Με στόχο την αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, πιλοτικά ξεκινά να εκδίδεται κατά την άφιξη στα λιμάνια Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω

Κατάργηση βίζας… από το παράθυρο

19/05/2012 - 14:17

Η προσπάθεια των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και πολλών φορέων και πολιτών, να αυξηθούν στα νησιά οι τουρίστες εξ ανατολών με τη διευκόλυνσή τους σε ό,τι αφορά στην έκδοση βίζας, φαίνεται πως πολύ γρήγορα φέρνει αποτελέσματα.

Η προσπάθεια των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και πολλών φορέων και πολιτών, να αυξηθούν στα νησιά οι τουρίστες εξ ανατολών με τη διευκόλυνσή τους σε ό,τι αφορά στην έκδοση βίζας, φαίνεται πως πολύ γρήγορα φέρνει αποτελέσματα. Με τη στήριξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προωθείται η έμμεση κατάργησή της, αφού η έκδοση της βίζας θα γίνεται πλέον στις πύλες εισόδου. Αντί δηλαδή να χορηγείται στους Τούρκους με τη γνωστή πολυήμερη ταλαιπωρία, απ’ τις αρμόδιες προξενικές αρχές, οι επισκέπτες πέντε μεγάλων νησιών θα την παίρνουν στα ελληνικά λιμάνια. Πιλοτικά δίνεται το «πράσινο φως» για την έκδοση βίζας σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Κω και ήδη οι δύο περιφερειάρχες, όπως και οι υπηρεσίες τής ΕΛΑΣ, ξεκίνησαν την προετοιμασία, επιδιώκοντας το δυνατόν συντομότερα να τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Η νέα αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις ήδη ισχύουσες απαλλαγές για την έκδοση βίζας για συλλόγους, αθλητικά σωματεία και νέους έως 18 ετών, ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, αφού στην πράξη αίρονται τα εμπόδια προς τους Τούρκους τουρίστες για την παραμονή τους έως και 15 ημέρες, για πλήρεις δηλαδή διακοπές στα νησιά.

Βίζα της... ταλαιπωρίας
«Μέχρι σήμερα, για να εκδώσει ένας Τούρκος υπήκοος βίζα και να έρθει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι το προξενείο στη Σμύρνη, αν ανήκει στην περιφέρεια του Δικελί, ή και μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αν είναι απ’ την περιοχή για παράδειγμα του Αϊβαλιού. Εκεί θα υποβάλει το αίτημα και θα πρέπει να επιστρέψει μετά από δυο - τρεις μέρες ή μια βδομάδα, για να πάρει την έγκριση και έτσι, έχοντας βίζα, να ταξιδέψει στα νησιά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί δυνητικοί επισκέπτες να ματαιώνουν τα σχέδιά τους, μόνο και μόνο για να μην υποστούν όλη αυτή την πολυήμερη ταλαιπωρία και τα πήγαινε - έλα», επεσήμανε ο Νάσος Γιακαλής, προσθέτοντας πως μαζί με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, σε μια προσπάθεια να αρθούν εμπόδια για τον τουρισμό απ’ την Τουρκία, ζήτησαν λύση απ’ το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Κάναμε επαφές με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία όμως εξέφραζαν ενδοιασμούς για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα. Τελικά, μετά και από την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για την πιλοτική εφαρμογή της έκδοσης βίζας στο λιμάνι εισόδου, για τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου και δύο του Νοτίου», ανέφερε ο Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος την Τετάρτη πραγματοποίησε αυτοψία στο λιμάνι της Ρόδου, προκειμένου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να αναζητήσουν τους κατάλληλους χώρους ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές.

Ο κ. Γιακαλής επρόκειτο χθες αργά το μεσημέρι, από κοινού με υπηρεσιακά στελέχη, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κώστα Κορδώνη, και την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας, Ελένη Μητρίτσα, να εξετάσουν υπό το ίδιο πρίσμα και το λιμάνι της Μυτιλήνης. Παράλληλα, αξιωματικός τής ΕΛΑΣ, όπως ανέφερε ο κ. Γιακαλής, θα μεταβεί στην Αθήνα, ώστε να ενημερωθεί για τη διαδικασία που θα ακολουθείται και το τι και πώς θα ελέγχεται.

Υπό δοκιμή όλα
Οι Ελληνικές Αρχές, και μνημονεύτηκε σε αυτό η καθοριστική παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πέτυχαν να αποσπάσουν το «πράσινο φως» της έγκρισης από την αρμόδια Διεύθυνση Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, πείθοντας πως δε θα υπάρξουν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί στην πράξη, με την εφαρμογή της πιλοτικής διαδικασίας για τη χορήγηση βίζας στα λιμάνια εισόδου, αν θα «διαρρεύσουν» λαθραία πρόσφυγες, που θα επιδιώξουν είτε να παραμείνουν στη χώρα είτε να μετακινηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ή όχι.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας ειπώθηκε, ότι «η έγκριση δόθηκε απ’ το Στρασβούργο με πολύ μεγάλη γκρίνια και για αυτό θα πρέπει να πετύχει το εγχείρημα, ώστε να κλείσουμε τα στόματα κάποιων κακότροπων που θεωρούν πως η χώρα μας δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της.»

Καμπάνια στην Τουρκία
Όπως μας περιέγραψε ο κ. Μαχαιρίδης, μόλις διαμορφωθεί η υποδομή σε κάθε λιμάνι, θα εγκατασταθούν τα σχετικά συστήματα ελέγχου των διαβατηρίων. Το πιο πιθανό, προκειμένου να αποφεύγονται και οι ατέλειωτες ουρές, είναι τα τουριστικά πρακτορεία να φωτοτυπούν ή να «σκανάρουν» μια μέρα πριν, τα διαβατήρια όσων πρόκειται να ταξιδέψουν από Τουρκία και με φαξ ή ηλεκτρονικώς να ενημερώνουν τις υπηρεσίες στα λιμάνια εισόδου, ώστε να προβαίνουν σε προέλεγχο κι έτσι να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι τουρίστες.

Οι περιφερειάρχες επεσήμαναν πως μόλις οριστικοποιηθεί το πότε και πώς θα λειτουργήσει το πιλοτικό σύστημα, θα πραγματοποιηθεί και ενημερωτική καμπάνια στην Τουρκία, ώστε να το πληροφορηθούν οι πολίτες και έτσι άμεσα να φανούν αποτελέσματα στην τουριστική κίνηση προς τα νησιά. «Απ’ την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε, με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να εκμεταλλευτούμε στα νησιά όσο πιο σύντομα γίνεται το νέο δρόμο που ανοίγεται για τον τουρισμό μας», κατέληξε ο κ. Γιακαλής.

 

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά ο Φωτής Ξύδας, για να πετύχει το πιλοτικό εγχείρημα
«Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας»

Ενήμερος για την παραπάνω εξέλιξη ήταν ο μέχρι πρότινος πρέσβης της χώρας μας στην Άγκυρα, Φωτής Ξύδας, που είχε παρακολουθήσει από κοντά τις συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Ξύδας, μιλώντας στο «Ε», επεσήμανε με δήλωσή του την ανάγκη να στεφθεί από επιτυχία η πιλοτική αυτή εφαρμογή, ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρώπη, η οποία έχει διαταραχθεί απ’ τη λαθραία είσοδο μεταναστών.

«Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει η Ελλάδα προς τους ξένους επισκέπτες της και ειδικά προς τους Τούρκους, είναι βεβαίως προς τη σωστή κατεύθυνση», επεσήμανε ο κ. Ξύδας, συμπληρώνοντας: «Επειδή όλα αυτά, όπως θα γνωρίζετε, είναι πιλοτικά, γιατί καταφέραμε με πολύ μεγάλο κόπο να πείσουμε τους Ευρωπαίους να δώσουν το “πράσινο φως” για δοκιμαστική εφαρμογή, οφείλουμε και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Γιατί μόνο αν δε δημιουργηθούν προβλήματα και αποδείξουμε την άριστη λειτουργία του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων και των Ελληνικών Αρχών, θα μπορέσουμε να πάρουμε την έγκριση για να θεσμοθετηθεί αυτός ο τρόπος χορήγησης βίζας ως γενικότερη πρακτική. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και στο γενικότερο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, κι έχοντας αυτή την εμπιστοσύνη, θα υπάρξουν στη συνέχεια σίγουρα ευεργετικές συνέπειες.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey