Εφτά μέρες αποκλεισμένοι στον Άι-Στράτη

Χωρίς σχολείο και χωρίς τρόφιμα!

26/04/2012 - 14:56

Αποκλεισμένοι είναι την τελευταία εβδομάδα οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου, καθώς το νησί βρίσκεται εφτά μέρες τώρα χωρίς συγκοινωνία. Τα σχολεία δεν άνοιξαν μετά το Πάσχα, αφού δάσκαλοι και καθηγητές δεν μπορούν να πάνε στο νησί, οι ψαράδες δεν μπορούν να διαθέσουν τα αλιεύματά τους, τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν, όπως και η υπομονή των κατοίκων.

Αποκλεισμένοι είναι την τελευταία εβδομάδα οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου, καθώς το νησί βρίσκεται εφτά μέρες τώρα χωρίς συγκοινωνία. Τα σχολεία δεν άνοιξαν μετά το Πάσχα, αφού δάσκαλοι και καθηγητές δεν μπορούν να πάνε στο νησί, οι ψαράδες δεν μπορούν να διαθέσουν τα αλιεύματά τους, τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν, όπως και η υπομονή των κατοίκων.

Από χθες το πρωί το Δημαρχείο του νησιού τελεί υπό κατάληψη, με τους αγανακτισμένους κατοίκους να κηρύττουν ανεπιθύμητους τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων.

«Οι κάτοικοι έκαναν κατάληψη στο Δημαρχείο γιατί ξεχείλισε η αγανάκτησή μας και προσπαθούμε να κάνουμε γνωστό το πρόβλημά μας σε όλους. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική από το συγκοινωνιακό μας αποκλεισμό. Δεν πάει άλλο», τονίζει ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.

Αποδρομολογήθηκε…
Η αποδρομολόγηση από τις 14 Απριλίου του πλοίου που εκτελεί το τοπικό δρομολόγιο από τον Άγιο Ευστράτιο για Μύρινα, καθώς και η βλάβη του πλοίου «Ταξιάρχης», δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

Την Τρίτη, πλωτό του Λιμενικού Σώματος μετέφερε φάρμακα και ψωμί στους αποκλεισμένους κατοίκους του νησιού, χωρίς όμως να δώσει λύσεις στα άλλα μεγάλα προβλήματα. Αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από τον εβδομαδιαίο αποκλεισμό, είναι οι ψαράδες του νησιού, καθώς στέκεται αδύνατο να διαθέσουν την παραγωγή τους, με τα ψάρια να σαπίζουν στα τελάρα.

«Για μια ακόμη φορά βιώνουμε την αδιαφορία, την απαξίωση και την ανευθυνότητα της Πολιτείας προς τους ακρίτες κατοίκους του νησιού μας. Συνεχίζουμε για δεύτερη εβδομάδα χωρίς συγκοινωνία μετά τη βλάβη του πλοίου “Ταξιάρχης” και τη μη δρομολόγηση άλλου πλοίου για την αποκατάσταση της έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένης συγκοινωνίας μας», αναφέρει ο κ. Μακρής σε επιστολή του προς την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί, ως απελπιστική.

Εξακολουθώντας, ο δήμαρχος αναφέρει: «Τα σχολεία είναι κλειστά, αφού οι δάσκαλοι δεν μπορούν να έρθουν. Οι ψαράδες κάτοικοι στερούνται ακόμη και αυτό το δικαίωμα της εργασίας τους, αφού δεν μπορούν να προωθήσουν την παραγωγή τους στην αγορά. Στερούμαστε πλέον βασικά είδη διατροφής και χθες με το σκάφος του Λιμενικού ήρθαν στο νησί κάποια αναγκαία φάρμακα.»

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις του αρμόδιου υπουργείου, σημειώνει πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα και συμπληρώνει: «Έχετε και τη συνταγματική υποχρέωση να δρομολογήσετε με “απευθείας ανάθεση” άλλο πλοίο για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας. Φτάνει πια η προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών. Πρώτιστο καθήκον σας, κ. Υπουργέ, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων και μάλιστα αυτών που αποκαλούνται ακρίτες», τονίζει ο κ. Μακρής.

Παρέμβαση Σηφουνάκη
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, επικοινώνησε χθες με το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας, Νικόλαο Λίτινα, για την αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, τόσο στον Άγιο Ευστράτιο, όσο και στη Λήμνο.

Επίσης, σε συνάντησή του με το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τροφοδοσία του Αγίου Ευστρατίου.

Ο κ. Χαλκιώτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Σηφουνάκη, «διαβεβαίωσε τον υπουργό πως πολύ σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα, αφού περιμένει, πιθανόν και εντός της ημέρας, πρόταση αντικατάστασης του “Ταξιάρχης” από άλλο πλοίο τής ΝΕΛ, ενώ πολύ σύντομα θα επανέλθει στα δρομολόγιά του και το “Αιολίς”».

Η ΑΔΕΔΥ Λήμνου για το ακτοπλοϊκό
Άλλος ένας φορέας εκφράζει τη συμπαράστασή του στη δημοτική αρχή Λήμνου αναφορικά με τη δικαστική δίωξη που ασκείται αυτές τις ημέρες για τις κινητοποιήσεις που έγιναν για το πλοίο «Aqua Maria». Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου τής ΑΔΕΔΥ καταδικάζει αυτή την πρακτική, τονίζοντας ότι «αποτελεί μορφή τρομοκρατίας προς τους εργαζομένους και τους κατοίκους του νησιού, για να πάψουν να διεκδικούν και να σκύψουν το κεφάλι σε όσα τους επιβάλλει η εξουσία των εφοπλιστών και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Καλούμε τους υπευθύνους να αποσύρουν άμεσα αυτήν τη δικαστική δίωξη ενάντια στο Δήμο.».

Το Νομαρχιακό Τμήμα επίσης τάσσεται υπέρ ενός εθνικού δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και του να γίνουν τα καράβια λαϊκή περιουσία με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Ακόμη, ζητά καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, χειμώνα και καλοκαίρι, με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και με τα άλλα νησιά, με σύγχρονα και ασφαλή για το επιβατικό κοινό πλοία και με φθηνά εισιτήρια.

Τέλος, ζητά οριστική αντικατάσταση του «Ταξιάρχη» και του «Aqua Maria», «που είναι και τα δύο υπέργηρα πλοία (36 και 37 ετών αντίστοιχα) και επικίνδυνα για την ασφάλεια των επιβατών. Πλήρη κάλυψη των πλοίων με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού για ασφαλή ταξίδια. Πλήρη κάλυψη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey