«Βαρυχειμωνιά» στην ακτοπλοΐα

01/07/2012 - 05:56
Το καλοκαίρι φεύγει και τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών γιγαντώνονται. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί μειώσεις δρομολογίων, δεν αποκλείεται όμως αυτό να γίνει περί τα τέλη του φθινοπώρου ή τις αρχές του χειμώνα, όταν τα πλοία θα κυκλοφορούν εντελώς άδεια.
Το καλοκαίρι φεύγει και τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών γιγαντώνονται. Από τα μέσα του καλοκαιριού οι εταιρείες του κλάδου είχαν στείλει τα μηνύματά τους στην κυβέρνηση. Έλεγαν πως αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα προχωρήσουν σε μειώσεις δρομολογίων στις ελεύθερες γραμμές και παράλληλα θα σταματήσουν να εξυπηρετούν τις άγονες. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί μειώσεις δρομολογίων, δεν αποκλείεται όμως αυτό να γίνει περί τα τέλη του φθινοπώρου ή τις αρχές του χειμώνα, όταν τα πλοία θα κυκλοφορούν εντελώς άδεια.

Πέραν τούτου, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που διαθέτουν επιβατηγά πλοία θυμήθηκαν την παλιά κόντρα με τις εταιρείες που έχουν δρομολογήσει πλοία Ro-Ro στα νησιά του Αιγαίου, η οποία οφείλεται στο ότι τα Ro-Ro χάρη στο χαμηλό κόστος λειτουργίας τους κερδίζουν τη μεταφορά των φορτηγών, δηλαδή το φιλέτο του τζίρου των επιβατηγών.

Σηκώνουν τα χέρια;
Χαρακτηριστική η δήλωση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, που μας είπε: «Δυστυχώς για τις γραμμές ελεύθερης δρομολόγησης δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όμως, σε ό,τι αφορά στις άγονες γραμμές, είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τις εταιρείες και εξετάζουμε όλα τα ζητήματα από την αρχή, ώστε όπου είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογές των συμβάσεων. Ακόμη και των μακροχρόνιων συμβάσεων που έχουν συναφθεί με τις εταιρείες.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τις εταιρείες, διότι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Αρκεί, βέβαια, να εξυπηρετούνται οι συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών και των κατοίκων τους.»
Τις επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών, θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ακτοπλόων σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις.
Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητάει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που απειλεί εκ νέου με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η άγονη επίσης Θεσσαλονίκης
Επίσης, όπως ο κ. Χαλκιώτης δήλωσε, θα συνεχιστεί με απευθείας ανάθεση η εξυπηρέτηση της άγονης γραμμής Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη το επόμενο διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη γραμμή αυτή. Ο διαγωνισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα επειδή δεν έχει εγκριθεί η σχετική προκήρυξη από το Υπουργείο Οικονομικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey