Φοβούνται τις καθυστερήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αγώνας δρόμου για τη δακοκτονία

13/03/2013 - 15:36

Αν και η πίστωση για το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας ήρθε αργότερα από την αντίστοιχη περσινή, οι διαδικασίες τρέχουν πιο γρήγορα, καθώς η απόφαση για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού λήφθηκε 15 ημέρες νωρίτερα.

Αν και η πίστωση για το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας ήρθε αργότερα από την αντίστοιχη περσινή, οι διαδικασίες τρέχουν πιο γρήγορα, καθώς η απόφαση για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού λήφθηκε 15 ημέρες νωρίτερα. Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη της Περιφέρειας ήταν πολύ επιφυλακτικά στο να απαντήσουν αν θα ξεκινήσει εγκαίρως η καταπολέμηση του δάκου. Αιτία, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτείται να γίνουν. Μεταξύ άλλων, η γεωπόνος Εύη Πίτικα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου ανέφερε ότι πέρυσι χρειάστηκαν δύο μήνες για να ληφθεί η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η έναρξη της δακοκτονίας να γίνει στις 8 Αυγούστου.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται φέτος για την αντιμετώπιση του δάκου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ανέρχεται στα 2,53 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 1,99 εκατ. ευρώ αφορούν τη Λέσβο, 237.000 τη Χίο και 301.000 αφορούν τη Σάμο και την Ικαρία. Το συνολικό ποσό που διατίθεται, είναι λίγο υψηλότερο από το ποσό που είχε διατεθεί πέρυσι, ωστόσο αναμένεται μείωση του εποχικού προσωπικού που θα εγκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών να προσληφθεί. Έτσι, είναι πολύ πιθανό το σύνολο του προγράμματος να ανατεθεί σε εργολάβο. Πέρυσι σε ορισμένες περιοχές η δακοκτονία είχε γίνει με αυτεπιστασία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου.

Αποτίμηση προγράμματος
Σε μια σύντομη αποτίμηση του προγράμματος δακοκτονίας τού 2012, η κ. Πίτικα ανέφερε ότι έφερε πολύ καλά αποτελέσματα, παρά την καθυστερημένη έναρξή του. Τα αποτελέσματα φαίνονται στα πολύ καλά και ποιοτικά λάδια που παράγει η Λέσβος αυτή την περίοδο. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην επίβλεψη της δακοκτονίας λόγω του μειωμένου προσωπικού που διατίθεται από το Υπουργείο κι εξήγησε πως αν δε συνεργαστούν οι παραγωγοί με τα συνεργεία δακοκτονίας, τότε δε θα μπορέσει να γίνει καλή δουλειά.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δε χρησιμοποιείται αποκλειστικά εντομοκτόνο που κρίνεται κατάλληλο για βιολογικούς ελαιώνες, η ίδια εξήγησε πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ένα μόνο σκεύασμα, διότι θα αναπτύξει ανθεκτικότητα σε αυτό ο δάκος. Επίσης είπε ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το κόστος της δακοκτονίας αν γινόταν αποκλειστικά με τη χρήση δακοπαγίδων που χρησιμοποιούνται από τους βιοκαλλιεργητές.

Παρά τις επικρίσεις που δέχεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας, οι απολογισμοί που κάνει κάθε χρόνο η υπηρεσία δείχνουν ότι φέρνει πολλαπλάσια οφέλη από το κόστος του. Το ύψος της ωφέλειας μπορεί να ξεπερνά και τα 13 εκατ. ευρώ σε μια χρονιά, μόνο για τη Λέσβο.

Δακοκτονία και στη Λήμνο
Την εφαρμογή της δακοκτονίας και στη Λήμνο ζήτησαν οι Λημνιοί περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς δειλά - δειλά αναπτύσσεται η ελαιοκομία και σε αυτό το νησί. Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής ανέφερε ότι φέτος στα μικρά ελαιοτριβεία του νησιού αλέστηκαν 150 τόνοι ελιάς. Η υπηρεσία δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους παραγωγούς του νησιού, ωστόσο εξήγησε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας, διότι σύμφωνα με τη νομοθεσία υλοποιείται όπου υπάρχουν περισσότερα από 70.000 ελαιόδεντρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey