Θα πιάσει πάτο το 2012

01/07/2012 - 05:56
Η υπερφορολόγηση βλάπτει σοβαρά το ακίνητο και ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι Έλληνες, έστω κι αν διαθέτουν ιδιόκτητα ακίνητα, ωστόσο ακόμη και πριν από την κρίση δε διέθεταν ρευστό.
Η αγορά ακινήτων...

Η υπερφορολόγηση βλάπτει σοβαρά το ακίνητο και ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι Έλληνες, έστω κι αν διαθέτουν ιδιόκτητα ακίνητα, ωστόσο ακόμη και πριν από την κρίση δε διέθεταν ρευστό.

Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά συμπεράσματα στην ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ακίνητα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και άπαντες οι ομιλητές προέβλεψαν τον «πάτο» της αγοράς το 2012.
Το χαμηλό αποθεματικό και ρευστό στα ελληνικά νοικοκυριά επεσήμανε ο κ. Μ. Χαλιάσσος (Goethe University Frankfurt, ECB Consultant). «Στις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες, με έμφαση την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, με τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα. Από την άλλη πλευρά, είναι διαφορετικό πράγμα ο πλούτος και διαφορετική η ρευστότητα. Η φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα μπορεί να φαίνεται αυτήν τη στιγμή ως μία αναγκαιότητα, ωστόσο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά, τα οποία ούτως ή άλλως, ακόμη και πριν από την κρίση, δε διέθεταν ρευστότητα. Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορεί η κυβέρνηση να βασίζεται πλέον στη φορολογία των ακινήτων, αλλά κυρίως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για περισσότερη παραγωγή και υψηλότερες εξαγωγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διεθνής αγορά...
Για τη διεθνή αγορά ακινήτων μίλησε ο κ. Σ. Τσολάκος (director, European Research PPR), ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη πτώση των συναλλαγών από το 2007 έως σήμερα στα επαγγελματικά ακίνητα στις δύο πιο προβληματικές αγορές - της Αθήνας και του Δουβλίνου -, προβλέποντας την ανάκαμψη από το 2013 και μετά. Η πτώση το 2009 στην ελληνική αγορά γραφείων τοποθετείται στο 20%, στο 17% για το 2010 και αντίστοιχη πτώση το 2011. «Ωστόσο, από τη στιγμή που θα υπάρξουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, αυτή θα έλθει πολύ γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τα καταστήματα ο κ. Τσολάκος ανέφερε ότι στην Ελλάδα η αναπροσαρμογή των ενοικίων είναι αυτήν τη στιγμή μεγάλη, ενώ για το Δουβλίνο, ότι υπάρχει «πολύ... αίμα στους δρόμους, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον επανέρχεται σταδιακά». Η μείωση των τιμών στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τη μακροοικονομική σταθερότητα - αν και όποτε, φυσικά, επιτευχθεί αυτή -, θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και στην Ελλάδα.

... και η εγχώρια
Πάντως, ειδικά όσον αφορά την εγχώρια αγορά, διεκδικεί το τελευταίο διάστημα ουκ ολίγες... πρωτιές. Ήδη από το 2007 είχε ξεκινήσει η πτώση όσον αφορά στις επενδύσεις σε κατοικίες, με αποτέλεσμα τώρα να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση (μετά την Ιρλανδία), με «βουτιά» πάνω από 60% το 2011 σε σχέση με το ανώτατο σημείο της αγοράς το 2006. Ο κ. Θ. Σαμπανιώτης, οικονομικός αναλυτής του ομίλου Eurobank EFG, έθεσε το ερώτημα μήπως η αγορά κατοικίας ούτως ή άλλως κι ανεξάρτητα από την κρίση θα οδηγείτο σε πτώση, θέτοντας τα παρακάτω δεδομένα:
- Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα ως ποσοστό τού ΑΕΠ έχουν συγκλίνει πλέον σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, φθάνοντας το 36,2%, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το αντίστοιχο νούμερο φθάνει το 40,4%.
- Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη - άνω του 80%. Από αυτό το ποσοστό, το 17,5% διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο αλλά με δάνειο, ενώ ένα 22,5% διαμένει σε ακίνητο με ενοίκιο ή δωρεάν.
- Ήδη από το 2009 δεν είχαν πολλά περιθώρια ρευστότητας, γιατί έχουν ούτως ή άλλως σημαντικά έξοδα για το ακίνητό τους.
Αναφερόμενος στους «κύκλους» της αγοράς, ο κ. Σαμπανιώτης ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του OECD σε 19 χώρες διεθνώς, προκύπτει ότι οι ανοδικές φάσεις κρατούν περισσότερο από τις καθοδικές και συγκεκριμένα οι πρώτες διαρκούν 24 - 28 τρίμηνα και οι δεύτερες 18 τρίμηνα.

Βουτιά στις αγοραπωλησίες
Για εξορθολογισμό της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας έκανε λόγο ο κ. Θ. Μητράκος, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος. «Η εγχώρια αγορά ακινήτων έχει επηρεασθεί πάρα πολύ από τη φορολογία και το υψηλό κόστος συναλλαγών. Οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το νέο έτος, θα πρέπει να συνδυασθεί με μείωση φορολογικών συντελεστών και γενικότερο εξορθολογισμό των φόρων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το απόθεμα των αδιάθετων (νεόδμητων) κατοικιών αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας τοποθετείται στα 150 - 180 χιλ. ακίνητα.
«Με δεδομένο τον κατακερματισμό της αγοράς, όπου υπάρχουν αυτήν τη στιγμή έως 15.000 μικροί κατασκευαστές, εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι σε κάθε κατασκευαστή αντιστοιχούν 10 - 15 ακίνητα, νούμερο που δεν είναι μεγάλο -εξ ου και η ανθεκτικότητα των τιμών αυτή την περίοδο.» Για εφέτος η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει μεγάλη «βουτιά» στο 1/3 όσον αφορά τις αγοραπωλησίες όλων των ειδών των ακινήτων, με τις εκτιμήσεις της να αναφέρουν ότι το 2011 οι συναλλαγές για οικόπεδα, αγροτεμάχια, κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα θα διαμορφωθούν στα πέριξ των 80.000 έναντι 215.000 που ήταν το αντίστοιχο νούμερο στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς το 2005 και 136.000 το 2009.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

* ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey