Σηφουνάκης κατά Επιτροπής Ανταγωνισμού, με κατηγορίες για αδράνεια στην υπόθεση Olympic Air και Aegean Airlines

«Καρτέλ στις αερομεταφορές»

14/03/2013 - 15:14

Αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών στις αεροπορικές μεταφορές καταγγέλλει ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, με ερώτηση που κατατέθηκε προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα.

Αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών στις αεροπορικές μεταφορές καταγγέλλει ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, με ερώτηση που κατατέθηκε προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα.

Όπως σημειώνουν ο Νίκος Σηφουνάκης και οι βουλευτές Θάνος Μωραΐτης και Βασίλης Κεγκέρογλου, «οι δύο βασικές εταιρείες Olympic Air και Aegean Airlines, με την πρωτοφανή και αδικαιολόγητη ανοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε εναρμονισμένες πρακτικές, δημιουργώντας de facto καρτέλ στην αγορά αερομεταφορών».

Οι βουλευτές παρουσιάζουν συγκεκριμένα παραδείγματα που κατά την άποψή τους δείχνουν την ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών. Επίσης κάνουν λόγο για το μοίρασμα της εσωτερικής αγοράς έτσι ώστε το πτητικό έργο των δύο «ανταγωνιστριών» εταιρειών να μην αλληλεπικαλύπτεται, διακοπή αεροπορικών δρομολογίων παραμένοντας μία μόνο εταιρεία σε συγκεκριμένα δρομολόγια εσωτερικού, διατήρηση υψηλών τιμών στα εισιτήρια εσωτερικού, υψηλότερων ακόμα κι από τις τιμές για πτήσεις εξωτερικού, και επιμερισμό της αγοράς στις γραμμές εξωτερικού.

Τα παραπάνω αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη και τους άλλους συναδέλφους του, «εξόφθαλμες παραβάσεις και καταχρηστικές πρακτικές». Θεωρούν δε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει. Το ότι δεν το έκανε, σημαίνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού - υπό την παρούσα της ηγεσία - είναι και ανεπαρκής στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

Συγχωνεύονται…
Θυμίζουμε ότι οι δύο αεροπορικές εταιρείες Olympic Air και Aegean Airlines βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης από το περασμένο φθινόπωρο, με εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη. Κατά της εξαγοράς αυτής είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή ο κ. Σηφουνάκης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του είχε τονίσει ότι προηγούμενη ανάλογη προσπάθεια είχε ματαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, λίγο μετά την ανακοίνωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας των δύο εταιρειών, είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να γίνει αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, καθώς κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η αγορά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey