Ξεκινούν έλεγχοι στα Σφαγεία Σκαλοχωρίου, Μανταμάδου και Σκοπέλου

Ο κόμπος της παρανομίας… στο χτένι!

05/12/2012 - 14:36

Ελέγχους στα τρία δημοτικά σφαγεία της Λέσβου θα διενεργήσει η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μετά από τις καταγγελίες που έκανε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Σελάχας.

Ελέγχους στα τρία δημοτικά σφαγεία της Λέσβου θα διενεργήσει η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μετά από τις καταγγελίες που έκανε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Σελάχας. Αυτό δήλωσε χθες το μεσημέρι στο «Ε» ο διευθυντής Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Παρασκευάς, προσθέτοντας πως από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα γίνει εισήγηση για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων όπου διαπιστωθούν παραβάσεις του νόμου. Ωστόσο σημείωσε ότι η βασική έγκριση για τη λειτουργία των σφαγείων δίνεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

Μια μέρα νωρίτερα, ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, μας είχε δηλώσει ότι τα τρία σφαγεία δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας από την Υπηρεσία του. Κάτι που παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, Αριστείδης Ταξείδης. Βέβαια ο κ. Ταξείδης προσέθεσε ότι έχει ανατεθεί σε μελετητή η σύνταξη των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σφαγείων και των μελετών για την απόκτηση πιστοποίησης κατά HACCP.

Στο… μέλλον!
Το πότε ανατέθηκαν οι μελέτες, πότε θα ολοκληρωθούν και πότε θα υλοποιηθούν είναι ζητήματα που μένει να τα δούμε στο μέλλον.

Αυτήν τη στιγμή, εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα σφαγεία λειτουργούν με ευθύνη τής ΑΔΕΛ, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Επίσης πολλά ζητήματα δημιουργούνται και για τον τρόπο που η ΑΔΕΛ αποφάσισε να διαχειριστεί τα απόβλητα των σφαγείων της. Είναι δικαίωμα της διοίκησής της να στέλνει τα απόβλητα για επεξεργασία στη Λάρισα, αρκεί να διαθέτει τους κατάλληλους χώρους κατάψυξης και φύλαξης και τα κατάλληλα οχήματα για τη μεταφορά τους.

Χώρους όμως για την κατάψυξη και φύλαξη των αποβλήτων δε διαθέτει η επιχείρηση και γι’ αυτό χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του πρώην Σφαγείου Καλλονής και του Σφαγείου Σκαλοχωρίου. Τι θα γίνει την περίοδο που θα υπάρχει μεγάλος αριθμός σφαγίων στο Σφαγείο Σκαλοχωρίου και στο Σφαγείο Καλλονής (φημολογείται ότι θα λειτουργήσει στις 15 Δεκεμβρίου); Θα συνυπάρχουν τα σφάγια μαζί με τα απόβλητα στους ίδιους χώρους;

Οι πρακτικές που ακολουθεί η ΑΔΕΛ, πέρα από τις προφανείς απειλές που δημιουργούν για τη δημόσια υγεία, εγκυμονούν κινδύνους και για την κτηνοτροφία της Λέσβου. Πόσοι καταναλωτές θα προτιμήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια του νησιού αν δουν τις φωτογραφίες με τα απόβλητα σφαγής που διατηρούνται σε ψυκτικούς θαλάμους σφαγείων; Τα δύο τελευταία ζητήματα είναι κατά την άποψή μας τα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να προσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Η καταγγελία Σελάχα

Τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αποτελούν τα όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Σελάχας για τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων της Λέσβου.

Η καταγγελία αφορά στα Δφαγεία Σκαλοχωρίου, Μανταμάδου και Σκοπέλου, για τα οποία αναφέρει:

«Όλα τα ανωτέρω σφαγεία λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία ουδέποτε εκδόθηκε.

Οι αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων των Σφαγείων Σκαλοχωρίου και Μανταμάδου του έτους 2003 περιλαμβάνουν όρους οι οποίοι έχουν καταργηθεί και είναι πλέον απαγορευμένη η λειτουργία βάσει των όρων αυτών, προβλέπονται δε και ποινικές κυρώσεις (όπως π.χ. η ελεύθερη απόρριψη χωρίς επεξεργασία σε χωματερή υπολειμμάτων σφαγής).

Κανένα από τα ανωτέρω σφαγεία δεν έχει HACCP (το οποίο είναι πλέον προαπαιτούμενο για την έκδοση και ανανέωση οποιασδήποτε άδειας λειτουργίας σφαγείου από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής).

Επίσης τα Σφαγεία Καλλονής, τα οποία ενδιαφέρεται η ΑΔΕΛ να επαναλειτουργήσει, ούτε άδεια λειτουργίας είχαν ποτέ, οι δε περιβαλλοντικοί όροι έχουν λήξει από το 2002 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμμία ενέργεια ανανέωσής τους.

Στα ίδια σφαγεία γίνονται παράνομες καύσεις κεφαλών από σφάγια ζώων μολύνοντας το περιβάλλον και έχουν μετατρέψει επιπλέον τους ψυκτικούς θαλάμους σε αποθήκες συγκέντρωσης υπολειμμάτων σφαγής.

Παρακαλώ για την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey