Μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Κλείνουν τον ΕΦΕΤ;

30/06/2012 - 14:30

Εδώ και αρκετούς μήνες συζητείται η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τού ΕΦΕΤ σε όλη τη χώρα. Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται, είναι να κλείσει η διεύθυνση του ΕΦΕΤ στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία εδρεύει στη Μυτιλήνη. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν, ωστόσο ο κίνδυνος είναι ορατός.

Εδώ και αρκετούς μήνες συζητείται η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τού ΕΦΕΤ σε όλη τη χώρα. Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται, είναι να κλείσει η διεύθυνση του ΕΦΕΤ στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία εδρεύει στη Μυτιλήνη. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν, ωστόσο ο κίνδυνος είναι ορατός. Κι είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο πως αυτός ο σχεδιασμός δρομολογείται σε μια περίοδο κατά την οποία διαπιστώνεται αύξηση των παραβάσεων, με αποτέλεσμα και συνακόλουθη αύξηση των κινδύνων για τους καταναλωτές.

Η διεύθυνση του ΕΦΕΤ στο Βόρειο Αιγαίο άνοιξε πριν από λίγα χρόνια, μετά από τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από την Ένωση Καταναλωτών Λέσβου και άλλους φορείς του νησιού. Ο ΕΦΕΤ δραστηριοποιείται στο εξαιρετικά κρίσιμο αντικείμενο του ελέγχου των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή, διακίνηση και λιανική πώληση των τροφίμων. Η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για καταναλωτές, παραγωγούς και εμπόρους. Η αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας διασφαλίζει την ποιότητα των τροφίμων, τη διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών και ξεκαθαρίζει τις σωστές επιχειρήσεις από εκείνες που συστηματικά παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Συνεπώς, η λειτουργία τού ΕΦΕΤ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη στα νησιά μας. Άλλωστε, μετά τη διάλυση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων, δεν υπάρχει άλλος φορέας που να ελέγχει αυτό τον ευαίσθητο χώρο.

Λειτουργία μετ’ εμποδίων
Παρά τη μεγάλη σημασία που έχει η λειτουργία τού ΕΦΕΤ για τον αγροτοδιατροφικό κλάδο, από την αρχή μπήκαν εμπόδια στη λειτουργία της υπηρεσίας. Το πρώτο πρόβλημα είναι η υποστελέχωσή της.

Είναι πρακτικά αδύνατο τέσσερις υπάλληλοι, εκ των οποίων η μία διοικητική, ένας προϊστάμενος και δύο ελεγκτές, να κάνουν συστηματικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους στο σύνολο των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που διαχειρίζονται τρόφιμα.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ του Βορείου Αιγαίου, αν και λειτουργεί πάνω από τρία χρόνια, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα στις επιχειρήσεις που ελέγχει. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να κινήσει τις διαδικασίες για την ποινική δίωξη όσων παρανομούν, όταν οι παραβάσεις τους προβλέπεται να αντιμετωπιστούν με αυτό τον τρόπο.

Η αδυναμία επιβολής προστίμων καταργεί το σημαντικότερο από τα «όπλα» που έχει η υπηρεσία για την εφαρμογή των νόμων. Όσες εισηγήσεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού μέχρι σήμερα, έχουν πάει στο βρόντο.

Το ότι υπολειτουργεί ο ΕΦΕΤ είναι από μόνο του ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αν κλείσει, τότε θα έχουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα, διότι οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα τρόφιμα, θα μείνουν εντελώς ανεξέλεγκτες. Οι όποιοι έλεγχοι γίνονται, θα είναι με κλιμάκια του ΕΦΕΤ από την Αθήνα και στην ουσία θα πρόκειται για «καταδρομικές επιχειρήσεις» που θα γίνονται σποραδικά, ελάχιστες φορές ή μια φορά το χρόνο, ή και καθόλου. Για όλο το υπόλοιπο διάστημα, η αγορά θα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη. Φυσικά, τέτοιες πρακτικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αυξήσουν πρόσκαιρα τα έσοδα του κράτους, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν εμπεδώνουν κλίμα συνεχούς επιτήρησης και ελέγχου.

ΕΝΚΑΛ:
«Κάτω τα χέρια από τον ΕΦΕΤ»

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, Γιώργος Παπαπορφυρίου, χθες το μεσημέρι μάς είπε για το θέμα αυτό: «Ο ΕΦΕΤ Βορείου Αιγαίου δημιουργήθηκε, αλλά ποτέ δεν επανδρώθηκε επαρκώς, με συνέπεια να υπολειτουργεί. Η κατάργησή του σημαίνει ότι δε θα έχουμε κανένα όργανο ελέγχου των τροφίμων στη Λέσβο και στα νησιά της Περιφέρειας συνολικά. Αυτό συνεπάγεται αδυναμία ελέγχου ποιότητας και υγιεινής, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία. Είμαστε αντίθετοι με κάθε σχέδιο κατάργησης του ΕΦΕΤ στο Βόρειο Αιγαίο. Χρόνια το παλεύαμε να δημιουργηθεί και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την κατάργησή του τώρα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey