Βραβείο Ποιότητας για το τυρί «καλαθάκι» Χρυσάφη

Ποιοτικά λημνιά προϊόντα

15/06/2012 - 15:12

Μεταξύ των 12 καλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα και που βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Μουσείο Μπενάκη, είναι η λημνιακή επιχείρηση «Χρυσάφη», για τα τυροκομικά και τα άλλα προϊόντα της και ειδικότερα για το τυρί «καλαθάκι».

Μεταξύ των 12 καλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα και που βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Μουσείο Μπενάκη, είναι η λημνιακή επιχείρηση «Χρυσάφη», για τα τυροκομικά και τα άλλα προϊόντα της και ειδικότερα για το τυρί «καλαθάκι».

Στη γιορτή της προκοπής και του μόχθου, όπως ονομάστηκε, στην ετήσια εκδήλωση για τα Βραβεία Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» της εφημερίδας «Καθημερινή», τα τυριά της Λήμνου και συγκεκριμένα της εταιρείας «Χρυσάφη» κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Το τυρί «καλαθάκι» Χρυσάφη μαζί με το τυρί «κασκαβάλι» εντυπωσίασαν όλους τους κριτές, που τα ξεχώρισαν μεταξύ εκατοντάδων άλλων τυροκομικών προϊόντων από όλη τη χώρα. Το «καλαθάκι», που χρόνια τώρα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, αλλά και το «κασκαβάλι», που είναι ένα από τα πιο παλιά τυριά της Λήμνου, καθώς είναι γνωστό για την παραγωγή του κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους από τους κτηνοτρόφους-κεχαγιάδες του νησιού.

Τα 12 φετινά βραβεία του περιοδικού «Γαστρονόμος» δόθηκαν σε πρόσωπα και εταιρείες που δημιουργούν διακεκριμένα προϊόντα, με αγάπη, μεράκι, γνώση και κόπο και κερδίζουν όχι μόνο την εγχώρια αγορά, αλλά φτάνουν να κατακτούν και το εξωτερικό.

Τι εκτιμήθηκε
Η εταιρεία «Χρυσάφη» εκτιμήθηκε ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της λημνιακής οικονομίας, καθώς απασχολεί γύρω στα 60 άτομα προσωπικό, ενώ για την παραγωγή των προϊόντων εργάζονται περίπου 300 οικογένειες.

Ο Μιχάλης και ο Μάκης Χρυσάφης, πρώτα ξαδέλφια, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους το 1984 δημιουργώντας ένα αρτοποιείο, ενώ το 1991 δημιούργησαν και το τυροκομείο στο Καρπάσι. Σήμερα, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο νησί, κάνοντας συμβόλαια προαγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς, ενώ προμηθεύουν τους γεωργούς με τον ποικιλιακό σπόρο του σταριού μαυραγάνι.

«Ήταν για μας μια σημαντική βράβευση», δήλωσε στο «Ε» ο Μιχάλης Χρυσάφης, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η επιχείρηση «Χρυσάφη» για την ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων, «αποφέρει καρπούς», καθώς πιστεύει ότι «η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το παρελθόν. Αν αναδείξουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα, θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε την οικονομία του νησιού μας. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην καλλιέργεια, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα. Αν έχουμε καλή πρώτη ύλη, θα έχουμε πάντα καλή ποιότητα.»

Η πολιτική που ξεκίνησε η εταιρεία «Χρυσάφη» με το σύνθημα «από το χωράφι, στο ράφι», με τη συνδρομή του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου - όπως υποστηρίζει ο κ. Χρυσάφης - «βοήθησε τα μέγιστα. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με το πανεπιστημιακό Τμήμα της Λήμνου, μας βοηθάνε και τους βοηθάμε. Κάνουμε μια προσπάθεια για να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τα επώνυμα τοπικά μας προϊόντα. Δυστυχώς η Πολιτεία δε διαθέτει τους μηχανισμούς για να διαφυλάξει τα προϊόντα μας από τους επίδοξους αντιγραφείς. Αυτό το κάνουμε εμείς, και εκεί στηρίζουμε όλη μας την πολιτική.».

Τα προϊόντα «Χρυσάφη» τα βρίσκει κανείς στα εννέα σημεία πώλησης της εταιρείας στη Λήμνο και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey