Για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Πιστοποιητικό υγείας για εργαζομένους

09/06/2012 - 15:53

Με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Λέσβου ενημερώνει τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ότι απαραιτήτως οι εργαζόμενοι σε αυτές πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας.

Με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Λέσβου ενημερώνει τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ότι απαραιτήτως οι εργαζόμενοι σε αυτές πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, όσοι απασχολούνται ή επιθυμούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ή και έχουν άμεση ή έμμεση επαφή με τρόφιμα, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό, στο οποίο θα βεβαιώνεται ότι ο κάτοχός του υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και δε βρέθηκε να πάσχει από μεταδοτικό ή άλλο νόσημα μη συμβατό με την απασχόλησή του.

Για την απόκτηση του πιστοποιητικού υγείας, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός από την ιατρική κλινική εξέταση η οποία θα γίνεται από κρατικό ή ιδιώτη ιατρό, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά όλοι σε ακτινογραφία θώρακος. Οι χειριστές τροφίμων επιπλέον θα υποβάλλονται σε καλλιέργεια και παρασιτολογική κοπράνων. Το πιστοποιητικό υγείας ισχύει για πέντε χρόνια από την έκδοσή του και ανανεώνεται μετά τη λήξη του επαναλαμβάνοντας όλες τις εξετάσεις. Τα πιστοποιητικά θα φυλάσσονται στις επιχειρήσεις και θα επιδεικνύονται όταν ζητούνται, στα αρμόδια όργανα υγειονομικού ελέγχου.

Βάσει της ίδιας απόφασης, η υγεία των άμεσων χειριστών τροφίμων που εισέρχονται στους χώρους επεξεργασίας και συσκευασίας και χειρίζονται τρόφιμα ή επιβλέπουν τους χειριστές, είναι ευθύνη της επιχείρησης, που πρέπει να αποδεικνύει με εσωτερικές διαδικασίες ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις απαιτήσεις, προβαίνοντας σε επαρκείς ελέγχους. Ειδική μέριμνα απαιτείται και για την ατομική καθαριότητα των εργαζομένων, ενώ τέλος σημειώνεται πως απαγορεύεται ο χειρισμός των τροφίμων και η με οποιαδήποτε ιδιότητα είσοδος σε χώρους εργασίας με τρόφιμα οποιουδήποτε προσώπου πάσχει από νόσημα που μεταδίδεται διά των τροφών.

Τα ατομικά βιβλιάρια υγείας τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί, ισχύουν έως την ημερομηνία λήξης τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey