Προοιωνίζονται καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς

Λιγότερο λάδι σε Ισπανία και Ιταλία

30/01/2013 - 15:42

Μεγαλύτερη από την αρχικώς αναμενόμενη θα είναι η κάμψη της παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία. Ανάλογες εκτιμήσεις έχουν δει τη δημοσιότητα και για την παραγωγή της Ιταλίας στα μέσα του Ιανουαρίου.

Μεγαλύτερη από την αρχικώς αναμενόμενη θα είναι η κάμψη της παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία. Ανάλογες εκτιμήσεις έχουν δει τη δημοσιότητα και για την παραγωγή της Ιταλίας στα μέσα του Ιανουαρίου. Τα δύο αυτά γεγονότα ενισχύουν τις πιθανότητες οι τρέχουσες τιμές του ελαιολάδου να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες. Επίσης είναι πιθανό να δούμε άνοδο των τιμών παραγωγού σε υψηλότερα επίπεδα την περίοδο της άνοιξης.

Η ιστοσελίδα Olivenews.gr, επικαλούμενη στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, αναφέρει ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας θα ανέλθει στους 675.000 τόνους, έναντι 1.599.000 τόνων το 2011/2012 και 1.395.000 τόνων το 2010/2011. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου της Ισπανίας θα ανέλθει στους 925.000 τόνους, παρ’ όλο που πριν από ένα εξάμηνο οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η μείωση της ισπανικής παραγωγής ελαιολάδου θα έφθανε στους 800.000 τόνους.

Τα παραπάνω στοιχεία, κατά πάσα πιθανότητα, είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, καθώς η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία έχει μπει στο κυρίως στάδιο.

Μείωση παντού
Μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου και στην Ιταλία, σε σχέση με πέρυσι. Ο όγκος της παραγωγής της γειτονικής χώρας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, διότι οι Ιταλικές Αρχές συνηθίζουν να δίνουν «φουσκωμένα» στοιχεία. Να σημειώσουμε πως η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου πλήχθηκε το περσινό καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου από ξηρασία.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα και την Τυνησία αναμένεται αύξηση της παραγωγής.

Η Ισπανία είναι η ναυαρχίδα της παγκόσμια παραγωγής ελαιολάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η περσινή παραγωγή ανήλθε στους 3.389.000 τόνους, εκ των οποίων στην Ισπανία παράχθηκαν οι 1.599.000. Αυτό σημαίνει ότι ηι παραγωγή ανήλθε στο 48% της παγκόσμια. Κατά συνέπεια, η μείωση της παραγωγής στην Ισπανία έχει σημαντική επίδραση στην εξέλιξη των τιμών για τους παραγωγούς. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα έχουμε εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω, διότι δεν υπάρχουν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, αλλά και γιατί το μεγαλύτερο μέρος από τη μείωση της παραγωγής θα καλυφθεί από τα αποθέματα προηγούμενων ετών.

Έτσι, πολύ απλά οι παραγωγοί ελαιολάδου θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερες τιμές από τις τρέχουσες τους επόμενους μήνες. Αρκεί να μην τους πιέζουν οι υποχρεώσεις προς τους εργάτες γης και τα ελαιοτριβεία. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αξιόλογη αύξηση των τιμών αναμένεται από το Μάρτιο, ενώ άλλοι την προσδιορίζουν το Μάιο. Το πότε ακριβώς θα έρθουν οι καλύτερες τιμές είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, διότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά είναι πολλοί και δεν μπορεί να γίνει πλήρης στάθμισή τους.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, οι παραγωγοί της Λέσβου έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν τη συγκομιδή του καρπού, μια και για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα αποκομίσουν αξιόλογο εισόδημα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey