Προς ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης Μπεμπεδέλλη - Ανώνυμες επιστολές στον Άρειο Πάγο και στο Γραφείο του πρωθυπουργού καταγγέλλουν την επτάχρονη καθυστέρηση

Προσωποποιούνται οι κατηγορίες

28/03/2012 - 19:58

Νέα δεδομένα δημιουργεί η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Πεπόνη στην υπόθεση των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών που έκλεισαν πριν 10 μέρες, μεταξύ των οποίων και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Πεπόνη στην υπόθεση των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών που έκλεισαν πριν 10 μέρες, μεταξύ των οποίων και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Τουλάχιστον όσον αφορά στην τελευταία, φαίνεται πως θα εξετασθεί σε βάθος η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη. Όπως για παράδειγμα η υπόθεση Μπεμπεδέλλη, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι από την έναρξη του τρέχοντος δικαστικού έτους, η διερεύνηση της υπόθεσης είχε επιταχυνθεί σημαντικά. Ωστόσο η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα την τελευταία εβδομάδα, ασκεί μεγάλη πίεση.

Προς την ίδια κατεύθυνση ασκούνται πιέσεις και από τον Άρειο Πάγο, στον οποίο έχει φθάσει ανώνυμη σχετική καταγγελία. Η ίδια καταγγελία έχει φθάσει και στο Γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν προσωποποιηθεί. Για τις απαγγελθείσες κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές, έχει προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, η οποία θα εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, που θα αποφασίσει επί της διαφωνίας.

Σημαντικό ρόλο για την προσωποποίηση των κατηγοριών θα παίξει το πόρισμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας που αναφέρεται στην υπόθεση. Πρόκειται για ένα κείμενο που έχει συνταχθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας και το οποίο σε μεγάλο βαθμό φωτογραφίζει τους υπευθύνους. Το πόρισμα αυτό αναμένεται να παραδοθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης τις επόμενες ημέρες. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του δικηγόρου Βαγγέλη Γκιγκιλίνη που χειρίζεται την υπόθεση. Μαζί με το πόρισμα, ο κ. Γκιγκιλίνης θα καταθέσει και ένα νομικό υπόμνημα. Πριν την κατάθεση του πορίσματος, ο κ. Γκιγκιλίνης θα έχει συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής, Μιχάλη Ανδριώτη, προκειμένου να τον νομιμοποιήσει ως εκπρόσωπος της Τράπεζας στην υπόθεση, κι αυτό γιατί μέχρι τώρα ο κ. Γκιγκιλίνης χειριζόταν το θέμα με απόφαση του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής. Από τη στιγμή που αυτό έπαψε να υφίσταται, λοιπόν, απαιτείται νέα νομιμοποίησή του από τον ειδικό εκκαθαριστή.

Το συζητούσαν
Βέβαια, η μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του πορίσματος οφείλεται στο μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από ένα μήνα) που αυτό συζητιόταν στο Δ.Σ., και συγκεκριμένα για το αν αυτό πρέπει να υπογράφεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ή από το Δ.Σ. της Τράπεζας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες πίεζαν το πόρισμα που θα διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές να μη φέρει την υπογραφή των ιδίων, αλλά του Δ.Σ..

Σφοδρή αντιπαράθεση ανέκυψε στο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου για το αν το πόρισμα θα πρέπει να αποδίδει ευθύνες μόνο στα υπηρεσιακά στελέχη που χειρίστηκαν την υπόθεση Μπεμπεδέλλη ή στα υπηρεσιακά στελέχη και στα μέλη τού τότε Δ.Σ.. Μάλιστα, η αντιπαράθεση αυτή ήταν που οδήγησε σε παραίτηση τον αντιπρόεδρο της Συνεταιριστικής, Δημήτρη Παναγιωτέλλη, ο οποίος υποστήριζε ότι το πόρισμα θα πρέπει να θέτει ζήτημα ευθυνών και των τότε μελών τού Δ.Σ. κι από εκεί και πέρα οι δικαστικές αρχές να διευκρινίσουν ποιος είναι ο βαθμός ευθύνης του κάθε μέλους τού Δ.Σ. χωριστά.


Ξεκινάει η ανάληψη των καταθέσεων της Συνεταιριστικής

Από σήμερα στην Εθνική Τράπεζα

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά στην Εθνική Τράπεζα των ηλεκτρονικών αρχείων των καταθέσεων των πελατών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου και από σήμερα αρχίζει η εξυπηρέτησή τους από το δίκτυο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Για την άμεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων καταθετών, έχουν ανοιχθεί νέοι λογαριασμοί σε αντιστοίχηση με τους λογαριασμούς που τηρούσαν στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Στους νέους λογαριασμούς μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπα καταθέσεων όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου.

Η προσέλευση των καταθετών στα υποκαταστήματα της Εθνικής είναι απαραίτητη μόνο σε περίπτωση που επιθυμούν να διενεργήσουν άμεσα συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα διευκρινίζει ότι:
- Το υπόλοιπο των λογαριασμών πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου, τρεχούμενοι, όψεως) μεταφέρεται σε λογαριασμούς ίδιας μορφής και στο ίδιο νόμισμα.
- Το υπόλοιπο των προθεσμιακών λογαριασμών μεταφέρεται σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου (ταμιευτηρίου για τα φυσικά πρόσωπα, όψεως για τα νομικά πρόσωπα).

Νέες προθεσμιακές καταθέσεις
Αυτό σημαίνει ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις της Συνεταιριστικής παύουν να έχουν αυτήν τη μορφή και γίνονται καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως. Αν οι καταθέτες θέλουν να πραγματοποιήσουν εκ νέου καταθέσεις προθεσμίας, θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύναψη νέων συμφωνιών με την Εθνική Τράπεζα. Είναι φανερό ότι η Εθνική Τράπεζα δεν είναι διατεθειμένη να χορηγήσει τα υψηλά επιτόκια που χορηγούσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Κατά την πρώτη επίσκεψη δικαιούχου λογαριασμού σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της Εθνικής, για την ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή του πρέπει να προσκομίσει απαιτούμενα αποδεικτικά ταυτοπροσωπίας (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο σε ισχύ ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο στοιχείο ταυτοποίησής του) και να αναφέρει - εφόσον τον γνωρίζει - τον αριθμό λογαριασμού που τηρούσε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.

Τα νομικά πρόσωπα πρέπει να προσκομίσουν το συντομότερο δυνατό τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να είναι δυνατή η κίνηση των λογαριασμών τους. Σε περίπτωση που είναι ήδη πελάτες της Εθνικής Τράπεζας και έχουν ενεργή νομιμοποίηση των εκπροσώπων τους ή έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα, δε χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια περαιτέρω ενέργεια για τη νομιμοποίησή τους. Ας σημειωθεί εδώ ότι το προσωπικό και ο ειδικός εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου είναι οι πρώτοι που ολοκλήρωσαν αυτήν τη διαδικασία. Οι καταθέτες των άλλων δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών θα χρειαστεί να περιμένουν μερικές μέρες ακόμη.


Η ΕΛΜΕ Λέσβου για τη Συνεταιριστική

Τραγικές επιπτώσεις για τους μικροκαταθέτες, τους εργαζομένους και την τοπική οικονομία της Λέσβου βλέπει η ΕΛΜΕ Λέσβου από το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Σε ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ, τονίζεται πως στο μακρύ κατάλογο των ανέργων προστίθενται οι 37 εργαζόμενοι της Τράπεζας, ενώ κάνει επίσης λόγο για στραγγαλισμό των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων.

«Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι ότι οι “μνημονιακές” πολιτικές, που με θρησκευτική ευλάβεια ακολουθούν ο κ. Προβόπουλος και οι όμοιοί του, επιβάλλουν ένα σύστημα και μια οικονομία με πολύ λίγους κυρίαρχους “παίκτες” και πολλούς, τους υπόλοιπους προλετάριους, όχλο και υπηρέτες τους», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα. Επίσης αναφέρεται πως στη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει:
- να βρεθούν άμεσα τρόποι ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα και
- να εξασφαλισθούν οι καταθέσεις των χιλιάδων κατοίκων και των μικρομετόχων του νησιού μας, που την εμπιστεύτηκαν.


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey