Επιβεβαιώνονται οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του λαδιού

Στα 2,50 ευρώ τα τρία δέκατα

26/02/2013 - 15:28

Χθες το μεσημέρι, η ΕΑΣ Λέσβου ανακοίνωσε νέες αυξημένες τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού ανήλθε στα 2,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών για άμεση πληρωμή και στα 2,60 ευρώ για πληρωμή μετά από έξι μήνες.

Χθες το μεσημέρι, η ΕΑΣ Λέσβου ανακοίνωσε νέες αυξημένες τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού ανήλθε στα 2,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών για άμεση πληρωμή και στα 2,60 ευρώ για πληρωμή μετά από έξι μήνες. Η εξέλιξη αυτή λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη γράφαμε ότι επανήλθαν οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία.

Στην Κρήτη και την Πελοπόννησο την προηγούμενη εβδομάδα η μέση τιμή παραγωγού κυμαινόταν στα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονταν ανώτερες τιμές, αλλά αφορούσαν μόνο στα μέλη των συνεταιρισμών που έδιναν τις συγκεκριμένες τιμές.

Στην περιοχή τής Χαέν στην Ισπανία, χθες, πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 2,96 ευρώ το κιλό (πρόκειται για τιμή χονδρικής). Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν αγοραπωλησίες ακόμη και στα 3,39 ευρώ το κιλό. Οι προαναφερόμενες τιμές από τη Χαέν προέρχονται από το Olivanet και είναι οριακές. Δηλαδή επιτεύχθηκαν σε συγκεκριμένες αγοραπωλησίες και δεν είναι μέσες τιμές, κατά τα συνέπεια αυτό που καταγράφουν είναι τάσεις κι όχι το πραγματικό επίπεδο των τιμών του ελαιολάδου στη χονδρική αγορά.

Στην Ιταλία, τα στοιχεία του ινστιτούτου ISMEA δείχνουν ότι ως τις 17 Φεβρουαρίου η μέση τιμή χονδρικής είχε διαμορφωθεί στα 3,10 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών. Κι είναι οριακά ανώτερη της αντίστοιχης τιμής τού 2011 (2,90 ευρώ ανά κιλό) και πολύ ανώτερη από την αντίστοιχη τιμή τού 2012 (2,40 ευρώ ανά κιλό).

Επιβεβαίωση εκτιμήσεων
Οι εκτιμήσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαιώνονται. Η τάση των τιμών στην αγορά του ελαιολάδου παραμένει ανοδική. Πιστεύουμε ότι θα παραμένει ανοδική και τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια κάμψη ως αποτέλεσμα των εμπορικών παιχνιδιών. Ακόμη κι αν εμφανιστούν τέτοιες τάσεις, εμείς θεωρούμε ότι η γενικότερη ανοδική τάση των τιμών για τη φετινή χρονιά δε θα ανατραπεί.

Πιστεύουμε πως η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα και τη Λέσβο θα διαμορφωθεί στα 2,60 ευρώ το κιλό. Κατά συνέπεια, όσοι παραγωγοί μπορούν να αποφύγουν την άμεση πώληση του ελαιολάδου τους, θα πετύχουν καλύτερες τιμές μέσα στους δυο - τρεις επόμενους μήνες.

Αρκετές πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τιμές παραγωγού υψηλότερες από τα 2,60 ευρώ το κιλό, όμως οι ποσότητες που θα πουληθούν σε αυτό το επίπεδο είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χονδρεμπόρων και των ελαιομεσιτών της Μυτιλήνης, μέχρι τώρα έχουν πουληθεί και εξαχθεί από τη Λέσβο περίπου 10.000 τόνοι ελαιολάδου κι εκτιμάται πως μένουν να πουληθούν άλλοι 5.000 τόνοι.

Ακόμη καλύτερες τιμές θα πετύχουν οι παραγωγοί που θα πωλήσουν το λάδι τους μετά τον Ιούνιο. Όμως αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο, διότι αν υπάρχουν στοιχεία που θα δείχνουν μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την επόμενη χρονιά, οι τιμές θα πέσουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey