300 κιλά καταναλώνονται στη Λέσβο καθημερινά

Όστρακα στα δίχτυα του παραεμπορίου

28/06/2012 - 15:18

Μόλις ένα είναι το κέντρο εξυγίανσης οστράκων που λειτουργεί στη Λέσβο, στην πράξη, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι καθημερινά περίπου 300 κιλά οστράκων (μύδια, στρείδια, κυδώνια, καλόγνωμες, χτένια και άλλα είδη) να διακινούνται στη Λέσβο παρανόμως.

Μόλις ένα είναι το κέντρο εξυγίανσης οστράκων που λειτουργεί στη Λέσβο. Αυτό εκ των πραγμάτων κάνει πολύ εύκολο τον έλεγχο των ποσοτήτων οστράκων που διακινούνται στο νησί, ώστε να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών, να προστατευθούν οι κόλποι και οι παράκτιες περιοχές του νησιού από την υπεραλίευση, να προστατευθούν τα δημόσια οικονομικά από την απώλεια φορολογικών εσόδων. Στην πράξη, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι καθημερινά περίπου 300 κιλά οστράκων (μύδια, στρείδια, κυδώνια, καλόγνωμες, χτένια και άλλα είδη) να διακινούνται στη Λέσβο παρανόμως.

Οι τιμές που πωλούνται είναι από πέντε έως επτά ευρώ το κιλό. Σε αυτές τις τιμές αγοράζουν τα όστρακα εστιατόρια, ταβέρνες και απλοί καταναλωτές από τους διακινητές τους. Δηλαδή σε ημερήσια βάση γίνεται ένας τζίρος από 1.500 έως 2.100 ευρώ και σε μηνιαία βάση ο τζίρος κυμαίνεται μεταξύ 45.000 ευρώ και 63.000 ευρώ, ο οποίος δε φορολογείται. Για αυτό τον τζίρο δεν αποδίδεται Φ.Π.Α. και Φόρος Εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης του μοναδικού οστρακοπωλείου που λειτουργεί στη Μυτιλήνη (της μόνης επιχείρησης που διαθέτει άδεια εξυγίανσης και λιανικής πώλησης οστράκων στο νησί), Στρατής Λεμάνης, σημειώνει: «Εμείς πουλάμε σε ημερήσια βάση επτά με οκτώ κιλά οστρακοειδών. Έχουμε διαπιστώσει σε αρκετές περιπτώσεις ότι αγοράζουν από εμάς ένα με δύο κιλά όστρακα και χρησιμοποιούν το τιμολόγιό μας για να δικαιολογήσουν τα όστρακα που έχουν προμηθευτεί από παράνομους διακινητές ή απ’ ευθείας από ψαράδες.

Το αναφέρω αυτό διότι θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι εμείς τηρούμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες εξυγίανσης των οστράκων. Τα όστρακα που βάζουμε στο κατάστημά μας, ελέγχονται, γίνονται τακτικά αναλύσεις της ποιότητας των οστράκων και τηρούμε όλες τις διαδικασίες για τη συντήρησή τους σε καλή κατάσταση. Ακόμη και για τη μεταφορά των οστράκων στα καταστήματα, χρησιμοποιούμε κατάλληλα διαμορφωμένα οχήματα. Οι διαδικασίες που ακολουθούμε, είναι πιστοποιημένες με ISO και HACCP.

Τα προϊόντα που βγαίνουν από την επιχείρησή μας, έχουν το σήμα μας και μπορεί ανά πάσα στιγμή ο καθένας να ελέγξει την προέλευσή τους, γι’ αυτό και είναι υγιεινά.

Δεν έχουμε καμμία σχέση με ακατάλληλα όστρακα που μπορούν να δημιουργήσουν δυσεντερίες ή άλλα προβλήματα υγείας στους καταναλωτές.»

O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, μας αναφέρει ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τους καταναλωτές από τα ακατάλληλα όστρακα, είναι κυρίως μικροβιολογικοί και χημικοί. Δηλαδή τα ακατάλληλα όστρακα μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλα και άλλες ασθένειες ή να μολύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με βαρέα μέταλλα (π.χ. κάδμιο κ.λπ.).

Το κύκλωμα του παραεμπορίου
Ο κύριος όγκος του παραεμπορίου των οστράκων γίνεται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Άλλες φορές πωλούν όστρακα που αλιεύουν μόνοι τους, άλλες φορές πωλούν όστρακα που αγοράζουν από ψαράδες της Λέσβου. Η διακίνηση των οστράκων γίνεται στα πορτμπαγκάζ των Ι.Χ. τους ή τις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων τους, σε εντελώς ακατάλληλες θερμοκρασίες και χωρίς ποτέ να έχουν περάσει από εξυγίανση τα όστρακα.

Φυσικά τα όστρακα που διακινούν, δεν ελέγχονται αν έχουν το σωστό μέγεθος που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αν αλιεύονται στη χρονική περίοδο που επιτρέπεται η αλιεία τους, όπως επίσης δεν ελέγχεται το αν αλιεύονται μόνο τα επιτρεπόμενα είδη οστράκων.

Έτσι, μια εξαιρετικής ποιότητας γκάμα προϊόντων της Λέσβου υποβαθμίζεται και μεγάλο μέρος των καταναλωτών τα αποστρέφεται, φοβούμενο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του.

Τα καφενεία, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες προτιμούν να παίρνουν όστρακα από διακινητές διότι τα βρίσκουν σε σαφώς χαμηλότερες τιμές. Το οστρακοπωλείο, λόγω των διαδικασιών που ακολουθεί και των φόρων που πληρώνει, πουλάει τα όστρακά του σε τιμές κατά 30 με 40% υψηλότερες. Δηλαδή εννέα με δέκα ευρώ το κιλό.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής παρακολουθεί με συστηματικούς ελέγχους την ποιότητα του νερού στους κόλπους της Λέσβου και τα όστρακα. Ο έλεγχος του λιανικού εμπορίου των οστράκων γίνεται από τον ΕΦΕΤ Βορείου Αιγαίου.

Φαίνεται όμως ότι οι όποιοι έλεγχοι γίνονται από τον ΕΦΕΤ, δεν είναι αποτελεσματικοί. Χθες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας ώστε να έχουμε τη δική του θέση για το ζήτημα.

Χωρίς προσωπικό ο ΕΦΕΤ Βορείου Αιγαίου
Μόλις τέσσερις υπαλλήλους διαθέτει ο ΕΦΕΤ Βορείου Αιγαίου, ο οποίος από το νόμο οφείλει να κάνει τους ελέγχους όλων των τροφίμων, μεταξύ αυτών και των οστράκων που διατίθεται για κατανάλωση στα 10 νησιά της Περιφέρειας. Από αυτούς, μία είναι διοικητική υπάλληλος, δύο ελεγκτές και ένας προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, είναι πρακτικά αδύνατο να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα καφενεία του νησιού και να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία διακίνησης των οστράκων από τον ψαρά μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Μόνο αν γίνουν συγκεκριμένες καταγγελίες μπορούν να γίνουν αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Γι’ αυτό και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Δημήτρης Μπούμπουλης, δήλωσε στο «Ε» πως η υπηρεσία του, στο πλαίσιο της συστηματικής καταγραφής του τρόπου λειτουργίας της αγοράς των αλιευμάτων, θα ενημερώσει τα ιχθυοπωλεία για τα όσα ισχύουν για τη συντήρηση και πώληση των οστράκων.

Παράλληλα, ο κ. Μπούμπουλης τονίζει πως για να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι, θα πρέπει να έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Διότι, από τη στιγμή που ο ΕΦΕΤ θα ξεκινήσει ελέγχους σε μια περιοχή, άμεσα θα ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και θα «μαζευτούν».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey