Όταν οι κοινωνίες θέλουν…

2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ 2012, από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου

01/06/2012 - 15:54

Το «2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ 2012» είναι προ των πυλών. Από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου, η μαρίνα της Μυτιλήνης θα φιλοξενήσει και πάλι τα περίπτερα και τους συμμετέχοντες από την Τουρκία, τη Λέσβο και γειτονικά ελληνικά νησιά, όπως η Χίος, ενώ το άρωμα του αιγαιακού πολιτισμού θα πλημμυρίσει για άλλη μια χρονιά την πόλη.

Το «2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ 2012» είναι προ των πυλών. Από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου, η μαρίνα της Μυτιλήνης θα φιλοξενήσει και πάλι τα περίπτερα και τους συμμετέχοντες από την Τουρκία, τη Λέσβο και γειτονικά ελληνικά νησιά, όπως η Χίος, ενώ το άρωμα του αιγαιακού πολιτισμού θα πλημμυρίσει για άλλη μια χρονιά την πόλη.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η περσινή πρώτη διοργάνωση, στόχος της οποίας ήταν άλλωστε το να καθιερωθεί τελικά ως θεσμός, ανοίγοντας ένα «δίαυλο» επικοινωνίας ώστε να γίνει συνείδηση πως όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θέλουν και μπορούν να έχουν συνολική πολιτική και πολιτιστική αντιμετώπιση, οι εμπνευστές του εγχειρήματος προχωρούν στην επανάληψή του.

Κι αυτό γιατί και οι τοπικές κοινωνίες ανταποκρίθηκαν θετικά, αλλά και πολύ μεγάλη και σημαντική ήταν και η υποστήριξη που είχε λάβει το 1ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επιμελητηριακούς φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και των πόλεων των τουρκικών παραλίων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του «Αρχιπελάγους», αυτή η ανταπόκριση ήταν που δημιούργησε και τις φετινές προϋποθέσεις για ενίσχυση του καλού κλίματος γειτονίας, συνεργασίας κι επιχειρηματικότητας, μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

«Το “2ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ 2012” θα δώσει ζωή στον τόπο μας ανάσα στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο και μια ενεργή πολιτιστική δραστηριότητα», αναφέρουν οι διοργανωτές του «Αρχιπελάγους». Και συνεχίζουν: «Θα αναδείξει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, θα βοηθήσει στην επίτευξη εμπορικών συναλλαγών και συμφωνιών και θα φέρει σε επαφή αγοραστές και προμηθευτές, ώστε όλα αυτά να προσδώσουν μεγαλύτερες και καλύτερες προοπτικές και συνεργασίες για τους συμμετέχοντες στην έκθεση.»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Τι θα περιλαμβάνει το φετινό Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ; Περίπτερα, αίθουσες συσκέψεων, εμπορικά φόρα, πολιτιστικούς χώρους και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής, ως «αντίδοτο» στην κρίση και την εσωστρέφεια.

Τους επισκέπτες τού Φεστιβάλ θα υποδεχτούν στην είσοδο της μαρίνας το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιουνίου τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αιγαίου. Μετά τα εγκαίνια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα, θα ακολουθήσει μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως δρομικά δρώμενα, εμφανίσεις χορευτικών από συλλόγους της Λέσβου και της Σμύρνης, αλλά και συναυλίες από την Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου και την «Πάραλο».

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το Σάββατο 23 Ιουνίου το απόγευμα, με χορευτικά από συλλόγους χωριών της Λέσβου (Άγρα, Παράκοιλα, Ερεσός, Γέρα, Μεσότοπος κ.λπ.), αλλά και της Τουρκίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σμύρνης), και μουσικές εμφανίσεις τής ΑΜΚΕ «Τα Φώτα Απέναντι» και του σχήματος «Χωρίς Ταυτότητα».
Μουσικοχορευτικά δρώμενα θα παρουσιαστούν και την Κυριακή 24 Ιουνίου, με συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων Στύψης, Ταξιαρχών, Πέτρας, Χίου, Μανταμάδου, Καλλονής, Αδραμυττίου και Επάνω Σκάλας Μυτιλήνης. Το ίδιο βράδυ, το Αναγνωστήριο Αγιάσου θα αναβιώσει το έθιμο «Κάψαλα και Κλήδονας», ενώ ο Στάθης Αγγελόπουλος και η ορχήστρα του θα δώσουν συναυλία.

Τέλος, τη Δευτέρα 25 Ιουνίου θα εμφανιστούν τα χορευτικά Ιππείου, Σκαλοχωρίου, Άντισσας, Μιστεγνών, Αγίας Παρασκευής, Παμφίλων, Αϊβαλιού και Πολιχνίτου, ενώ τουρκικό συγκρότημα θα παρουσιάσει μουσική και τραγούδια της Ανατολής. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ταξιδεύοντας» του π. Αθανάσιου Γιουσμά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τετραήμερου Φεστιβάλ, με τις ώρες εμφάνισης των χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων, θα παρουσιασθεί προσεχώς.

Σημειώνεται πως το 2ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΕ) και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, έχοντας ως μέγα χορηγό την εταιρεία NEL Lines.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey