«Αγοραστικό ενδιαφέρον; Μηδέν!»

01/07/2012 - 05:56
Με τα λόγια του τίτλου τού ρεπορτάζ απαντούν οι μεσίτες που γνωρίζουν την αγορά των χειμερινών εξοχικών. Οι τιμές καταγράφουν πτώση ακόμη και πάνω από 30%, ιδιαίτερα για τα μεγάλα σπίτια, και η προσφορά, ακόμη και για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, βαίνει ανησυχητικά αυξανόμενη.
Πάγωσε το ενδιαφέρον για τα χειμερινά εξοχικά

Με τα λόγια του τίτλου τού ρεπορτάζ απαντούν οι μεσίτες που γνωρίζουν την αγορά των χειμερινών εξοχικών. Οι τιμές καταγράφουν πτώση ακόμη και πάνω από 30%, ιδιαίτερα για τα μεγάλα σπίτια, και η προσφορά, ακόμη και για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, βαίνει ανησυχητικά αυξανόμενη. Η φορολογία είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας για τη μεγάλη «βουτιά» στην αγορά β΄ κατοικίας, πόσο μάλλον για τα χειμερινά εξοχικά, τα οποία ούτως ή άλλως απευθύνονται σε λιγότερους και κυρίως Έλληνες αγοραστές.

Η μείωση των συναλλαγών διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή σε ποσοστά ακόμη και 70%, ενώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις περιοχές όπου, ακόμη και πριν από την κρίση, η προσφορά ήταν μεγάλη, όπως στην περίπτωση της Αράχοβας, όπου την περίοδο των παχέων αγελάδων επικρατούσε κυριολεκτικός κατασκευαστικός οργασμός. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η β΄ κατοικία αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας στην Ελλάδα, ενώ προσεχώς αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς όσο οι ιδιοκτήτες θα αδυνατούν να καλύψουν τους πρόσθετους φόρους στα ακίνητα και όχι μόνο. Επισημαίνεται εδώ ότι μέχρι πρότινος η αγορά της εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα (χειμερινά και θερινά τουριστικά θέρετρα) αντιπροσώπευε ποσοστό κάτι λιγότερο από το 30% της συνολικής αγοράς, νούμερο που την τελευταία διετία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Θ. Μητράκο, επικεφαλής του Τμήματος Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, «η πτώση των τιμών στην εξοχική κατοικία είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με την πρώτη κατοικία, ενώ και από την πλευρά των νοικοκυριών η ζήτηση είναι σαφώς πιο υποτονική. Μία από τις βασικές αιτίες είναι το γεγονός ότι η δεύτερη κατοικία καλύπτει δευτερογενείς ανάγκες των νοικοκυριών, ενώ ειδικά σε περιόδους κρίσης, η εμπειρία και από άλλες χώρες έχει δείξει ότι η β΄ κατοικία πλήττεται σαφώς περισσότερο.».
Όσον αφορά τις περιοχές, εκτός από την Αράχοβα μεγάλη πτώση της ζήτησης παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα παραδοσιακά χειμερινά θέρετρα, όπως η ορεινή Κορινθία, το Πήλιο, το Μέτσοβο, η Ελάτη Τρικάλων, ο Όλυμπος, το Καρπενήσι, η Φλώρινα. Σε όλους τους χειμερινούς προορισμούς βασικό χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι δεν κτίζονται πλέον άλλα εξοχικά, εκτός από όσους έχουν χρήματα για να διαθέσουν. Ειδικά η κατηγορία κατοικιών 150 - 200 τ.μ. δεν υπάρχει, αφού κανείς δεν τα ζητά.

Ποιοι «μπλοκάρουν» την αγορά;

Το θέμα της φορολογίας είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους υποψήφιους αγοραστές, αφού συνολικά το ακίνητο στην Ελλάδα τελεί υπό διωγμόν, πολλώ δε μάλλον το… δεύτερο ακίνητο.
Ενδεικτικά να αναφερθεί εδώ ότι, όπως έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι φόροι έως το 2012, με βάση τα σημερινά δεδομένα, επταπλασιάζονται: Από 500 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010, θα φτάσουν εφέτος στο 1,1 δισ. ευρώ, και το 2012, με την επιβολή του «έκτακτου» τέλους ακινήτων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στα 3,8 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται σ’ αυτά ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα με συντελεστή μεγαλύτερο της κλίμακας - λόγω του συμπληρωματικού φόρου -, ούτε το τέλος ακίνητης περιουσίας ούτε οι λοιπές νεώτερες επιβαρύνσεις.
Εκτός των γενικότερων προβλημάτων που πλήττουν συνολικά την παραθεριστική κατοικία, είτε πρόκειται για νησιά είτε για ηπειρωτικές περιοχές, ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας ειδικά για τα χειμερινά εξοχικά στην Ελλάδα είναι και η μικρή σαιζόν, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα χειμερινά εξοχικά απευθύνονται κυρίως στους Έλληνες, αφού ο ξένος που θα θέλει ένα σπίτι στο βουνό δε θα επιλέξει τη χώρα μας, εκτός κι αν η περιοχή συνδυάζει βουνό και θάλασσα μαζί, όπως στην περιοχή του Πηλίου.

Ο παράγοντας Βουλγαρία
Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και ο παράγοντας... Βουλγαρία, όπου υπάρχουν σπίτια που πωλούνται στο ήμισυ και ακόμη πιο κάτω της ελληνικής αγοράς, δίπλα σε χιονοδρομικά κέντρα τα οποία είναι άκρως ανταγωνιστικά.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται και βουλγαρικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία όσο βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, Έλληνες και κυρίως Βορειοελλαδίτες, που μπορεί να έχουν κάποιο ποσό προς επένδυση, επιλέγουν τη Βουλγαρία. Παλαιότερο δημοσίευμα βουλγαρικής εφημερίδας έκανε λόγο για μαζική αγορά ακινήτων στο χειμερινό θέρετρο του Μπάνσκο, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, από Έλληνες επενδυτές.
«Οι γείτονες επωφελούνται των χαμηλών τιμών των ακινήτων στο χιονοδρομικό κέντρο και στη γειτονική κωμόπολη Ραζλόγ, για να αγοράζουν σπίτια και εξοχικά από τους Βρετανούς, που έχουν επενδύσει στην περιοχή εδώ και δύο - τρία χρόνια», ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ντόπιους μεσίτες. Μάλιστα, οι τιμές λόγω της πτώσης της αγοράς και στη γειτονική χώρα έχουν υποχωρήσει και από 1.300 - 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές έχουν πέσει στις καινούργιες κατασκευές σε επίπεδα των 350 -  800 ευρώ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


* ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey