Κινήσεις στη σκακιέρα των αποβλήτων

01/07/2012 - 05:56
Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που γράφαμε ότι η διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων είναι ο αδύναμος κρίκος του ελαιοκομικού τομέα και πως όποιος καταφέρει να δώσει λύση στο ζήτημα αυτό, θα αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων.
Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που γράφαμε ότι η διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων είναι ο αδύναμος κρίκος του ελαιοκομικού τομέα και πως όποιος καταφέρει να δώσει λύση στο ζήτημα αυτό, θα αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα το νομικό πλαίσιο δεν έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια στον τομέα αυτό. Ωστόσο, όλοι οι παράγοντες του ελαιοκομικού τομέα γνωρίζουν ότι το νομικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, θα προκρίνει τη μετατροπή των ελαιοτριβείων από τριφασικά σε διφασικά. Κι αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ένα προβάδισμα όλες οι τεχνολογικές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για την παραγωγή, επεξεργασία και διαχείριση προϊόντων και αποβλήτων διφασικών ελαιοτριβείων.
Στη Λέσβο βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από προσπάθειες που στοχεύουν να δώσουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Μόλις προχθές, ο Στρατής Γόμος παρουσίασε ένα νέο εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης του κατσίγαρου που στηρίζεται στη μέθοδο της εξάτμισης. Παράλληλα, ο κ. Γόμος και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν μια νέα μονάδα επεξεργασίας διφασικής πυρήνας στην περιοχή της Πηγής. Η μονάδα αυτή θα παράγει ελαιόλαδο τύπου ρεπάσο και πυρηνόξυλο σε μορφή πέλετς. Το πυρηνόξυλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή, αλλά και ως καύσιμο. Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται σε 24ωρη βάση 288 τόνους πυρήνας.
Παράλληλα, η εταιρεία του Γιώργου Κατζανού πήρε άδεια εγκατάστασης για τη μονάδα επεξεργασίας του κατσίγαρου που θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή της Γέρας. Η μονάδα, σύμφωνα με την άδειά της, θα έχει μηχανολογικό εξοπλισμό 121,30 ίππων συνολικής αξίας 593.000 ευρώ. Η μονάδα, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα απορροφά το σύνολο των αποβλήτων που παράγουν 11 μεγάλα ιδιωτικά ελαιοτριβεία της Λέσβου. Επιδίωξη του κ. Κατζανού είναι η μονάδα αυτή να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο ίδιος ο κ. Κατζανός - στην εκδήλωση παρουσίασης του συστήματος της «Τεχναγρομηχανική Ltd» - έλεγε ότι πρακτικά είναι αδύνατον η μονάδα της επιχείρησής του να λειτουργήσει τη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επένδυση που απαιτείται να γίνει για την κατασκευή της μονάδας προσεγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ κι άλλες ανεβάζουν το ύψος της επένδυσης στα τέσσερα εκατομμύρια.
Επίσης, είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Pieralisi να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας διφασικής πυρήνας (ρεπάσο) στη Λέσβο.

Η ΕΑΣΛ

Η ΕΑΣ Λέσβου, παρά το ότι δεν έχει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να κάνει μια επένδυση στον τομέα αυτή την περίοδο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Πολύ πρόσφατα ο διευθυντής της Ένωσης, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας έλεγε ότι έχει γίνει σημαντική προεργασία από τον προηγούμενο διευθυντή, η οποία θα συνεχίζεται. Το ποια τεχνολογία θα επιλέξει η ΕΑΣ Λέσβου για τη διαχείριση των αποβλήτων, είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Αν επιλέξει να δημιουργήσει σε συνεργασία με την Pieralisi μονάδα διφασικής πυρήνας, θα χάσει δύο σημαντικά προϊόντα: το σαπούνι και το πυρηνέλαιο. Απ’ τη μια, οι πωλήσεις πυρηνελαίου δίνουν σημαντικά έσοδα στην Ένωση κι απ’ την άλλη η παραγωγή σαπουνιού, μετά από προσπάθειες αρκετών ετών, έγινε κερδοφόρα δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, είτε θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις αγορές είτε θα πρέπει να βρει πρώτες ύλες (πυρηνέλαιο και σαπουνόμαζα) από άλλες περιοχές της χώρας. Η δημιουργία μονάδας ρεπάσο που θα καλύπτει τα ελαιοτριβεία της Λέσβου εκτιμάται ότι θα απαιτήσει από τρία έως πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτήν τη φάση, το ενδιαφέρον της ΕΑΣ Λέσβου επικεντρώνεται στην επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου της στα Πάμφιλα της Λέσβου. Το θέμα αυτό θα τεθεί και στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, που πρόκειται να έρθει στη Μυτιλήνη τη Δευτέρα. Στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου αναφέρουν ότι έχουν ικανοποιηθεί όλοι οι όροι που έχουν τεθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να λειτουργήσει ξανά το πυρηνελαιουργείο.
Την ελαιοκομική περίοδο 2010 - 2011 θα λειτουργήσει κανονικά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, και το πυρηνελαιουργείο στο Ντίπι. Επίσης Κρητικός πυρηνελαιουργός ενδιαφέρεται να πάρει με καράβι πυρήνα από τη Λέσβο για να την επεξεργαστεί στην Κρήτη.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα δώσουν πολλά στοιχεία στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, τόσο των ελαιοτριβείων όσο και των τυροκομείων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey