Αρνούνται την απορρόφηση των υπαλλήλων της Συνεταιριστικής οι τραπεζίτες

Άρχισαν οι απολύσεις

11/04/2012 - 15:42

Την Πέμπτη το βράδυ, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που είχαν καταθέσει Κ.Κ.Ε. και ΣΥΡΙΖΑ για την απορρόφηση των υπαλλήλων των συνεταιριστικών τραπεζών από τις άλλες τράπεζες. Χθες Παρασκευή ανακοινώθηκαν και οι πρώτες απολύσεις των υπαλλήλων των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λέσβου - Λήμνου, Αχαϊκής και Λαμίας.

Την Πέμπτη το βράδυ, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που είχαν καταθέσει Κ.Κ.Ε. και ΣΥΡΙΖΑ για την απορρόφηση των υπαλλήλων των συνεταιριστικών τραπεζών από τις άλλες τράπεζες. Χθες Παρασκευή ανακοινώθηκαν και οι πρώτες απολύσεις των υπαλλήλων των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λέσβου - Λήμνου, Αχαϊκής και Λαμίας. Από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου απολύθηκαν 15 εργαζόμενοι, δύο από το υποκατάστημα της Λήμνου, τρεις από το υποκατάστημα της Καλλονής κι οι υπόλοιποι από τις θυρίδες και το κεντρικό κατάστημα της Μυτιλήνης.

Ανάμεσα σε αυτούς που απολύθηκαν, ήταν και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παρασκευάς Καραϊσκάκης. Ας σημειωθεί ότι απολύθηκαν και οι πρόεδροι των Συλλόγων Εργαζομένων των δύο άλλων υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικών.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Καραϊσκάκης σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε: «Ο αγώνας συνεχίζεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των συναδέλφων, με οποιονδήποτε τρόπο. Τούτο μπορεί να γίνει είτε με την επαναλειτουργία της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου, είτε με την απορρόφηση του προσωπικού από άλλες τράπεζες, είτε με την έλευση μιας νέας τράπεζας στα νησιά του Νομού μας. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την ΟΤΟΕ και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.»

Οι 10 από τους 15 εργαζομένους που απολύθηκαν, βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Δύο από αυτούς είναι διαζευγμένες γυναίκες με παιδιά, άλλοι πληρώνουν στεγαστικά δάνεια και ορισμένοι είναι γονείς με μικρά παιδιά.

Διεκδικούν αποζημιώσεις
Χθες το μεσημέρι έγιναν οι πρώτες επαφές των εργαζομένων με δικηγόρο για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους. Το εάν και πότε θα τις πληρωθούν, είναι άγνωστο, καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία της εκκαθάρισης. Ο κ. Καραϊσκάκης μάς διευκρίνισε ότι αναμένουν να πληρωθούν κανονικά τα δεδουλευμένα τους, το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματά τους εκτός από το επίδομα ισολογισμού.

Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωση χαρακτηρίζει ευτελισμό του κοινοβουλίου την απόσυρση της τροπολογίας για την απορρόφηση των εργαζομένων των συνεταιριστικών τραπεζών από τις άλλες τράπεζες. Μια τροπολογία που είχε γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της Βουλής. «Πίσω από την απόσυρση της τροπολογίας αυτής βρίσκονται οι τραπεζίτες, που φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τη Βουλή», όπως τονίζει η ΟΤΟΕ.

Στη συνάντηση που είχε χθες η ΟΤΟΕ με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ζητήθηκε η παρέμβασή του. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους των Συνεταιριστικών Τραπεζών και τόνισε πως «επιβάλλεται να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις διατήρησης της εργασίας τους». Επίσης ανέφερε πως η προστασία όλων των εργαζόμενων στις τράπεζες μέσα από μια άλλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, είναι στις βασικές προτεραιότητες του κόμματός του.

Η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις αγωνιστικές ενέργειες και θα συνεχίσει τις προσπάθειες υπεράσπισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων των συνεταιριστικών τραπεζών με όλα τα νόμιμα μέσα, περιμένοντας και την τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, αναφέρει πως οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την «επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ θέση του κόμματος για εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για να λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας».

Το Κ.Κ.Ε. έχει ταχθεί υπέρ της απορρόφησης των υπαλλήλων και των τριών υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικών Τραπεζών από την Εθνική Τράπεζα, η οποία πήρε και τις καταθέσεις.

Τη Δευτέρα το πόρισμα
Tη Δευτέρα ο ειδικός εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής, Μιχάλης Ανδριώτης, και ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας, Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, πρόκειται να καταθέσουν το πόρισμα-έκθεση της Τράπεζας για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη στον ανακριτή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey