Όλοι οι επαγγελματίες της υπαίθρου στον ΟΑΕΕ

01/07/2012 - 05:56
«Ταφόπλακα για τους επιχειρηματίες της υπαίθρου» λένε Στεφανιδάκη και Ορφανός
Τα Επιμελητήρια και οι Εμπορικοί Σύλλογοι από όλα τα νησιά του Αιγαίου ζητούν να μην αλλάξει το καθεστώς ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρούς οικισμούς (κάτω των 2.000 κατοίκων). Οι σχεδιασμοί, όμως, που έχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο ΟΑΕΕ είναι εντελώς διαφορετικοί, καθώς ο Οργανισμός βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και προσπαθεί να μαζέψει πάση θυσία χρήματα για να πληρώσει το δώρο του Πάσχα και τις συντάξεις του Απριλίου. Με την ίδια εισπρακτική λογική αντιμετωπίζεται και το ζήτημα των επαγγελματιών σε μικρούς οικισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», σε σύσκεψη που έγινε στον ΟΑΕΕ με τη συμμετοχή του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, συμφωνήθηκε να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ όλοι οι επαγγελματίες που μέχρι τώρα είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Ο υπουργός υποσχέθηκε να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροεπαγγελματίες της υπαίθρου θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές από αυτές που πληρώνουν μέχρι σήμερα.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, δήλωσε στο «Ε»: «Δεν είναι λύση να μπουν στον ΟΑΕΕ όλοι οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες. Πρέπει να αντιληφθεί ο ΟΑΕΕ ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε κλείσιμο όλων των μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν στα χωριά, διότι δε θα έχουν κανένα λόγο όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες να διατηρούν τα μαγαζιά τους από τη στιγμή που ο τζίρος τους θα είναι μικρότερος από τις εισφορές που καλούνται να πληρώσουν.»
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, που είχε θέσει το θέμα αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Λέσβου την προηγούμενη Πέμπτη, μας είπε: «Το μέτρο αυτό όπως καταλαβαίνετε θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα από αυτά που ήδη ισχύουν. Θα λειτουργήσει ως ταφόπλακα για σειρά μικρών επιχειρήσεων. Στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηρίου είχαμε πει ότι από τις ρυθμίσεις που τώρα προωθούνται αναμένεται να θιγούν περί τους 140 μικρούς επιχειρηματίες της Λήμνου. Αν υποχρεωθούν να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ όλοι οι επαγγελματίες της υπαίθρου, θα θιγούν πάνω από 300 επαγγελματίες του νησιού μας. Δυστυχώς είναι κάτι που περιμέναμε ότι θα συμβεί, αφού είναι φανερό ότι λαμβάνεται σειρά εισπρακτικών μέτρων για να διασωθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Εμείς θα αντιδράσουμε, διότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι μια σειρά από μικρές επιχειρήσεις, κυρίως μπακάλικα, που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες εξυπηρέτησης των κατοίκων των χωριών, θα κλείσουν.»

Εισπρακτικά μέτρα από τον ΟΑΕΕ
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, προκειμένου να εισπράξει μέρος των συσσωρευμένων από το 2007 οφειλών και να αντιμετωπίσει τα ταμειακά του προβλήματα, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος 200.000 οφειλετών.
Στα αναγκαστικά μέτρα συμπεριλαμβάνονται κατασχέσεις και μηνύσεις σε βάρος των οφειλετών, όλοι τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό. Χαρακτηριστικά, η κ. Στεφανιδάκη δηλώνει πως σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις τη φετινή χρονιά σχεδόν το 50% των επιχειρηματιών δεν πληρώνει τις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ επειδή αδυνατεί να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι ανεξόφλητες εισφορές προς τον Οργανισμό ανέρχονται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey