Στα 0,23 ευρώ η πρώτη τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι

Ανηφορίζουν οι τιμές των ζωοτροφών

05/09/2012 - 15:41

Στα χέρια λίγων μεγάλων εμπόρων θα συγκεντρωθούν φέτος οι ζωοτροφές, εκτιμούν συνεταιριστικά στελέχη όπως ο Στρατής Κυρατζής από το Συνεταιρισμό Σκαλοχωρίου.

Στα χέρια λίγων μεγάλων εμπόρων θα συγκεντρωθούν φέτος οι ζωοτροφές, εκτιμούν συνεταιριστικά στελέχη όπως ο Στρατής Κυρατζής από το Συνεταιρισμό Σκαλοχωρίου. Ο λόγος, διότι μόνο αυτοί έχουν στα χέρια τους ρευστό και μπορούν να κάνουν αγορές. Η παρέμβαση των ενώσεων συνεταιρισμών αναμένεται να είναι περιορισμένη. Πολλά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι μικροί έμποροι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς ούτε αυτοί έχουν σημαντικά κεφάλαια για να παρέμβουν στην αγορά. Οι μεγάλοι έμποροι στη συνέχεια θα πωλούν τις ζωοτροφές σε όποιες τιμές θέλουν εκείνοι, μια και δε θα έχουν ανταγωνισμό.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών λόγω μειωμένης παραγωγής στην Αμερική, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μειωμένη παραγωγή ζωοτροφών αναμένεται να υπάρξει και στη χώρα μας.

Σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής ζωοτροφών φέτος θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό, όπου οι έμποροι βρίσκουν καλύτερες τιμές, ταχύτερη απορρόφηση των προϊόντων τους και καλύτερους όρους πληρωμής.

Επιπλέον, τόσο οι ιδιώτες χονδρέμποροι ζωοτροφών, όσο και οι ενώσεις συνεταιρισμών των παραγωγών ζωοτροφών, ζητούν από τους καταναλωτές ζωοτροφών (κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμοί και έμποροι) να πληρώνονται τοις μετρητοίς.

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στη φράση του κ. Κυρατζή «φέτος το Σεπτέμβρη οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν, ενώ σε άλλες εποχές καταγραφόταν κάμψη επειδή επρόκειτο να μπουν στην αγορά νέες ποσότητες ζωοτροφών».

Μια πρώτη ένδειξη της τάσης που έχουν οι τιμές, είναι πως πέρυσι οι παραγωγοί καλαμποκιού ξεκίνησαν να πωλούν το καλαμπόκι στα 0,17 ευρώ το κιλό και φέτος οι πρώτες τιμές που καταγράφηκαν είναι της τάξης των 0,23 ευρώ το κιλό. Μικρή άνοδος καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι στην τιμή του κριθαριού, ενώ η τιμή της ζαχαρόπιτας είναι σταθερή.

Το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί περιγράφει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Λευτέρης Ευαγγέλου. Συγκεκριμένα μάς είπε: «Στην περίπτωσή μας, το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζητάει να πληρώνεται τοις μετρητοίς τη ζαχαρόπιτα, η οποία καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από τα μέλη μας. Όμως μετρητά δεν υπάρχουν.»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, αναφερόμενος στις τιμές των ζωοτροφών, μας είπε πως «η άνοδος των τιμών αυτή την περίοδο οφείλεται στο χρηματοοικονομικό κόστος που επιβαρύνει συνεταιρισμούς και εμπόρους. Δηλαδή ανεβάζουν τις τιμές για να καλύψουν τους τόκους των δανείων που έχουν πάρει. Οι τιμές των ζωοτροφών νέας εσοδείας θα διαμορφωθούν στις αρχές του Οκτωβρίου.».

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος
Κάθε Σεπτέμβριο γίνεται η συγκομιδή του καλαμποκιού, δηλαδή της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για τη θρέψη των αιγοπροβάτων που εκτρέφονται σε Λέσβο και Λήμνο. Τον ίδιο μήνα γίνονται και μεγάλες προμήθειες ζωοτροφών από κτηνοτρόφους. Όσοι κτηνοτρόφοι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, αγοράζουν τις ζωοτροφές όλης της χρονιάς, επειδή αυτή την περίοδο μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές, που σημαίνει ότι μειώνουν το κόστος παραγωγής. Μόνο που φέτος είναι πολύ μικρός ο αριθμός των κτηνοτρόφων που έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτή την τακτική.

Για να μη χάσουν το πλεονέκτημα των φθηνών ζωοτροφών οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, θα πρέπει έως τις αρχές του Οκτωβρίου να τους έχει καταβληθεί η επιστροφή τού Φ.Π.Α., η οποία καθυστερεί υπερβολικά για ακόμη μια χρονιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey