Άλλος σφάζει… άλλος πληρώνει!

01/07/2012 - 05:56
Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλονής δεν έκανε δεκτή το βράδυ της περασμένης Δευτέρας την εισήγηση του δημάρχου για αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων χρήσης στα δύο Δημοτικά Σφαγεία, Καλλονής και Σκαλοχωρίου.
Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλονής δεν έκανε δεκτή το βράδυ της περασμένης Δευτέρας την εισήγηση του δημάρχου για αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων χρήσης στα δύο Δημοτικά Σφαγεία, Καλλονής και Σκαλοχωρίου. Οδηγώντας έτσι, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια, τις δύο μονάδες σε ζημιογόνα λειτουργία, το κόστος της οποίας θα κληθεί να αναλάβει ο δήμος Καλλονής απ’ τα τακτικά του έσοδα. Όμως η ίδια απόφαση απασχολεί από χθες έντονα την τοπική κοινωνία, αφού είναι γνωστό πως πολύ μεγάλο ποσοστό του τζίρου των δύο Δημοτικών Σφαγείων κάνουν συγκεκριμένοι έμποροι. Δύο εκ των οποίων με την ψήφο τους ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, απέτρεψαν την αύξηση των δικαιωμάτων χρήσης, του ποσού δηλαδή που καταβάλλουν οι έμποροι στα Δημοτικά Σφαγεία για να σφάξουν.

Παρά όμως το θόρυβο που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία, δεν αναμένεται η απόφαση να προσβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επειδή συμμετείχαν στην ψηφοφορία δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που έχουν άμεση οικονομική σχέση με τα σφαγεία. Κι αυτό γιατί και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση του δημάρχου να αυξηθούν τα δικαιώματα χρήσης.

«Για να είναι βιώσιμα»
Μετά την υποχρέωση για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας να οδηγούνται τα απόβλητα των σφαγείων σε ειδική μονάδα αδρανοποίησης, αυξήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα των Δημοτικών Σφαγείων. Το κόστος αδρανοποίησης ανέρχεται σε 32 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό αποβλήτου που οδηγείται στη μονάδα. «Για αυτό - εξήγησε ο δήμαρχος Δημήτρης Φαναραδέλλης - υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να είναι βιώσιμη η λειτουργία των σφαγείων, να αναπροσαρμοστούν τα δικαιώματα χρήσης.»
Η πρόταση του δημάρχου ήταν να υπάρξει αύξηση κατά 50% σε όλα τα ζώα. Για παράδειγμα, η τιμή σφαγής αρνιού από ένα ευρώ να πάει στο 1,5 ευρώ κι αναλογικά να αυξηθούν τα δικαιώματα για τους χοίρους, τις γελάδες κ.λπ.. Η πρόταση αυτή, όχι μόνο δεν ψηφίστηκε απ’ την αντιπολίτευση, αλλά και από πολλούς συμβούλους της πλειοψηφίας, αφού υπέρ της αύξησης ψήφισαν θετικά μόνο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Λαφιωνιάτης, ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κεφάλας, και ο Νίκος Καραθανάσης.
Ο κ. Φαναραδέλλης απέδωσε την καταψήφισή της απ’ την αντιπολίτευση σε «ψηφοθηρικούς λόγους», ενώ δε σχολίασε το γεγονός ότι ανάλογη στάση τήρησαν και σύμβουλοι της δικής του παράταξης.

«Κοινωνικό έργο»

Τόσο ο τέως δήμαρχος Γιώργος Κυρατζής, όσο και ο Γιάννης Βατός υποστήριξαν ότι αντιτίθενται στην αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων χρήσης σφαγείων για να προστατευθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και τα συμφέροντά τους. Όπως ανέφερε ο κ. Κυρατζής, «τα Δημοτικά Σφαγεία επιτελούν και κοινωνικό έργο. Πρέπει να προφυλάξουμε το περιβάλλον δίχως όμως να πληρώσουν το “μαλλί” οι κτηνοτρόφοι.».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Βατός υπογράμμισε πως «πρέπει να προστατευθούν οι παραγωγοί μας και ταυτόχρονα το σφαγείο να παραμείνει ανταγωνιστικό».
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που αφορούν στα Δημοτικά Σφαγεία της Καλλονής, περίπου το 80% του κύκλου εργασιών τους αφορούν εμπόρους κι όχι μεμονωμένους κτηνοτρόφους, ενώ - όπως τόνισε ο δήμαρχος για την επόμενη περίοδο - «θα λειτουργήσουμε δοκιμαστικά με τα νέα δεδομένα έως το τέλος του χρόνου, κι αν προκύψουν ζημιές θα πληρωθούν απ’ τα τακτικά έσοδα του δήμου».
Ανεξαρτήτως της στάσης που τήρησε η αντιπολίτευση για τους δικούς της λόγους, προκαλεί κάτι περισσότερο από εντύπωση το γεγονός ότι ουδείς έθεσε θέμα στην ψηφοφορία, ούτε και οι ίδιοι, προκειμένου να μην μετάσχουν οι δύο έχοντες προσωπικό συμφέρον δημοτικοί σύμβουλοι που συναλλάσσονται επαγγελματικά με τα Δημοτικά Σφαγεία.
Από δημοτικό σύμβουλο, πάντως, χθες, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στους επόμενους μήνες το θέμα να απασχολήσει ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν θα υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι στα Δημοτικά Σφαγεία Καλλονής «άλλος σφάζει κι άλλος πληρώνει».
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey