Μικρή αύξηση στο κόστος των σαρακοστιανών

01/07/2012 - 05:56
Οριακή αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές των σαρακοστιανών ειδών σε μέσα επίπεδα, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έκανε χθες το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την απόκλιση από το 2010 να είναι πολύ μικρή.
Οριακή αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές των σαρακοστιανών ειδών σε μέσα επίπεδα, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έκανε χθες το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η αρχική εικόνα που δείχνει ο τιμοκατάλογος των προϊόντων είναι πως είχαμε σημαντική αύξηση στις ανώτερες τιμές ορισμένων προϊόντων και σε ορισμένα μειώσεις. Όμως, όταν υπολογίσαμε τις μέσες τιμές για το 2010 και το 2011 διαπιστώσαμε ότι η απόκλιση είναι πολύ μικρή.
Συγκεκριμένα, ένα καλάθι με 17 προϊόντα στα οποία έγιναν τιμοληψίες το 2010 και το 2011, διαπιστώνουμε ότι οι κατώτερες τιμές τού 2011 δίνουν ένα κόστος 108,6 ευρώ το κιλό, ενώ οι κατώτερες τιμές πέρυσι έδιναν κόστος 114,91 ευρώ. Δηλαδή έχουμε μια μείωση κατά 6,31 ευρώ το κιλό.
Το κόστος του ίδιου καλαθιού με βάση τις ανώτερες τιμές είναι 167,78 ευρώ για το 2011, όταν το 2010 κόστιζε 157,77 ευρώ. Δηλαδή είναι ακριβότερο κατά 10,01 ευρώ. Σε μέσα επίπεδα, το καλάθι των 17 προϊόντων κόστιζε 136,34 ευρώ το 2010 και φέτος κοστίζει 138,19 ευρώ. Δηλαδή έχουμε μια αύξηση κατά 1,85 ευρώ στις μέσες τιμές των προϊόντων. Εξέλιξη θετική, αν αναλογιστούμε ότι στο χρόνο έγιναν τρεις αυξήσεις στους συντελεστές τού Φ.Π.Α. και στο τέλος του Ιανουαρίου ο πληθωρισμός έτρεχε με ποσοστό 4,9%.
Η συγκράτηση των τιμών στα περσινά επίπεδα, βέβαια, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης στο τζίρου των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Τιμές σαρακοστιανών ειδών*
Είδος  Κατώτερη - Ανώτερη Κατώτερη - Ανώτερη  Κατώτερη - Ανώτερη
25/2/2009 25/2/2009 25/2/2010 25/2/2010 3/3/2011 3/3/2011
Τουρσί ανάμικτο 1,27 1,44 1,16 3,00 1,50 3,40
Χαλβάς βανίλια (κιλό) 6,79 7,49 2,91 6,79 4,50 9,88
Ταραμάς άσπρος 9,71 14,95 11,20 14,19 17,50 20,00
Ταραμά κόκκινος 2,95 3,01 3,40 4,00 3,20 6,00
Ταραμοσαλάτα (κιλό) 3,30 4,69 3,30 4,89 3,40 5,00
Ελιές Καλαμών  3,59 6,80 4,98 5,58 2,95 4,50
Ελιές Μυτιλήνης υγράλατες 4,08 4,08 4,08 4,08 4,00 5,50
Σαλάτες (τεμάχιο) 1,00 1,45 1,05 1,50 1,40 1,50
Μαρούλι 0,90 1,05 0,57 0,90 0,80 1,00
Καλαμάρια νωπά 14,00 16,00 6,00 12,00 14,00 18,00
Καλαμάρια κατεψυγμένα 3,91 5,85 2,75 5,38 3,50 6,20
Χταπόδια νωπά  8,00 13,00 6,00 14,00 10,00 10,00
Χταπόδια κατεψυγμένα  8,50 13,02 7,67 10,01 7,50 10,00
Γαρίδες νωπές (ανάλογα με το μέγεθος) 4,00 6,00 28,00 35,00 2,00 20,00
Γαρίδες κατεψυγμένες 8,51 12,85 4,84 9,45 5,35 19,80
Θαλασσινά κυδώνια 12,00 12,00 12,00 12,00 12,00 12,00
Σουπιές νωπές  7,00 7,50 - - 8,00 8,00
Σουπιές κατεψυγμένες 5,02 5,98 - - 5,50 6,98
Σουπιές κατεψυγμένες καθαρισμένες - - - - 7,50 7,75
Γυαλιστερές - - - - 12,00 12,00
Μύδια - - - - 5,00 5,00
Καβούρι - -     8,00 8,00
Χτένια - - 15,00 15,00 15,00 15,00
ΣΥΝΟΛΑ 104,53 137,16 114,91 157,77 108,60 167,78

Πηγή: Διεύθυνση Διά βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου

           
* Τιμές σε ευρώ            


Συμβουλές από την Ένωση Καταναλωτών Λέσβου
Για να ξέρουμε τι τρώμε

Εν όψει της Καθαρής Δευτέρας, η Ένωση Καταναλωτών Λέσβου έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν σαρακοστιανά είδη.
Λαγάνα: Λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει, συνιστάται προσοχή στο ψήσιμό της. Μια άψητη και όχι καλής κατεργασίας λαγάνα προκαλεί στομαχικές διαταραχές.
Χαλβάς: Προσέχουμε την ημερομηνία ανάλωσης, τις ενδείξεις επί της συσκευασίας, τα συστατικά του (ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, βανίλια, κακάο, ξηροί καρποί κ.λπ.), την τιμή πώλησης.
Ταραμάς: Στην αγορά διατίθεται χύμα ή τυποποιημένος. Προσέχουμε ώστε η γεύση του να είναι ευχάριστη και όχι ξινή και να μην αναδίδει δυσοσμία.
Τουρσιά: Είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξίδι και άλμη. Προτίμηση στα τυποποιημένα, όπου αναγράφεται ο τρόπος συντήρησης, το βάρος και η κατηγορία του λαχανικού.
Ελιές: Κυκλοφορούν χύμα ή συσκευασμένες σε διάφορα είδη. Απαγορεύεται η ανάμειξη ελιών διαφορετικού είδους. Διατηρούνται σε άλμη, ξίδι ή σε λάδι. Αν αγοράσουμε χύμα, θα πρέπει να πλυθούν καλά.
Χταπόδι: Κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Το μοσχοχτάποδο ή μελιδόνα και το χταπόδι που είναι καλύτερο ποιοτικά. Η μελιδόνα ή μοσχοχτάποδο έχει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο σκληρό και υγρό δέρμα και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη.
Καλαμάρια: Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη όπως τα θράψαλα, σουπιδάκια κ.ά., που μοιάζουν με καλαμαράκια. Το πραγματικό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 περίπου του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα, απ’ την άλλη, έχουν χρώμα περισσότερο προς το μπλε και τα πτερύγιά τους είναι μικρότερα.
Οστρακοειδή: Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Στα πολύ φρέσκα, όταν είναι λίγο ανοιχτά, με το άγγιγμα αντιδρούν και κλείνουν. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Να αποφεύγεται η συλλογή οστρακοειδών από περιοχές για τις οποίες δεν είναι βέβαιη η καθαρότητά τους.
Μαλακόστρακα: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα μαλακόστρατα ανήκουν στην κατηγορία των θαλασσινών που χαλούν πολύ γρήγορα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά.
Σαλάτες: Από φρέσκα λαχανικά, τα οποία μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην πόλη μας, ενισχύοντας οικονομικά τους αγρότες μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey