«Στην περαίωση μόνο με καταστροφή βιβλίων»

01/07/2012 - 05:56
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων, Μανούσος Ντουκάκης, μιλάει στο «Ε» για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και για το καυτό θέμα, την περαίωση.
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων, Μανούσος Ντουκάκης. Ο κ. Ντουκάκης, καλός γνώστης των οικονομικών ζητημάτων της χώρας μας και ιδιαίτερα των φορολογικών θεμάτων που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, μιλάει στο «Ε» για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και για ένα από τα πιο καυτά θέματα της επικαιρότητας, την περαίωση. Δίνει, ακόμη, οδηγίες για το πότε θα πρέπει να μπει ένας φορολογούμενος στην περαίωση και πότε όχι.
Ας σημειωθεί εδώ ότι λίγοι γνωρίζουν πως η σύζυγός του είναι συμπατριώτισσά μας από τη Φίλια. Προσφάτως, λοιπόν, ο κ. Ντουκάκης βρέθηκε στη Λέσβο για λίγες ώρες αναψυχής στο χωριό της συζύγου του και λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα είχαμε την ευκαιρία, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, να κουβεντιάσουμε μαζί του.



Κύριε Ντουκάκη, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη αυτή από το ζήτημα της περαίωσης. Υπάρχει μια ευρύτατη συζήτηση το τελευταίο διάστημα και έντονη φημολογία για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει. Ποια είναι η δική σας πληροφόρηση;
«Η περαίωση θα είναι από καλή ως πολύ καλή για τις επιχειρήσεις. Βέβαια, θα πληρώσουν κάποια χρήματα, αλλά αν έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα βιβλία και τα στοιχεία, θα είναι πολύ καλή. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρότεινα στους φορολογουμένους να μπουν στην περαίωση. Αν είναι όπως παλιά, που μετά την περαίωση οι φορολογικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να κάνουν επανελέγχους, θα πρότεινα να μην μπουν. Σε αυτή την περίπτωση, ας πάνε οι ελεγκτικές αρχές να κάνουν τους ελέγχους τους.»

Υπάρχουν κι αυτοί που χρωστούν Φ.Π.Α.. Τι τους συνιστάτε;

«Αυτή η κατηγορία των φορολογουμένων δε θα πρέπει να βιαστούν. Θα βγει απόφαση που θα προβλέπει εξόφληση του Φ.Π.Α. με προκαταβολή 5% επί του κεφαλαίου και τα υπόλοιπα σε 12 δόσεις. Ενώ αν πάει τώρα να πληρώσει, θα πρέπει ο φορολογούμενος να καταβάλει το 30% και τις προσαυξήσεις.»

Για τα βεβαιωμένα χρέη

Τι θα γίνει με τους φορολογουμένους που έχουν βεβαιωμένα χρέη από τις εφορίες;

«Για τα βεβαιωμένα χρέη θα βγει απόφαση που θα προβλέπει την εξόφλησή τους σε 60 δόσεις χωρίς καμμία προσαύξηση. Για παράδειγμα, αν ένας οφειλέτης έχει βεβαιωμένα χρέη 100.000 ευρώ, με την αφαίρεση των προσαυξήσεων από το υπουργείο Οικονομικών θα μειωθεί η οφειλή στα 40.000 ευρώ. Με την εξόφλησή του σε 60 δόσεις, ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει χωρίς να κινδυνεύει να υποστεί κατάσχεση, πλειστηριασμό ή να στερηθεί τη φορολογική ενημερότητα.»

Θα θέλαμε μια σύντομη αποτίμηση της οικονομικής πορείας της χώρας μας τη χρονιά που πέρασε. Την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι εντελώς ασαφής. Όλα τα νομοσχέδια που ψηφίζονται και όλες οι σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών αφορούν το τι θα εισπράξει, πόσα θα εισπράξει και πόσο γρήγορα θα τα εισπράξει. Αυτή η πρακτική έχει ακριβώς τις αντίθετες συνέπειες. Οι φορολογούμενοι δυστροπούν για την υπερβολική φορολόγηση. Διότι έχουν μπει υπερβολικοί φόροι. Η φορολογία 24% επί των μετοχών έγινε 40%. Ήδη εταιρείες όπως η Coca Cola και άλλες εταιρείες, έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στη Βουλγαρία όπου η φορολογία είναι 10%. Άλλες έχουν πάει στα Σκόπια ή την Αλβανία. Δεν είμαστε το μόνο κράτος στον κόσμο κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις φορολογικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι γειτονικές χώρες.
Όλες οι γειτονικές χώρες έχουν πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις στη φορολογία. Η Αλβανία, για παράδειγμα, για τα τρία πρώτα χρόνια δεν επιβάλλει καθόλου φόρους. Από εκεί και ύστερα, η φορολογία ανέρχεται στο 10%. Στα Σκόπια ισχύει το ίδιο. Όλες οι χώρες που είναι υποανάπτυκτες, έχουν χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις. Όταν έχουμε τέτοιους γείτονες, δεν μπορεί να έχουμε φορολογία 45% στα φυσικά πρόσωπα και 40% στα νομικά και να περιμένουμε ότι θα εισπραχθούν έσοδα.
Είδατε τι έγινε με τις αυξήσεις των φόρων στα τσιγάρα. Η κυβέρνηση περίμενε με την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα να εισπράξει επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Τελικά, όμως, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, αλλά αντίθετα είχαμε μείωση κατά 30 εκατ. ευρώ.»

Νομίζουν ότι είμαστε σοβαρό κράτος

Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή στα φορολογικά έσοδα από τα τσιγάρα;

«Κοιτάξτε, οι φορολογικοί νόμοι που ψηφίζονται έρχονται κατ’ ευθείαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν διαφορετική νοοτροπία και νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι σοβαρό κράτος. Όπως είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και άλλες χώρες. Σε χώρες όπως οι προαναφερόμενες, οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια κατά της φορολογικής νομοθεσίας ανέρχεται στις 100 ανά έτος. Στη χώρα μας έχουμε πάνω από 6.000 προσφυγές. Αυτό δείχνει πώς λειτουργούν τα πράγματα σε άλλες χώρες και πώς είναι τα πράγματα στη χώρα μας.
Στις χώρες αυτές δεν μπαίνουν υπερβολικοί φόροι, δε γίνεται προσπάθεια να τιμωρηθούν οι επιχειρήσεις μέσω της φορολογίας. Άρα λοιπόν, υπάρχει άλλη ψυχολογία, άλλος τρόπος εφαρμογής και άλλη αντίληψη για τη φορολογία και πώς πρέπει να λειτουργεί η φορολογική νομοθεσία.
Έτσι, το μέτρο για την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα σε άλλη χώρα θα αύξανε και τα έσοδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη χώρα μας.»

Πώς κρίνετε τη λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών στη χώρα μας;
«Μέχρι πριν λίγο καιρό, όλοι οι διευθυντές των εφοριών ήταν Δεξιοί, ακόμη και στη Μυτιλήνη η έφορος ήταν 100% Δεξιά. Τώρα έχουμε ακριβώς το αντίθετο, όλοι είναι ΠΑΣΟΚτζήδες. Και στη Μυτιλήνη συμβαίνει το ίδιο. Ο καινούργιος έφορος είναι ΠΑΣΟΚτζής δηλωμένος, είναι στην Κλαδική του ΠΑΣΟΚ των Εφοριακών κι έχει κατέβει στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ. Με τέτοια διοίκηση δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλα αποτελέσματα. Αν και θέλω να πω ότι ο έφορος της Μυτιλήνης είναι ευγενικός, αριστοκράτης και πολύ καλά διαβασμένος. Εγώ προσωπικά πριν 12 χρόνια τον είχα βρει στην Καλλονή, όπου ήταν διευθυντής, να δουλεύει στις 8 το βράδυ της Κυριακής και μάλιστα καλοκαίρι. Μαζί του ήταν και πέντε άλλοι υπάλληλοι.»

Με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, με την πολιτική του μνημονίου, θα βγούμε από την κρίση ή θα οδηγηθούμε σε βαθύτερη οικονομική κρίση;

«Η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην πτώχευση είναι η Βενεζουέλα. Αμέσως μετά από αυτήν είναι η χώρα μας. Αυτό νομίζω ότι αρκεί για να αντιληφθεί κανείς αν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να μας βγάλει από την κρίση ή όχι. Είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο.
Τα δάνεια που έχει αναλάβει η χώρα μας ήταν 330 δισ. ευρώ όταν παρέδωσε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Ακολούθως, πήραμε άλλα 30 δισ. ευρώ με ομόλογα. Πήραμε το δάνειο των 110 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να φθάσουμε συνολικά στα 470. Τώρα πρόκειται να εκδοθούν άλλα ομόλογα για τους ομογενείς, ύψους 30 δισ. ευρώ. Έτσι, φθάνουμε στα 500 δισ. ευρώ. Από που θα πληρωθούν όλα αυτά τα χρέη;
Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε, δήλωσε: “Όταν φθάσει η Ελλάδα στο επίπεδο που θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, ελπίζουμε να μας δώσει αυτά που της έχουμε δανείσει”. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν πιστεύει ότι θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας δανείζει.
Είμαστε σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και δε βλέπω κανέναν πολιτικό και καμμία παράταξη μόνη της να μπορεί να βοηθήσει τον τόπο.»

Τι να αλλάξει

Τι πρέπει να αλλάξει ώστε η φορολογική πολιτική του κράτους να αυξάνει τα έσοδα του κράτους χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις αναπτυξιακές προσπάθειες των πολιτών και των επιχειρήσεων;

«Το υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες του πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Να έρθουν κοντά στο φορολογούμενο πολίτη, να κοιτάξουν να πάρουν μέτρα ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή, να έχουμε μείωση κόστους, να αυξηθούν οι εξαγωγές και να γίνουν νέες επενδύσεις. Αν κινηθεί το υπουργείο σε αυτή την κατεύθυνση, θα είμαστε μια χαρά. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που όλοι απευχόμαστε. Κι από τον Απρίλιο του 2011 θα μας κλαίνε οι ρέγκες.»

Γιατί το λέτε αυτό;

«Γιατί τότε τελειώνουν τα δανεικά από το Δ.Ν.Τ.. Σημειώστε ότι από τα 110 δισ. ευρώ, τα 20 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες για να καλύψουν τα ανοίγματά τους, κι όχι για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις.»

Κύριε Ντουκάκη, είστε έμπειρος φοροτεχνικός. Θα προτείνατε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να εμπιστεύονται τις τράπεζες;

«Ποτέ δε θα πρέπει να εμπιστεύονται τις τράπεζες. Είναι αναγνωρισμένοι τοκογλύφοι. Οι τράπεζες πρέπει να ελέγχονται στενά, να παρακολουθείται κάθε συναλλαγή τους. Εγώ έχω πιάσει πολλές φορές τράπεζες να μην κινούν σωστά τα χρήματα των καταθετών. Άλλο πράγμα είναι ότι δε βγαίνουμε να φωνάζουμε όλα αυτά τα πράγματα.
Κι ο κάθε ένας από εμάς που έχει κάποια χρήματα στην τράπεζα, θα πρέπει να ξέρει πώς θα τα αξιοποιήσει και πώς θα τα κινήσει για να έχει λίγο ήσυχο το κεφάλι του. Δε θα πρέπει να αφήνει κανείς τα χρήματά του ή την επιχείρησή του σε τρίτους να τα διαχειρίζονται. Γιατί θα έρθει η στιγμή που θα το μετανιώσει.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey