Με επιτυχία το 2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ στη μαρίνα Μυτιλήνης

Χρώματα και αρώματα… Αιγαίου

26/06/2012 - 15:13

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής το 2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ. Το «Αρχιπέλαγος» άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε έως χθες το βράδυ χιλιάδες κόσμου, που, πέρα από την ευκαιρία της περιήγησης σε δεκάδες περίπτερα αυτοδιοικητικών, επιμελητηριακών και εμπορικών φορέων, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής το 2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ. Το «Αρχιπέλαγος» άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε έως χθες το βράδυ χιλιάδες κόσμου, που, πέρα από την ευκαιρία της περιήγησης σε δεκάδες περίπτερα αυτοδιοικητικών, επιμελητηριακών και εμπορικών φορέων, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Την «κορδέλα» τού Φεστιβάλ έκοψε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ενώ παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, οι βουλευτές Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Ζερδελής, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκητης και των επιμελητηριακών φορέων των πόλεων της Τουρκίας και της Χίου που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου είχαν ήδη υποδεχτεί τους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στη μαρίνα Μυτιλήνης, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο τους την πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων που ακολούθησε. Χοροί και τραγούδια από διάφορα χωριά της Λέσβου, από τη Σμύρνη, αλλά και από τη Χίο, παρουσιάστηκαν μέσα στις ημέρες που διήρκεσε το Φεστιβάλ, ντύνοντας με χρώμα και ήχους την ειδική εξέδρα που είχε στηθεί στη μαρίνα της Μυτιλήνης και περνώντας το δικό τους χαρακτηριστικό μήνυμα για το πόσο κοντά είναι οι δύο λαοί. Το ίδιο βράδυ έγινε και η απονομή τιμητικών πλακετών σε εκπροσώπους φορέων, που από πλευράς τους ευχαρίστησαν τους διοργανωτές κι εξήραν την προσπάθεια που καταβλήθηκε στη Μυτιλήνη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.



Περίπτερα και άλλες δράσεις
Οι πόρτες τού Φεστιβάλ έμεναν κάθε μέρα ανοιχτές μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και το πρόγραμμα έκλειναν μουσικά σχήματα, ξεσηκώνοντας το κοινό, ενώ στις εσωτερικές εγκαταστάσεις της μαρίνας φιλοξενήθηκαν έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Ιορδάνου και έκθεση ζωγραφικής Τούρκου καλλιτέχνη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκατοντάδες κόσμου περνούσαν από τα περίπτερα, έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες και το έργο του Δήμου Λέσβου, του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και αντίστοιχων φορέων της Τουρκίας, που φρόντισαν να παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικότερα προϊόντα και εικόνες του τόπου τους. Και φυσικά, πάμπολλα ήταν τα περίπτερα των επιχειρήσεων των δύο πλευρών, μεταξύ των οποίων η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, οι Συνεταιρισμοί Γυναικών της Λέσβου, προϊόντα μαστίχας της Χίου, αλλά και φορείς ενημέρωσης και ανάπτυξης διακρατικής συνεργασίας, όπως και η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.».

Από την απονομή πλακετών και την ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο πλευρών

Ειδικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από το Σύλλογο Εκπαιδευτών και τους εκπαιδευομένους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης, αλλά και από το Παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που είχε φροντίσει για την… εκπαίδευση των μικρών του φίλων.

Το Φεστιβάλ επρόκειτο να ολοκληρωθεί χτες Δευτέρα, με μουσική και τραγούδια της Ανατολίας από τουρκικό συγκρότημα.

 

Ο Ν. Γιακαλής εγκαινίασε το Φεστιβάλ
«Θεσμός-γέφυρα των δύο λαών»

Στην τελετή έναρξης του 2ου Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Πολιτιστικού Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Μυτιλήνης, παρευρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις του, που πλέον όπως είπε αποτελούν ένα θεσμό-γέφυρα μεταξύ των δύο λαών.

Ο κ. Γιακαλής, ο κ. Σηφουνάκης και ο κ. Βουνάτσος, μαζί με Τούρκους εκπροσώπους, κατά την τελετή εγκαινίων τού Φεστιβάλ


 
Ο περιφερειάρχης ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης, επισκέφτηκε τα περίπτερά της δείχνοντας ενδιαφέρον για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρουσίαζαν και παρακολούθησε τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις της βραδιάς. Ο κ. Γιακαλής σχολίασε πως το Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ γίνεται θεσμός για τις πόλεις των γειτονικών παραλίων μετά και τη δεύτερη επιτυχημένη διοργάνωσή του.

«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η διοργάνωση αυτή υψώνει μία γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς στο Αιγαίο, ενισχύοντας τις πολιτιστικές, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις των πολιτών τους», δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων.

Το Σάββατο το πρωί, ο κ. Γιακαλής είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο γραφείο του με τους περισσότερους δημάρχους των απέναντι παραλιών που βρέθηκαν στη Λέσβο, και τους επάρχους Αϊβαλιού και Φώκαιας, και κατά τη διάρκειά της είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την τουρκική αποστολή για κοινά θέματα και προβληματισμούς, καθώς και για την πρόσφατη εξέλιξη με τη βίζα.

Δυναμική παρουσία από την «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.»

«Επικοινωνία χωρίς… όρια» ήταν το σύνθημα που προέβαλλε η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» μέσα από το περίπτερό της στο 2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ. Το σύνθημα απευθυνόταν σε επιχειρήσεις, επιμελητήρια, δήμους και άλλους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής πλευράς.

Η εταιρεία, ως μια εξειδικευμένη μονάδα στον τομέα της επικοινωνίας, με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία, μπορεί να καλύψει ευρύτατες ανάγκες επικοινωνίας, στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία. Αυτό αποδεικνύεται από τις επιτυχημένες δουλειές που έχει κάνει μέχρι σήμερα και στις δύο χώρες. Χάρη στο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα με πιστοποιημένες διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, από το περίπτερο πέρασαν αυτοδιοικητικοί, αντιπροσωπείες επιμελητηρίων και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Το περίπτερο της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» ήταν χωρισμένο σε δύο επίπεδα, με μια κατασκευή όπου κυριαρχούσε μια γραφική παράσταση του συνθήματος «Επικοινωνία χωρίς… όρια». Στο ένα επίπεδο, με ψηφιακό και έντυπο υλικό κυρίως στην τουρκική γλώσσα, προβάλλονταν οι δραστηριότητες της εταιρείας και το δεύτερο επίπεδο είχε διαμορφωθεί ειδικά για να φιλοξενεί τους επισκέπτες και καλεσμένους, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και συζητήθηκαν προτάσεις συνεργασίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey