Πάνω από τρία ευρώ το κιλό οι τιμές χονδρικής σε Ιταλία και Ισπανία

Στα πάνω το λάδι!

19/02/2013 - 15:37

Επανήλθαν οι ανοδικές τάσεις στην αγορά του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ιταλία και την Ισπανία. Στις 10 Φεβρουαρίου οι τιμές χονδρικής και στις τρεις κατηγορίες ελαιολάδου κατέγραφαν ανοδικές τάσεις στην ιταλική αγορά.

Επανήλθαν οι ανοδικές τάσεις στην αγορά του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ιταλία και την Ισπανία. Στις 10 Φεβρουαρίου οι τιμές χονδρικής και στις τρεις κατηγορίες ελαιολάδου κατέγραφαν ανοδικές τάσεις στην ιταλική αγορά. Η μέση χονδρική τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου είχε διαμορφωθεί στα 3,09 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,56 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,36 ευρώ το κιλό. Πρέπει να σημειώσουμε πως στον προηγούμενο κύκλο ανόδου των τιμών του ελαιολάδου, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχε διαμορφωθεί στα 3,00 ευρώ ανά κιλό. Μόλις η τιμή πέρασε αυτό το όριο, οι τυποποιητές σταμάτησαν να αγοράζουν λάδι.

Στην Ισπανία οι τιμές χονδρικής παρουσιάζουν μια πρόσκαιρη κάμψη. Η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου στις 10 Φεβρουαρίου κυμαινόταν μεταξύ 2,87 ευρώ και 3,01 ευρώ το κιλό. Ωστόσο νεώτερα στοιχεία από τη Χαέν της Ισπανίας, δείχνουν σαφή τάση ανάκαμψης των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, πάνω από τα 3,00 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου στην Ισπανία κινούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς διαμορφώθηκαν στα 2,73 ευρώ ανά κιλό σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού ινστιτούτου ISMEA.

Στην Ελλάδα, οι μέσες τιμές χονδρικής βρίσκονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο χονδρεμπορικό περιθώριο κέρδους και στο κόστος μεταφοράς προς τις τυποποιητικές επιχειρήσεις της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σημειώνεται στα 2,63 ευρώ έως 2,70 ευρώ το κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου έχει διαμορφωθεί στο 1,98 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του βιομηχανικού ξεκινά από το 1,83 ευρώ και φτάνει στα 2,05 ευρώ το κιλό. Η υψηλότερη τιμή του βιομηχανικού λαδιού απαντάται στη Μυτιλήνη.

Νέα περίοδος
Κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε στην αρχή μια νέας ανοδικής περιόδου των τιμών, η οποία στην Ελλάδα θα έρθει με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων και κάπως εξασθενημένη. Δηλαδή όταν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας απορροφήσουν τις ποσότητες που θέλουν από τις δικές τους αγορές, τότε θα στραφούν και στην ελληνική. Δε θεωρούμε πολύ πιθανό να δούμε τις τιμές παραγωγού να ξεπερνούν τα 3,00 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο λάδι. Θεωρούμε, όμως, πιθανό οι τιμές παραγωγού σε μέσα επίπεδα να φθάσουν τα 2,60 ευρώ ανά κιλό (πάντα για το έξτρα παρθένο).

Προσωπική μας εκτίμηση είναι πως η ανοδική πορεία των τιμών στην Ελλάδα θα ξεκινήσει το Μάρτιο και υπάρχουν οι δυνατότητες να διατηρηθεί έως το Μάιο. Δηλαδή πριν δοθούν στη δημοσιότητα οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την περίοδο 2013 - 2014. Υψηλές τιμές σε όλες τις κατηγορίες του ελαιολάδου αναμένουμε να δούμε και τους καλοκαιρινούς μήνες, μια και θα έχουμε ραγδαία μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey