Το Φεβρουάριο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Θα επαναλειτουργήσει ή όχι η Συνεταιριστική;

18/01/2013 - 15:55 Ενημερώθηκε 16/03/2024 - 22:00

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λέσβου - Λήμνου, Λαμίας και Αχαΐας.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λέσβου - Λήμνου, Λαμίας και Αχαΐας.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε μετά τις αιτήσεις ακύρωσης της αναστολής, που κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων και μέλη των κατά καιρούς διοικητικών συμβουλίων της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου, μαζί με πολίτες και εκπροσώπους φορέων.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν οι δικηγόροι των Συλλόγων Εργαζομένων Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου, οι δικηγόροι των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών, ενώ ακόμη ήταν ο δικηγόρος, ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Οι Εργαζόμενοι
Η γραμμή των Εργαζομένων και των μελών των Δ.Σ. και των υπόλοιπων φορέων, που ζητούν την επαναλειτουργία της Τράπεζας, με οποιαδήποτε μορφή, κινήθηκε γύρω από τρεις βασικούς άξονες.

Όπως ειπώθηκε από το δικηγόρο των Εργαζομένων, Γιώργο Λάγο, η Τράπεζα της Ελλάδος, πριν ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής, θα μπορούσε να είχε τοποθετήσει επίτροπο σε αυτήν, προκειμένου να την κατευθύνει όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης της υφιστάμενης κατάστασης.

Η δεύτερη πρόταση ήθελε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προτού κλείσει οριστικά η Τράπεζα κι αφού ενημερωθούν προηγουμένως οι μέτοχοι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου, Παρασκευάς Καραϊσκάκης, επεσήμανε ότι η παρουσία της Τράπεζας θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία.

Ο δικηγόρος της Τράπεζας, Μανώλης Χατζηχαλκιάς, αναφέρθηκε και κατέθεσε έγγραφα τα οποία έχουν και στο παρελθόν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη, όσον αφορά στην κακοδιαχείριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, γεγονός που οδήγησε τελικά στο να τεθεί υπό εκκαθάριση.

Σχετικά με την κεφαλαιακή ανεπάρκεια που αποδεικνυόταν βάσει λογιστικών στοιχείων, ο κ. Χατζηχαλκιάς τόνισε πως επίτροπος στην Τράπεζα είχε μπει το 2005 προκειμένου να την εξυγιάνει. Εξυγίανση όμως δεν υπήρξε, διότι δεν κατέστη δυνατή η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όσες φορές και αν αυτή επιχειρήθηκε.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως ο εκκαθαριστής της τράπεζας, Μιχάλης Ανδριώτης, κατέθεσε ότι εάν πέντε καταθέτες μεγάλων ποσών σήκωναν τα χρήματά τους, η Τράπεζα θα κατέρρεε, με απρόβλεπτες συνέπειες.


Επίθεση ΟΤΟΕ σε Ανδριώτη:
«Θέλει να κλείσει την Τράπεζα για προσωπικούς λόγους»

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ, που επιθυμεί την επαναλειτουργία των τριών αυτών Τραπεζών, χαρακτηρίζει σε σχετική ανακοίνωση «βασιλικότερο του βασιλέως» τον επίτροπο-εκκαθαριστή που τοποθέτησε η Τράπεζα, το Μιχάλη Ανδριώτη. Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, ο κ. Ανδριώτης έχει προσωπικούς λόγους να κλείσει η Τράπεζα και αυτό οφείλεται στον τρόπο που μάχεται σθεναρά εναντίον της προσπάθειας των Εργαζομένων και της ΟΤΟΕ.

Παράλληλα, το δευτεροβάθμιο όργανο σημειώνει στην ανακοίνωση: «Προειδοποιούμε τη διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος να ανακαλέσει στην τάξη των πραγματικών καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του τον εν λόγω κύριο, γιατί η δική του αμετροέπεια και η έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας προκαλεί και την τοπική κοινωνία, αλλά και ταυτόχρονα θέτει σε δοκιμασία την ψύχραιμη στάση και την υπομονή των εργαζομένων που έχουν χάσει τη δουλειά τους.»


Απάντηση Ανδριώτη:
«Ντροπιάζουν την ΟΤΟΕ»

«Θα πρέπει η ΟΤΟΕ να μας πει σε ποιον απευθύνεται», επισημαίνει σε Δελτίο Τύπου ο κ. Ανδριώτης. Σε αυτό υπογραμμίζει ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΟΤΟΕ δε θα πρέπει να προβαίνει σε χαρακτηρισμούς και απειλές μέσω υστερόγραφων και παράλληλα καλεί τους συνδικαλιστές να αναλογιστούν την ιστορία της Ομοσπονδίας τους και το τι θα έλεγε ο ιδρυτής της, Γιάννης Αλευράς, για αυτού του είδους την ανακοίνωση.

Ο κ. Ανδριώτης πρόκειται να παραχωρήσει προσεχώς συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey