Συγκροτείται σύλλογος μελών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου

Θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις

22/06/2012 - 15:06

Περίπου 100 μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου πήραν μέρος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στον κινηματογράφο «Αρίων», της Μυτιλήνης.

Περίπου 100 μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου πήραν μέρος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στον κινηματογράφο «Αρίων», της Μυτιλήνης. Ήταν η πρώτη συνάντηση και αναμένεται σύντομα να γίνουν κι άλλες. Στόχος του Συλλόγου που αποφασίστηκε να συσταθεί, είναι να καταδείξει ότι οι μεριδιούχοι είναι θύματα και όχι συνυπεύθυνοι για τη χρεωκοπία της Τράπεζας. Στο Σύλλογο δε θα γίνουν δεκτά μέλη των πρώην Δ.Σ. της Τράπεζας και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της.

Οι μεριδιούχοι συμφώνησαν ο Σύλλογος να παρακολουθήσει κατά πόδας τη διαδικασία της εκκαθάρισης, ελπίζοντας πως αφού καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Τράπεζας προς τους εργαζομένους και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα προκύψει ένα σημαντικό ποσό για να πάρουν μέρος πίσω μέρος των κεφαλαίων τους. Σε περίπτωση που προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα από την εκκαθάριση, ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να αποτρέψει την πρόσθετη επιβάρυνση των μεριδιούχων.

Υπεύθυνοι από το καταστατικό
Το καταστατικό της Συνεταιριστικής προβλέπει ότι οι μεριδιούχοι είναι υπεύθυνοι στο διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν. Δηλαδή αν ένας μεριδιούχος κατέχει μερίδια αξίας 1.000 ευρώ, υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθεί να πληρώσει άλλα τόσα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Τράπεζας.

Πρόκειται για μια διάταξη που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι δε θα ενεργοποιηθεί στο μέλλον. Ο φορέας που θα διεκδικήσει την αποζημίωσή του από τους μεριδιούχους, είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Διότι αυτό είναι που έχει δανειοδοτήσει τη Συνεταιριστική προκειμένου να μεταφερθούν οι καταθέσεις των μελών της στην Εθνική Τράπεζα.

Θεωρείται, πάντως, πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενεργοποιηθεί η παραπάνω διάταξη. Ωστόσο, ο Σύλλογος με δράση του θα επιδιώξει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε, αν ο Σύλλογος καταφέρει να δείξει ότι οι μεριδιούχοι είναι θύματα κι όχι συνυπεύθυνοι για την κατάρρευση της Τράπεζας, είναι σίγουρο ότι θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.

Άλλος ένας στόχος θα είναι να διωχθούν ποινικά όσοι ευθύνονται για την κατάρρευση της Τράπεζας και εν συνεχεία να ζητηθεί με αγωγές η αποζημίωση των μεριδιούχων.

Δράση σε δύο μέτωπα
Η δράση του Συλλόγου θα έχει δύο βασικά σκέλη. Το πρώτο είναι η νομική διερεύνηση της υπόθεσης και το δεύτερο είναι η ανάπτυξη κινήματος που θα πιέζει την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη για τη δικαίωση τους. Γι’ αυτό και αποφασίσθηκε ο συντονισμός της δράσης με τους μεριδιούχους των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας και Αχαϊκή.

Χαρακτηριστικά, ο Βασίλης Γάλλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε: «Είμαστε 6.158 μεριδιούχοι, μαζί με τις οικογένειές μας είμαστε 20.000 άνθρωποι. Είναι φανερό ότι εμείς μπορούμε με πολύ καλύτερους όρους να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, από το να προσπαθεί ο καθένας μόνος του.» Να σημειωθεί ότι η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα έχει 15.031 μέλη και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας έχει 12.381 μέλη. Συνολικά τα μέλη των τριών Τραπεζών είναι 33.570.

Τις επόμενες ημέρες, θα συνταχθεί το καταστατικό του Συλλόγου και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών για τη συγκρότησή του. Επιδίωξη είναι το καταστατικό να πάει στο Πρωτοδικείο με τις υπογραφές πολλών εκατοντάδων μελών της Συνεταιριστικής, ακόμη και χιλιάδων αν είναι δυνατό. Γι’ αυτό και θα γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθούν τα μέλη της Τράπεζας τόσο στη Λήμνο, όσο και στη Χίο.

Στο τέλος της συνάντησης εκλέχθηκε τριμελής γραμματεία, που αποτελείται από τους Βασίλη Γάλλο, Χρήστο Πουλέλλη και Στρατή Κερίμη.

 

Μόλις 35% τα ενήμερα δάνεια
Τι μπορεί να εισπράξει η Συνεταιριστική;

Μεγάλη αγωνία έχουν τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου αν θα χάσουν όλο το κεφάλαιο που έχουν βάλει στην Τράπεζα και πολύ περισσότερο αν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετα ποσά για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Τράπεζας. Στη συζήτηση που έγινε στην προχθεσινή σύσκεψη, φάνηκε πως υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από το θέμα.

Στο τέλος τού 2011, τα δάνεια που είχε χορηγήσει η Συνεταιριστική ανέρχονταν σε 60,713 εκατ. ευρώ. Επίσης, στα χέρια της Τράπεζας υπάρχουν διάφορα ακίνητα, η αξία των οποίων σύμφωνα με τον ισολογισμό τού 2011 ανέρχεται στα 3,78 εκατ. ευρώ. Τα δύο παραπάνω μεγέθη, μαζί με όποια άλλα στοιχεία του ενεργητικού διαθέτει η Τράπεζα, θα προσπαθήσει να ρευστοποιήσει ο εκκαθαριστής. Με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, θα πρέπει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους και στη συνέχεια να επιστρέψει το δάνειο που λήφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει τις καταθέσεις που μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα. Το δάνειο που λήφθηκε, ήταν ισόποσο των καταθέσεων, δηλαδή περίπου 55,5 εκατ. ευρώ. Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν ο εκκαθαριστής και τα έξοδα της εκκαθάρισης (π.χ. το προσωπικό που απασχολείται στην Τράπεζα).

Ας σημειωθεί ότι έναντι των καταθέσεων που πήρε, η Εθνική έδωσε προμήθεια στη Συνεταιριστική 4,2 εκατ. ευρώ.

«Περίπου ένα εκατομμύριο»
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ειδικός εκκαθαριστής Μιχάλης Ανδριώτης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από τα 3,78 εκατ. ευρώ που εκτιμάται η αξία των ακινήτων, πιστεύει ότι θα καταφέρει να εισπράξει περίπου ένα εκατομμύριο. Κι αυτό, διότι η ρευστοποίηση ενός ακινήτου, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε εποχή κρίσης, δεν αποδίδει την αξία κτήσης του και συνήθως δίνει πολύ χαμηλότερο αντίτιμο. Δεύτερον, λόγω της κρίσης, οι αξίες των ακινήτων ήδη έχουν υποτιμηθεί σε σχέση με την εκτίμηση που είχε γίνει για αυτά όταν περιήλθαν στον έλεγχο της Τράπεζας. Τρίτον, πολλά από τα ακίνητα που κατέχει η Τράπεζα, είχαν υπερεκτιμηθεί ακόμη και με τα δεδομένα της εποχής εκτίμησής τους και τέταρτον, πολλά από τα ακίνητα έχουν προβλήματα πολεοδομικής φύσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πωληθούν ή αν τελικά πουληθούν, να πουληθούν σε πολύ χαμηλή τιμή.

Τα δάνεια
Στις 31 Δεκεμβρίου τού 2011, τα ενήμερα δάνεια που είχε χορηγήσει η Συνεταιριστική ανέρχονταν στα 21,534 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 35% των χορηγηθέντων δανείων. Αυτό το τμήμα, εφόσον διαθέτει και επαρκείς εξασφαλίσεις, μπορεί να πουληθεί σε όποια ιδιωτική τράπεζα ενδιαφέρεται να τα πάρει. Οι ρυθμισμένες οφειλές ανέρχονταν στα 13,309 εκατ. ευρώ. Σε οριστική καθυστέρηση βρίσκονταν δάνεια ύψους 13,061 εκατ. ευρώ. Σε καθυστέρηση λίγων ή πολλών μηνών βρίσκονταν δάνεια 12,76 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω μεγέθη αναμένεται να διαφοροποιηθούν αισθητά όταν ο ειδικός εκκαθαριστής δώσει στη δημοσιότητα την κατάσταση των χορηγήσεων το Μάρτιο του 2012. Παράλληλα, βέβαια, κινούνται και οι διαδικασίες είσπραξης δανείων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, σε αδρές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η Τράπεζα θα πουλήσει τα ενήμερα δάνεια των 21,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα εισπράξει, θα είναι σαφώς μικρότερο από την αξία των δανείων που θα πουλήσει (π.χ. 18 εκατ. ευρώ.). Αυτό θα συμβεί διότι η τράπεζα που θα αγοράσει τα δάνεια, θα υπολογίσει και την πιθανή ζημία από δάνεια που τελικά δε θα αποπληρωθούν. Από τα υπόλοιπα δάνεια, είναι άγνωστο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Συνεπώς, θεωρείται βέβαιο πως από τη διαδικασία της εκκαθάρισης, τα μέλη της Συνεταιριστικής δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα πάρουν μέρος του κεφαλαίου τους. Άλλωστε ήδη έχει τονιστεί ότι τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας είχαν αναλωθεί στο τέλος του περασμένου χρόνου. Έτσι, μόνο αν στραφούν κατά των υπευθύνων για την κακοδιαχείριση, μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν μέρος των κεφαλαίων τους. Κι είναι βέβαιο πως θα πρόκειται για μικρά ποσά.

Πέρα από τη νομική διαδικασία, τα μέλη της Τράπεζας μπορούν να επιδιώξουν μέσα από κινηματικές διαδικασίες, να αποζημιωθούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey