Ένα νέο ημιαφρώδες κρασί στην αγορά, με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιου Αιγαίου

«Άμπελος frizzante», η σαμπάνια της Λήμνου

11/05/2012 - 15:16

Το πρώτο ημιαφρώδες κρασί από τους αμπελώνες της Λήμνου είναι πλέον γεγονός και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα νέο προϊόν, που ξεκίνησε από μια συνεργασία της εταιρείας «Ν. Κουκουλήθρας και Υιοί Ο.Ε.» με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και φιλοδοξεί να κατακτήσει την αγορά του κρασιού και κυρίως τους νέους.

Το πρώτο ημιαφρώδες κρασί από τους αμπελώνες της Λήμνου είναι πλέον γεγονός και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα νέο προϊόν, που ξεκίνησε από μια συνεργασία της εταιρείας «Ν. Κουκουλήθρας και Υιοί Ο.Ε.» με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και φιλοδοξεί να κατακτήσει την αγορά του κρασιού και κυρίως τους νέους.

Ο ένας εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, ο κ. Στέλιος Κουκουλήθρας, δήλωσε για το νέο αυτό προϊόν: «Συνεργαζόμαστε στενά με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, απ’ όπου συχνά οι φοιτητές επισκέπτονται την επιχείρησή μας. Η κρίση μάς οδήγησε να αναζητήσουμε νέα προϊόντα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Είναι το πρώτο ημιαφρώδες κρασί που παράγεται στο νησί και βασικός μας στόχος είναι να γίνει το αγαπημένο ποτό της νεολαίας. Είχαμε σχεδιάσει να το προχωρήσουμε, μετά συνεργαστήκαμε με το πανεπιστημιακό Τμήμα και τώρα καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ημιαφρώδες κρασί που θα μπορεί να το πίνει ο καθένας, γιατί έχει και πολύ προσιτή τιμή.»

Λαμπερό, δροσιστικό, γεμάτο ζωντάνια και φρεσκάδα, με ανοικτό αχυροκίτρινο χρώμα, το «Άμπελος frizzante» κρύβει μέσα στις λεπτές φυσαλίδες του την αίσθηση της διακριτικής κομψότητας. Είναι φρουτώδες, με αρωματική επίγευση και γίνεται μία γοητευτική, πληθωρική συντροφιά, για κάθε στιγμή της ημέρας ή της νύκτας.

Παραγωγή
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία παραγωγής του νέου ημιαφρώδους οίνου, ο χημικός οινοποιός της επιχείρησης, Τάσος Τριανταφύλλου, αναφερόμενος στη διαδικασία παραγωγής τόνισε: «Τα ειδικά διαλεγμένα σταφύλια από Μοσχάτο Αλεξανδρείας του αμπελώνα μας στη Λήμνο, τρυγώνται σε πλαστικά καλάθια νωρίς το πρωί. Η γλευκοποίηση γίνεται σε ασυνεχές πιεστήριο, και συλλέγεται ο πρόρρογος και το πρώτο κλάσμα πίεσης. Το γλεύκος ψύχεται στους 8 βαθμούς Κελσίου και γίνεται διαυγές. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18 βαθμούς με επιλεγμένο ζυμομύκητα και διαρκεί 20 ημέρες.»

Την άνοιξη, μετά την ωρίμανση του νέου κρασιού, γίνεται δεύτερη ζύμωση με ειδικά επιλεγμένο ζυμομύκητα, που το μετατρέπει σε ημιαφρώδες. Η ελεγχόμενη δεύτερη ζύμωση του οίνου δημιουργεί φυσικό ανθρακικό, που σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου «ισορροπεί επιδέξια τη γλυκύτητα των αζύμωτων σακχάρων, αναδεικνύοντας τα πλούσια και ελκυστικά αρώματα τριαντάφυλλων και ώριμων φρούτων του Μοσχάτου Αλεξανδρείας και της ελεγχόμενης δεύτερης ζύμωσης».

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεργάζεται με ένα δίκτυο 10 επιχειρήσεων του νησιού, τις οποίες καθοδηγεί, εμψυχώνει και όταν χρειάζεται, εκπαιδεύει σε θέματα καινοτομίας. Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημήτρης Σκάλκος, μιλώντας στο «Ε», σημείωσε: «Η παραγωγή καινοτόμων διατροφικών προϊόντων στη στρατηγική “από το χωράφι στο ράφι”, για την αναδημιουργία της Λήμνου ως σιτοβολώνα του Αιγαίου όπως ήταν κάποτε, αποτελεί την κεντρική μας στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, ευχόμαστε καλή τύχη στο νέο προϊόν “Άμπελος frizzante”, το οποίο σκοπός είναι να καταστεί μεταφορικά “η σαμπάνια της Λήμνου”.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey