Με τελετή εγκαινίων σχεδιάζει ο ανάδοχος το καινούργιο ξεκίνημα του τουριστικού λιμένα

Νέοι ορίζοντες με τη μαρίνα

05/05/2012 - 14:10

«Ένα όνειρο γίνεται πράξη», δήλωσε ο Νίκος Σηφουνάκης, αποδίδοντας στην κυριολεξία του το γεγονός ότι μία 20χρονη προσπάθεια ολοκληρώνεται με τις καλύτερες προοπτικές για την τοπική ανάπτυξη

«Ένα όνειρο γίνεται πράξη», δήλωσε ο Νίκος Σηφουνάκης, αποδίδοντας στην κυριολεξία του το γεγονός ότι μία 20χρονη προσπάθεια ολοκληρώνεται με τις καλύτερες προοπτικές για την τοπική ανάπτυξη. Γιατί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, η ανάθεση δηλαδή της εκμετάλλευσης της μαρίνας Μυτιλήνης, σε μια κοινοπραξία που αποτελείται από εταιρείες μεγαθήρια στα ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης και με εξαιρετική τεχνογνωσία στα θέματα των τουριστικών λιμένων, ανοίγει νέους ορίζοντες για την τοπική οικονομία.

Όπως ειπώθηκε και στην τελετή υπογραφής της σύμβασης με την εκμετάλλευση της μαρίνας Μυτιλήνης απ’ τη «Μαρίνα Μυτιλήνης Α.Ε.», δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια σειρά από επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, κι όχι μόνο με επίκεντρο τη Λέσβο.

Η τελετή υπογραφής έγινε στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρου Αλιβιζάτου, το απόγευμα της Πέμπτης, παρουσία του κ. Σηφουνάκη, ενώ συμμετείχαν ο πρόεδρος της «Μαρίνα Μυτιλήνης Α.Ε.» και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ - Folli Follie Group, Γιώργος Κουτσολιούτσος, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρείας Ζάχος Μαντζαβίνος, ο πρόεδρος της Setur Servis Turistik A.Ş., Üstün Özbey, η γενική γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνα Μπέη, και η διοίκηση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ).

Στην επενδυτική πρόταση της κοινοπραξίας περιλαμβάνεται η υλοποίηση μιας σειράς έργων στο χερσαίο χώρο, ενδεικτικού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίου, αναψυκτηρίου, γραφείου ΕΟΤ ή ΕΛΤΑ, σημείου πρώτων βοηθειών, υπηρεσιών διοίκησης, λιμεναρχείου και τελωνείου, ενώ επίσης προβλέπεται η λειτουργία σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων, μονάδας τεχνικής υποστήριξης σκαφών κ.ά..

Εγκαίνια στη Μυτιλήνη
Τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο κ. Μαντζαβίνος, θα ξεκινήσουν εργασίες στο χώρο της μαρίνας απ’ την ανάδοχο κοινοπραξία, με στόχο πολύ σύντομα να γίνουν και τα εγκαίνια της λειτουργίας της απ’ τον καινούργιο φορέα. Εγκαίνια που θα σηματοδοτήσουν και το νέο ξεκίνημα της τουριστικής υποδομής, ενώ τα έργα που συνθέτουν το επενδυτικό πρόγραμμα, θα ολοκληρωθούν σε πλήρη ανάπτυξη, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει υποβληθεί, σε περίοδο τριετίας.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή σημασία του έργου για όλο το Αιγαίο, από μια εταιρεία που διαθέτει τεχνογνωσία και θα εντάξει τη λειτουργία της στην αλυσίδα μαρίνων που διαθέτει. «Χάρη στην πρωτοβουλία του κ. Σηφουνάκη που ξεκίνησε τη χωροθέτηση της μαρίνας Μυτιλήνης ως υπουργός Τουρισμού τότε, αλλά και στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μαρίνων στο Αιγαίο, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για απάντηση στην κρίση», προσέθεσε ο ίδιος.

Η προχθεσινή υπογραφή της σύμβασης για τη μαρίνα Μυτιλήνης ανοίγει προοπτικές για τον τουρισμό στη Λέσβο

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί μια προσπάθεια μεγάλη έφθασε στην ολοκλήρωση κι ένα όνειρο γίνεται πράξη. «Με την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού και τουριστικού έργου, η πόλη της Μυτιλήνης και η Λέσβος γενικότερα θα επωφεληθούν τα μέγιστα. Η μαρίνα της Μυτιλήνης επιπροσθέτως - όπως την οραματιστήκαμε -, παρά την καθυστέρηση στη λειτουργία της, είναι ένα έργο-κόσμημα», κατέληξε ο υπουργός.

Ελληνοτουρκική συνεργασία
Ο Γιώργος Κουτσολιούτσος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία στον κλάδο του τουρισμού, συνεργασία που λαμβάνει σάρκα και οστά με την ανάληψη της διαχείρισης του τουριστικού λιμένα Μυτιλήνης. Η αξιοποίηση μαρινών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου αποτέλεσε προτεραιότητα για εμάς στον Όμιλο Folli Follie, αποσκοπώντας στο να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς που υποστηρίζουν τον τουρισμό και που γνωρίζουμε καλά, λόγω της πάνω από 30 χρόνια επιτυχημένης δραστηριοποίησης στον κλάδο του ταξιδιωτικού εμπορίου με τα “Hellenic Duty Free Shops”.

»Θα δουλέψουμε για να γίνει η Μυτιλήνη διεθνής τουριστικός προορισμός», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσολιούτσος, τονίζοντας πως η εταιρεία Setur κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο διαχείρισης μαρινών στην Τουρκία και «η εμπειρία και η τεχνογνωσία της θα αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο και θα ορίσουν τον πήχη υψηλότερα για όλους μας».

 

Με μεράκι και πολλή δουλειά ξεπεράστηκαν σοβαρές δυσκολίες
«Άρωμα» Λέσβου στη συμφωνία

Μπορεί η υπογραφή της σύμβασης να έγινε στην Αθήνα, λόγω των εκλογών και της ανάγκης επίσπευσης των διαδικασιών πριν αλλάξει η κυβέρνηση και καθυστερήσει για αντικειμενικούς λόγους η ανάθεση της μαρίνας, αλλά η τελετή διέθετε έντονο άρωμα Λέσβου.

Όπως μας εξήγησε ο συμπατριώτης μας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ΚΑΕ - Folli Follie Group, Ζάχος Μαντζαβίνος, εκτός του ίδιου και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και βουλευτή Λέσβου, Νίκου Σηφουνάκη, και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που υπέγραψε τη σύμβαση, ο υφυπουργός Τουρισμού, έχει σχέση με το νησί.

Ο κεφαλλονίτης Πέτρος Αλιβιζάτος, όπως μας είπε ο κ. Μαντζαβίνος, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης ανέφερε ότι η μητέρα του γεννήθηκε πριν από 96 χρόνια στη Μυτιλήνη, οπότε ήταν δεδομένο και το ενδιαφέρον του για τη Λέσβο και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Φάνηκε, όπως εκτίμησε ο κ. Μαντζαβίνος μιλώντας στο «Ε», πως «οι πολλές και σοβαρές δυσκολίες που υπήρξαν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και γενικά μέχρι να φτάσουμε στο τελικό σημείο της υπογραφής της σύμβασης, ξεπεράστηκαν χάρη στην εξαιρετική δουλειά τριών προσώπων που δούλεψαν με μεράκι για το συγκεκριμένο σκοπό, και αναφέρομαι στους Πέτρο Αλιβιζάτο, Νίκο Σηφουνάκη και στη γενική γραμματέα Τουρισμού, Κωνσταντίνα Μπέη, και σ’ όλους τους επιτελείς του Υπουργείου Τουρισμού που ασχολήθηκαν με το θέμα».

Ποιοι μετέχουν
Στη σύντομη συνομιλία που είχαμε με τον κ. Μαντζαβίνο λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνει ο ανάδοχος της μαρίνας, η «Μαρίνα Μυτιλήνης Α.Ε.», η κοινοπραξία δηλαδή των ΚΑΕ - Folli Follie Group και Setur Servis Turistik A.Ş., στη δραστηριότητα που ανέλαβε για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Σε απόδειξη αυτής της σημασίας, ο κ. Μαντζαβίνος επεσήμανε πως η κοινοπραξία θα εκπροσωπείται με έξι στελέχη, τρία απ’ την ελληνική εταιρεία και τρία απ’ την τουρκική, τα οποία κατέχουν υψηλές διοικητικά θέσεις ευθύνης στους αντίστοιχους ομίλους.

Απ’ την ελληνική πλευρά μετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Group - ΚΑΕ, Γιώργος Κουτσολιούτσος, που θα είναι ο πρόεδρος της «Μαρίνας Μυτιλήνης Α.Ε.», ο κ. Μαντζαβίνος, μέλος της διοίκησης της Folli Follie Group - ΚΑΕ, και ο γενικός διευθυντής του ίδιου ομίλου, Γιώργος Βελέντζας. Απ’ τη Setur Servis Turistik A.Ş., στη «Μαρίνα Μυτιλήνης Α.Ε.» μετέχουν ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Koç, κ. Özbey, και ο γενικός διευθυντής τής Setur, που διαχειρίζεται οκτώ μαρίνες στα απέναντι παράλια, İbrahim Tamer Haşimoğlu, ο οποίος θα είναι ο αντιπρόεδρος της «Μαρίνας Μυτιλήνης Α.Ε.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey