Νέα σενάρια κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α.

01/07/2012 - 05:56
Επανέρχεται ο κίνδυνος κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Αφορμή αποτέλεσε η διαπίστωση ότι σε πολλά τουριστικά νησιά του Αιγαίου η πλειοψηφία των συναλλαγών λιανικής γίνεται χωρίς απόδειξη.
Επανέρχεται ο κίνδυνος κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Αφορμή αποτέλεσε η διαπίστωση ότι σε πολλά τουριστικά νησιά του Αιγαίου η πλειοψηφία των συναλλαγών λιανικής γίνεται χωρίς απόδειξη. Και τονίζουμε πως αυτή η είναι η αφορμή, γιατί η αιτία είναι η συνεχής υστέρηση που παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Χθες το Επιμελητήριο Λέσβου έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας, για ακόμη μια φορά, να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές. Ανάλογη παρέμβαση έγινε και από τον ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων), όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός.
Στην επιστολή του Επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι τα νησιά και μάλιστα τα παραμεθόρια και απομακρυσμένα, χαρακτηρίζονται από αρνητικές ιδιαιτερότητες που εμποδίζουν την ισόρροπη ανάπτυξή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με το τεράστιο μεταφορικό κόστος και τη χαμηλή τουριστική ανάπτυξη, δε θα αντέξουν μια τέτοια ανατροπή, στη συγκεκριμένη μάλιστα συγκυρία.»
Ως λόγους διατήρησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου το Επιμελητήριο επικαλείται τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας και το μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που έχουν κλείσει λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Δεν αντιλαμβανόμαστε πώς η αύξηση των εσόδων του κράτους λόγω κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α. θα μπορέσει να αντισταθμίσει την αναπόφευκτη ερήμωση που θα υποστούν τα παραμεθόρια νησιά μας.
Ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομικών να σκεφθεί τις συνέπειες και να απορρίψει κάθε σκέψη για κατάργηση των μειωμένων (κατά 30%) συντελεστών στα νησιά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε οικονομική και κοινωνική διάλυση», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey