίνει πως το φετινό Πάσχα καταγράφεται μείωση του περιθωρίου κέρδους των χονδρεμπόρων κρέατος και των κρεοπωλών. Μειωμένη κατά 0,75 ευρώ το κιλό είναι και η μέση τιμή που πωλούνται οι συκωταριές και κατά 0,25 ευρώ το κιλό η τιμή που πωλούνται τα νωπά έντερα.

Στα κηπευτικά…
Στα κηπευτικά που έχουμε συχνές αυξομειώσεις τιμών, παρατηρούμε ότι η μέση τιμή του μαρουλιού έχει αυξηθεί κατά 0,11 ευρώ το κιλό. Η τιμή πατάτας παρουσιάζει μείωση κατά 0,03 ευρώ, σε σχέση με το 2010 πάντα. Όμως η τιμή της πατάτας είναι κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
Οι τιμοληψίες που έκανε η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης, έδειξαν ως ανώτερη τιμή για την πατάτα το 1,00 ευρώ. Ωστόσο, εμείς εντοπίσαμε σε περιφερειακά καταστήματα πατάτες πρώτης ποιότητας να πωλούνται προς 1,20 ευρώ το κιλό.
Στις ντομάτες η μέση τιμή παραμένει σχεδόν αμετάβλητη.

Όμως παρατηρούμε ότι έχει μειωθεί η κατώτερη τιμή, από το 1,55 ευρώ που ήταν το 2010, στο 1,40 ευρώ φέτος, ενώ η ανώτερη τιμή αυξήθηκε, από τα 2,14 ευρώ στα 2,30 ευρώ το κιλό. Μισό ευρώ έχει αυξηθεί η τιμή της σαλάτας κατά την τελευταία τριετία. Η τιμή του αγγουριού έχει μειωθεί κατά 0,12 ευρώ. Κατά 0,37 ευρώ υψηλότερη είναι η μέση τιμή στα πορτοκάλια, ίσως γιατί το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλέον εκτός εποχής. Σταθερή η μέση τιμή στα λεμόνια. Κατά μισό ευρώ έχει μειωθεί η μέση τιμή του τσουρεκιού. Η μείωση προήλθε από τη μείωση της κατώτερη τιμής, από τα 9,00 ευρώ που ήταν το 2010, στα 8,00 το 2013. Η ανώτερη τιμή έχει μείνει σταθερή. Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι τιμές των αυγών. Φέτος η ανώτερη τιμή που καταγράφηκε, είναι 0,35 ευρώ, διπλάσια δηλαδή από την ανώτερη τιμή που είχε καταγραφεί το 2010.
 
Γενική υποχώρηση των τιμών
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίηση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε πανελλαδικό επίπεδο θα είναι φθηνότερο, αλλά μόλις κατά 3,35%. Οι τιμές των κρεατικών είναι μειωμένες κατά 15% περίπου σε σχέση με πέρυσι και οι τιμές των κηπευτικών έχουν διαμορφωθεί στα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν μία πτώση των τιμών, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 9,76% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ειδικότερα, τα καλαμάρια πωλούνται κατά 15% φθηνότερα το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 23,81%, ενώ και οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν σε ένα ποσοστό 25,0%.
Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν ο ταραμάς (5,17%) και οι ελιές (9,1%), ενώ το τουρσί, οι φακές και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κινούνται στα περσινά επίπεδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey