Διαπιστώσεις του ινστιτούτου ISMEA σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα

Ελαφρά κάμψη στις τιμές του λαδιού

05/02/2013 - 15:36

Στα 3,10 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου διαμορφώθηκε η μέση χονδρική τιμή τού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ιταλικό ινστιτούτο ISMEA.

Στα 3,10 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου διαμορφώθηκε η μέση χονδρική τιμή τού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ιταλικό ινστιτούτο ISMEA. Πριν από ένα χρόνο, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχε διαμορφωθεί στα 2,50 ευρώ και πριν από δύο χρόνια, στα 2,90 ευρώ ανά κιλό. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου έφθασε στα 2,53 ευρώ το κιλό. Τέλος, η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,27 ευρώ το κιλό.

Στην Ισπανία, η τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφυγε με τη μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου να διαμορφώνεται στα 3,17 ευρώ το κιλό στην Περιφέρεια Βorgas. Αυτή ήταν η υψηλότερη τιμή σε όλη την Ισπανία. Η χαμηλότερη μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 2,65 ευρώ το κιλό στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας. Η μέση τιμή χονδρικής του βιομηχανικού ελαιολάδου στην περιοχή τής Χαέν, διαμορφώθηκε στα 2,63 ευρώ το κιλό.

Στην Ελλάδα, οι μέσες τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα στα 2,78 ευρώ το κιλό στη Σπάρτη, στα 2,66 ευρώ το κιλό στην Καλαμάτα και στα 2,68 ευρώ το κιλό στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου. Η αντίστοιχη τιμή για το παρθένο ελαιόλαδο σε Κρήτη και Μυτιλήνη, είναι 1,98 ευρώ το κιλό.

Τιμή στα βαριά
Στα βιομηχανικά λάδια, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, η υψηλότερη τιμή διαμορφώνεται στη Μυτιλήνη και είναι 2,06 ευρώ το κιλό. Στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας είναι 1,83 ευρώ το κιλό. Είναι εντυπωσιακό ότι το βιομηχανικό λάδι της Μυτιλήνης έχει καλύτερη μέση χονδρική τιμή από το παρθένο. Στη χώρα μας, οι τιμές του παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου παρέμεναν σταθερές την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου καταγράφουν μικρή κάμψη κατά 2% περίπου.

Στην Τυνησία, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,53 ευρώ το κιλό την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και καταγράφει μείωση κατά 3,8%. Η αντίστοιχη τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,38 ευρώ το κιλό.

Η γενική εικόνα που παρουσιάζεται στην αγορά της Μεσογείου, είναι μια ελαφρά κάμψη, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 1% και 4%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που στην αγορά μπήκαν μεγάλες ποσότητες φρέσκου ισπανικού ελαιολάδου κι αναμένεται να διατηρηθεί για όσο διάστημα ο ισπανικός ελαιώνας θα μπορεί να τροφοδοτεί τις αγορές με τις ποσότητες που ζητούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey