Βάζει πλώρη…

01/07/2012 - 05:56
Έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία του Επιμελητηρίου Λέσβου δηλώνει στο «Ε» ο οικονομικός επόπτης του σημερινής διοικούσας επιτροπής, Γιάννης Σαμιώτης. Αρκεί, όπως λέει, να δημιουργηθεί ένα σχήμα με νέα πρόσωπα, που θα έχει διάθεση προσφοράς και σε κάθε περίπτωση θα είναι υπερκομματικό.
Έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία του Επιμελητηρίου Λέσβου δηλώνει στο «Ε» ο οικονομικός επόπτης του σημερινής διοικούσας επιτροπής, Γιάννης Σαμιώτης. Αρκεί, όπως λέει, να δημιουργηθεί ένα σχήμα με νέα πρόσωπα, που θα έχει διάθεση προσφοράς και σε κάθε περίπτωση θα είναι υπερκομματικό. Ο κ. Σαμιώτης δεν κρύβει ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με πολλούς επιχειρηματίες της Λέσβου που μέχρι σήμερα παρακολουθούσαν τα δρώμενα του Επιμελητηρίου από απόσταση. Το σχήμα θα δραστηριοποιηθεί στις εκλογές του Επιμελητηρίου, είτε αυτές γίνουν στις αρχές Απριλίου είτε το Νοέμβριο.

Η ανακοίνωση του ενδιαφέροντος του Γιάννη Σαμιώτη για τις επιμελητηριακές εκλογές αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της επιμελητηριακής προεκλογικής περιόδου.

«Αλλαγές…»
Ο κ. Σαμιώτης έχει 13 χρόνια παρουσίας στα επιμελητηριακά πράγματα, καθώς προεκλέχθηκε στο Δ.Σ. το 1998. Πεποίθησή του είναι πως στα επιμελητήρια πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Όπως λέει, «πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Σήμερα τα επιμελητήρια, με τον τρόπο που λειτουργούν, δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες, δεν προσφέρουν ούτε στον επιχειρηματικό κόσμο ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τις διοικήσεις των επιμελητηρίων.
Για παράδειγμα, όταν χαλάσει ένα πλοίο της ακτοπλοΐας που εξυπηρετεί το νησί της Λέσβου ή της Λήμνου, τότε εμείς ως Επιμελητήριο βγάζουμε μια ανακοίνωση, ένα Δελτίο Τύπου, και στέλνουμε μια επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Όχι πως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η Γαλλία όπου τα επιμελητήρια έχουν πολύ πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, μπορούν τα επιμελητήρια να αναλάβουν τη διαχείριση των λιμανιών και των αεροδρομίων. Σε τέτοιους ρόλους τα επιμελητήρια θα είναι πιο αποτελεσματικά από δημόσιους φορείς, διότι γνωρίζουν ποια είναι τα αδύναμα σημεία, ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς κι έτσι μπορούν να αξιοποιήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.».
Κατά την άποψη του κ. Σαμιώτη, και στον τομέα της τουριστικής προβολής τα επιμελητήρια θα μπορούσαν να κάνουν πολύ καλύτερη και αποτελεσματικότερη δουλειά.

Προβληματισμός
Προβληματισμένος είναι ο κ. Σαμιώτης για τις επικείμενες συνενώσεις των επιμελητηρίων. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τις αδυναμίες του θεσμού και θέλει να τις θεραπεύσει, και από αυτήν τη σκοπιά θεωρεί ότι είναι σωστή η παρέμβασή της. Ωστόσο, εκτιμά πως στα νησιά μας θα υπάρξουν προβλήματα διότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των τοπικών οικονομικών. Επιπλέον σημειώνει πως στα νησιά μας υπάρχει το πρόβλημα της συγκοινωνίας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη λειτουργία ενός ενιαίου επιμελητηρίου για το Βόρειο Αιγαίο.
«Ο πρόεδρος, αν θέλει να μεταβεί στη Χίο, είναι αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκεί. Αν πει να πάει μέχρι τη Σάμο ή την Ικαρία, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Στο ζήτημα αυτό εστιάζεται, κυρίως, η δική μου ένσταση», σημειώνει ο κ. Σαμιώτης και προσθέτει πως αν υπάρχει καλή διάθεση, κι αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. «Δείτε τι έγινε στην περίπτωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Δημιουργήθηκε ο θεσμός του χωρικού αντιπεριφερειάρχη και έτσι τους παλιούς νομάρχες αντικατέστησαν οι σημερινοί αντιπεριφερειάρχες. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, καλό θα ήταν να γίνουν πιλοτικά κάποιες συνενώσεις επιμελητηρίων και από τα αποτελέσματά τους να κριθεί αν θα προχωρήσουν σε όλη τη χώρα.»
Ζητήσαμε από τον κ. Σαμιώτη να σχολιάσει το ζήτημα των υψηλών τιμών των ενοικίων στην αγορά της Μυτιλήνης. Ένα θέμα που ήρθε πολύ έντονα στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες. Κατά την άποψή του, για το ζήτημα αυτό το Επιμελητήριο θα έπρεπε να έχει πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο. Όμως, λόγω της μορφής που έχουν σήμερα τα επιμελητήρια, η παρέμβαση σε τέτοια ζητήματα ανατίθεται στους εμπορικούς συλλόγους. Κατά την άποψη του κ. Σαμιώτη, το ζήτημα των υψηλών τιμών των ενοικίων θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με κυβερνητική παρέμβαση, κι όπως μειώνονται οι μισθοί, να μειωθούν και τα ενοίκια, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες παραμέτρους όπως είναι ο τζίρος, η επαγγελματική δραστηριότητα ή τα τετραγωνικά κάθε εμπορικού ακινήτου.

Όλοι κάτι έχουν προσφέρει
Θα περίμενε κανείς ο κ. Σαμιώτης να επιρρίψει ευθύνες για το τέλμα του επιμελητηριακού θεσμού στις διοικήσεις τους και, στην περίπτωσή μας, στη διοίκηση ή τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου. Εκείνος, όμως, έχει μια άλλη θεώρηση του ζητήματος. Πιστεύει ότι κάθε διοίκηση και κάθε πρόεδρος που πέρασε από το Επιμελητήριο Λέσβου έχει τη δική του συνεισφορά. Το πρόβλημα, κατά την άποψή του, βρίσκεται στο χαρακτήρα του θεσμού και την έλλειψη αρμοδιοτήτων. Πιστεύει ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει αρμοδιότητες στα επιμελητήρια, που θα τα καταστήσουν ουσιαστικούς μοχλούς ανάπτυξης, λειτουργικούς και αποτελεσματικούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey