ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των Lesvoshop

01/07/2012 - 05:56
Η φυγή προς τα μπρος ήταν η επιλογή του νομάρχη στην υπόθεση των Lesvoshop. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη διάσωση των Lesvoshop, αλλά και την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η φυγή προς τα μπρος ήταν η επιλογή του νομάρχη στην υπόθεση των Lesvoshop. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη διάσωση των Lesvoshop, αλλά και την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν προσδιόρισε, πάντως, την ημερομηνία που θα «κατεβάσουν ρολά» τα δύο καταστήματα, καθώς και το πότε θα βγει σε υποχρεωτική άδεια το προσωπικό τους. Τα καταστήματα, ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε ότι θα επαναλειτουργήσουν σε νέα θέση και υπό νέα διοίκηση.

Όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν, βέβαια, υπό τον όρο ότι η ΑΕΝΑΛ θα καταφέρει να πάρει νέο δάνειο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές και για την αναχρηματοδότηση των δανείων της. Έως χθες, όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Ποια τράπεζα θα συμφωνήσει;
Τον παραπάνω σχεδιασμό αποφάσισε το Δ.Σ. της ΑΕΝΑΛ, όμως η υλοποίησή του εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσει κάποια τράπεζα να δώσει το δάνειο στην εταιρεία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μια από τις τράπεζες με τις οποίες έχει συζητήσει το θέμα αυτό ο νομάρχης είναι η Συνεταιριστική. Έχει γίνει, όμως, συζήτηση και με δεύτερη και τις επόμενες ημέρες θα γίνει κρούση και σε άλλες. Η τράπεζα με την οποία θα επιλέξει να συνεργαστεί η νομαρχία είναι εκείνη που θα προσφέρει τους καλύτερους όρους. Εγγυητής του δανείου, πάντως, θα είναι η νομαρχία.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο κ. Βογιατζής είπε πως έγινε μια προσπάθεια διάσωσης των Lesvoshop, η οποία ως ένα βαθμό πήγε αρκετά καλά, μια και η επιχείρηση κατάφερνε να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Όμως το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία της προσπάθειας να πουληθούν τα Lesvoshop, υπήρξε μεγάλη κάμψη των εσόδων τους. Στην κάθετη πτώση του τζίρου εκτιμάται πως έχει συμβάλει και η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας αυτή την περίοδο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η επιχείρηση να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στα αυξημένα χρέη της.
Οι επιλογές που τέθηκαν υπόψη του Δ.Σ. της ΑΕΝΑΛ ήταν να κηρυχθεί η επιχείρηση σε πτώχευση ή να γίνει αναχρηματοδότηση των δανείων της και ταυτόχρονα να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Η λύση της πτώχευσης αποκλείστηκε, μια και θα είχε ως συνέπεια να χάσουν πολλές τοπικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και συνεταιρισμοί τα χρήματα που τους οφείλει το Lesvoshop. Έτσι επιλέχθηκε η αναχρηματοδότηση του χρέους.
Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι η διοίκηση της επιχείρησης θα δοθεί στην τράπεζα που θα δώσει το δάνειο και μ’ αυτό τον τρόπο ο νομάρχης δήλωσε πως θα μείνει ζωντανή η ιδέα του Lesvoshop.
Συζητήσεις για την πώληση της επιχείρησης ή την παραχώρηση της διοίκησης έγιναν με τους γυναικείους συνεταιρισμούς του νομού, αλλά και με την εταιρεία Mediterra που έχει δημιουργήσει τα Mastihashop, καμμία όμως δεν είχε θετική κατάληξη.
Η έγκριση του σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης και η λήψη του δανείου είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου. Ο νομάρχης προσδιόρισε τη συνεδρίαση αυτή για τη Δευτέρα 19 Απριλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το δάνειο που θα ληφθεί, θα αποπληρωθούν τα δάνεια που πήρε η ΑΕΝΑΛ με εγγυητή των πρώην πρόεδρο της εταιρείας Γιώργο Διακορώνα.

Θα λειτουργήσει το συσκευαστήριο

Ο νομάρχης υποστήριξε ότι το συσκευαστήριο του Lesvoshop θα λειτουργήσει και πιστεύει ότι τελικά η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως αυτή η επένδυση δεν έχει ενεργοποιηθεί διότι δεν είχε έως τώρα λάβει άδεια λειτουργίας, κάτι που θα γίνει σύντομα.
Κατά την άποψη του νομάρχη, η επένδυση του συσκευαστηρίου μαζί με το όνομα του Lesvoshop είναι δύο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα προβλέπει μείωση του προσωπικού των Lesvoshop, ενώ οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν θα λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται με βάση την εργατική νομοθεσία.
Τέλος, ο νομάρχης δεσμεύτηκε να στείλει όλο το φάκελο της υπόθεσης αυτής στη Δικαιοσύνη, ώστε η Εισαγγελία να κρίνει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του ή σε βάρος άλλων προσώπων.

Παύλος Βογιατζής:
«Δεν απαντώ»

Ρωτήσαμε το νομάρχη τι απαντάει στις καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΑΕΝΑΛ Γιώργου Διακορώνα, πως υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση της επιχείρησης είναι ο κ. Βογιατζής. Η απάντηση ήταν πως δεν πρόκειται να σχολιάσει ούτε αυτά που δήλωσε ο κ. Διακορώνας στο «Ε», ούτε αυτά που υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ. Εδώ να σημειωθεί ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη του νομάρχη, ο κ. Διακορώνας τηλεφώνησε στο «Ε» και είπε ότι «όσα γράφτηκαν στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας ως δικές του δηλώσεις… είναι προϊόν της φαντασίας του συντάκτη κι όχι δικά του λόγια!».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey