Και πάλι στο προσκήνιο*

01/07/2012 - 05:56
Για μία ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο το χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο παρουσιάσθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Για μία ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο το χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο παρουσιάσθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το νέο σχέδιο στοχεύει στην εξειδίκευση του σχεδιασμού, την αντιμετώπιση των ευπαθών περιοχών και τα θέματα προστασίας του τοπίου, ενώ όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας «Οικονομική συγκυρία και χωροταξία του τουρισμού» η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Μαρία Καλτσά, «πολύ σύντομα θα δούμε και κανόνες για την εκτός σχεδίου δόμηση με στόχο την προστασία του τοπίου».

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η κ. Πολυξένη Ζέικου, διευθύντρια Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, ανέφερε ότι η πρόταση για τα επίμαχα άρθρα 9 και 10 της ΚΥΑ του 2009 (για τα οποία έχει ασκηθεί πολύ μεγάλη κριτική από ουκ ολίγους φορείς της αγοράς) είναι η κατάργησή τους. Σημειωτέον ότι οι επικριτές των συγκεκριμένων άρθρων (πολεοδόμοι, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.ά.) υποστηρίζουν ότι με τα συγκεκριμένα άρθρα παρέχεται η δυνατότητα μαζικής παραγωγής «παραθεριστικής κατοικίας» προς πώληση, οργανωμένης σε μικτής χρήσης τουριστικά συγκροτήματα - υποδοχείς εντός και εκτός σχεδίου με άτυπη πολεοδόμηση ευνοϊκότερων όρων από τους ισχύοντες για την απλή παραθεριστική κατοικία.
Η κ. Ζέικου επεσήμανε ότι το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό μελετά, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες πραγματοποίησης ειδικών μελετών π.χ. για το νερό και την ενέργεια στα νησιά, αλλά και την απόσυρση ή κατεδάφιση ή ακόμη και αξιοποίηση απαξιωμένων καταλυμάτων και ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα με απόδοση των χώρων σε κοινή χρήση κ.τ.λ..

Το τουριστικό μοντέλο
Στα θέματα, πάντως, που προέταξαν ιδιαίτερα οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας ήταν και αυτό της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού για την παραθεριστική κατοικία, η οποία στην Ελλάδα αναπτύσσεται κυρίως με όρους αυθαίρετης και εκτός σχεδίου δόμησης.
Η κ. Μαρία Μάρακα - Ρωμανού, διευθύντρια Μελετών και Επενδύσεων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ανέφερε ότι σήμερα το τουριστικό μοντέλο στην Ελλάδα είναι εξαρτημένο από πέντε βασικές αγορές, με το 50% των αφίξεων να σημειώνονται το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και επικέντρωση σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.
«Η οικονομική κρίση είναι αφορμή ανάδειξης των αδυναμιών του κυρίαρχου ελληνικού τουριστικού μοντέλου που αναπτύχθηκε έξω από κεντρικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένες επιλογές και στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην απρογραμμάτιστη και αποσπασματική δράση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.» Στις προτάσεις της διευθύντριας Μελετών και Επενδύσεων του ΕΟΤ ειδικά για τον τομέα της β΄ κατοικίας ήταν και η αποκατάσταση και αναβίωση εγκαταλελειμμένων παραδοσιακών οικισμών αντί για ενίσχυση της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα η παραθεριστική κατοικία στη χώρα μας.

Κίνητρα και επιδοτήσεις

Στο θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου και της μέχρι σήμερα πολιτικής κινήτρων και επιδοτήσεων αναφέρθηκε η νομικός κ. Ελισάβετ Χατζηνικολάου: «Η τουριστική χρονιά που έκλεισε και η πικρή εμπειρία που άφησε πίσω της, η μείωση των αφίξεων στα σύνορα, η καθίζηση των συνολικών εισπράξεων από τον τουρισμό, η μείωση των διανυκτερεύσεων, η μείωση των ακαθάριστων και καθαρών εισπράξεων των ξενοδοχείων πόλης και υπαίθρου, αλλά και η δύσκολη τουριστική περίοδος του 2010, καταδεικνύουν ότι η πολιτική ενίσχυσης νέων ξενοδοχείων πέντε αστέρων, π.χ. στη Ρόδο, με επιχορήγηση 55% (!!!) ή έστω μικρότερη κατά περίπτωση ήταν μια πολιτική άστοχη, την οποία πληρώνει ήδη με πολλούς τρόπους ο τουρισμός της χώρας μας.»
Από το νέο αναπτυξιακό νόμο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεν προκύπτει ότι η βραχυπρόθεσμη θεώρηση της ανάπτυξης, η οποία μέχρι σήμερα έχει εφαρμοσθεί κατά κόρον στην Ελλάδα, θα αποκλειστεί - αντίθετα δε φαίνεται να αποκλείονται επενδύσεις σε υπερεπάρκεια ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές. Επισημαίνεται εδώ ότι οι Περιφέρειες που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά επενδυτικών κεφαλαίων είναι τελικά η Κ. Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, δηλαδή οι Περιφέρειες στις οποίες βρίσκονται οι ανεπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας (Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική, Κέρκυρα - Ζάκυνθος, Κυκλάδες - Δωδεκάνησα, Κρήτη) και η Πελοπόννησος (λόγω κυρίως των κινήτρων στις πυρόπληκτες περιοχές, βλ. Μεσσηνία, υπαγωγή 5.220 νέων κλινών).
Επιπλέον, δεν προβλέπεται χωριστό σύστημα κριτηρίων βαθμολόγησης ανά παραγωγικό τομέα (ενώ δεν είναι γνωστή η βαρύτητα του κάθε κριτηρίου, που και αυτή θα πρέπει να διαφοροποιείται ανά τομέα).

Η θέση του ΣΕΤΕ
Στην εισήγησή του, ο αντιπρόεδρος Οικονομικών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επεσήμανε ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό ισοδυναμούν με το σύνολο των εξαγωγών της χώρας και το 30% του εξωτερικού χρέους, ενώ άμεσα ή έμμεσα απασχολείται το 20% των εργαζομένων της χώρας. Εκφράσθηκε η έντονη αντίθεση του ΣΕΤΕ στο υφιστάμενο χωροταξικό καθεστώς της χώρας και ειδικότερα της εκτός σχεδίου δόμησης, η οποία πρέπει να καταργηθεί με τον τρόπο που υφίσταται σήμερα και να αντικατασταθεί από χωροθετημένες περιοχές με ειδικές χρήσεις γης. Σχετικά με την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, η θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι σήμερα αποτελεί μεν μία αναγκαιότητα της αγοράς, η οποία δε, υλοποιείται με τρόπο άναρχο και συνήθως παράνομο. Το προϊόν αυτό, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να αναπτύσσεται στο πλαίσιο ξενοδοχειακών επενδύσεων σε συνδυασμό με ειδικές τουριστικές επενδύσεις (γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.τ.λ.) και να αποτελεί ένα μικρό μόνο τμήμα της όλης επένδυσης, ώστε να μη μετατραπούν σε απλό εργαλείο του real estate (sell and go), χωρίς μόνιμη προστιθέμενη αξία στον τόπο.

«Δεκαετία ανορθόδοξου σχεδιασμού»
Για δεκαετία χωροταξικών πλαισίων του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου υπήρξε ανορθόδοξος σχεδιασμός, πλημμελής συνεργασία και πλήρης απαξίωση των τουριστικών μελετών, έκανε λόγο αναφερόμενη στη δεκαετία 2000 - 2010 η κ. Ρέα Καλοκάρδου, αρχιτέκτων-χωροτάκτης, η οποία πρότεινε την ανάπτυξη/καταγραφή των τουριστικών δυνατοτήτων ανά Περιφέρεια και την εξειδίκευση των μορφών της τουριστικής ανάπτυξης.
Το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό θα πρέπει, σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Σοφίας Αυγερινού - Κολώνια από τον τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ, να διαπραγματεύεται την έννοια του Εθνικού Τουριστικού Προϊόντος διά μέσου της χωρικής του έκφρασης, να καθορίζει την τουριστική εικόνα διά μέσου μιας ικανοποιητικής διάγνωσης των τουριστικών φυσικών και πολιτιστικών πόρων και να συγκροτεί την πρόταση στη βάση των χωρο-εδαφικών ενοτήτων, της τουριστικής αγοράς και της σύνθεσης-διάρθρωσης του εθνικού τουριστικού προϊόντος.
Επιπλέον, με το νέο σχέδιο, να αποσυρθούν τα άρθρα 9 και 10 της ΚΥΑ 2009, να πραγματοποιείται σαφής διαφοροποίηση μεταξύ τουρισμού - τουριστικών εγκαταστάσεων και ιδιωτικού παραθερισμού - παραθεριστικής ή/και μόνιμης κατοικίας, ενώ θα πρέπει και να εναρμονίζεται γενικότερα με διεθνή, κοινοτικά, εθνικά, τομεακά και περιβαλλοντικά προγραμματικά και κανονιστικά πλαίσια, με την ισχύουσα νομοθεσία και τις προδιαγραφές μορφών και τουριστικών καταλυμάτων του ΕΟΤ.

* ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey