Κατατέθηκε στον ανακριτή το υπόμνημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη

Έρχονται προφυλακίσεις

11/04/2012 - 18:58

Με τις διατάξεις του άρθρου 256 του Ποινικού Κώδικα και του Νόμου 1608 του 1950 (περί καταχραστών δημοσίων) θα διωχθούν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που στάλθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης στον αρμόδιο ανακριτή, στις 15 Σεπτεμβρίου τού 2011.

Με τις διατάξεις του άρθρου 256 του Ποινικού Κώδικα και του Νόμου 1608 του 1950 (περί καταχραστών δημοσίων) θα διωχθούν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που στάλθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης στον αρμόδιο ανακριτή, στις 15 Σεπτεμβρίου τού 2011. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα προφυλακιστούν. Αν καταφέρουν να αποφύγουν την προφυλάκιση, θα κληθούν να καταβάλουν υψηλές εγγυήσεις, που κυμαίνονται από 30.000 έως 100.000 ευρώ, θα στερηθούν το δικαίωμα εξόδου από τη χώρα και θα υποχρεωθούν να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένουν, κάθε 15 ημέρες.

Θυμίζουμε ότι η ποινική δίωξη για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη δεν έχει ακόμη προσωποποιηθεί. Κάτι που όμως αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.

Την περασμένη Δευτέρα, ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας, Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, μετά από τη νομιμοποίηση που έλαβε από τον ειδικό εκκαθαριστή, Μιχάλη Ανδριώτη, προχώρησε στην κατάθεση του περιβόητου υπομνήματος στον ανακριτή. Το υπόμνημα είχε συνταχθεί από υπηρεσιακά στελέχη της Τράπεζας και περιέγραφε συνοπτικά τα όσα είχαν γίνει στην υπόθεση αυτή.

«Εμείς το κάναμε…»
Χθες το απόγευμα, το τέως Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι αυτό ολοκλήρωσε τη διαδικασία του συγκεκριμένου υπομνήματος κι αναφέρει πως «με συγκεκριμένες αποφάσεις του, είχε δώσει σαφείς εντολές στο δικηγόρο κ. Β. Γκιγκιλίνη να το συντάξει, ώστε άμεσα να κατατεθεί στον ανακριτή. Το ίδιο είχε πράξει και για άλλη υπόθεση μεγάλης χρηματοδότησης, η οποία με μηνυτήρια αναφορά του Δ.Σ. διερευνάται από τη Δικαιοσύνη.».

Τα παραπάνω αναφέρονται προκειμένου τα μέλη τού τέως Δ.Σ. να καταδείξουν ότι είχε θέσει ως στόχο τη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων.

Το τελευταίο Δ.Σ. χειρίστηκε την υπόθεση Μπεμπεδέλλη περίπου οκτώ μήνες. Κατά συνέπεια, δεν είναι αυτό που ευθύνεται για το ότι η υπόθεση δεν έχει φθάσει να εκδικασθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι ενέργειές του δε θα μπορούσε να πει κανείς ότι χαρακτηρίζονται από μεγάλη ταχύτητα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ανακριτής είχε ζητήσει η Συνεταιριστική να βοηθήσει το έργο του, είτε με μαρτυρίες είτε με ένα υπόμνημα. Τελικά αποφασίσθηκε να υποβληθεί υπόμνημα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. συζητούσε το υπόμνημα που είχαν συντάξει τα υπηρεσιακά στελέχη και τον τρόπο που αυτό θα κατατεθεί στον ανακριτή. Κεντρικό ζήτημα των διαβουλεύσεων στο Δ.Σ. ήταν αν το υπόμνημα θα πρέπει να επιρρίπτει ευθύνες μόνο σε υπηρεσιακούς παράγοντες και μέλη τού Δ.Σ. της περιόδου 2004 - 2005, ή μόνο σε υπηρεσιακούς παράγοντες εκείνης της εποχής. Το ζήτημα αυτό ήταν που οδήγησε σε παραίτηση τον πρώην αντιπρόεδρο της Τράπεζας Δημήτρη Παναγιωτέλλη στις αρχές του χρόνου. Επίσης είχε οδηγήσει σε αποχή από τις συνεδριάσεις τού Δ.Σ. το Στρατή Κυρατζή.

Τελικά το πόρισμα έφθασε στον ανακριτή μετά το κλείσιμο της Τράπεζας και με εντολή του ειδικού εκκαθαριστή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey