Τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή;

Δώρο Χριστουγέννων

03/09/2020 - 23:31 Ενημερώθηκε 03/09/2020 - 23:32

Το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί ολόκληρο με αναλογία κράτους – εργοδότη όμως θα είναι «ψαλιδισμένο» γιατί θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού που έχει πάρει ο εργαζόμενος, σύμφωνα με το Open.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που παίρνει μισθό 1.000 ευρώ λόγω ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του δεν θα πάρει δώρο 1.000 ευρώ (το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο μισθό) και αυτό διότι το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές Μαΐου – Δεκεμβρίου 2020.

Έτσι, αν ανεστάλη η σύμβαση εργασίας του μέσα σε αυτό το διάστημα και πήρε αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ το μήνα τότε θα υπολογιστεί με βάση αυτό το μισθό το δώρο του άρα στα 534 ευρώ.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Open, σύμφωνα με την σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων ολόκληρο με αναλογία εργοδότη και κράτους αλλά το ποσό θα προκύπτει με βάση τις αποδοχές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη ο μισθός που θα υπολογιστεί κατά την διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας θα είναι το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που πήρε ο εργαζόμενος. Έτσι, ο εργοδότης θα καταβάλει την αναλογία του μισθού που κατέβαλε και το κράτος την αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που πήρε ο εργαζόμενος.

Στην ίδια μοίρα σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του καναλιού θα είναι και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή που θα ενταχθούν, αφού θα ισχύσει μέχρι τέλος του έτους.

Και για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση την μισθοδοσία του εργαζόμενου από την 1η Μαΐου μέχρι 31/12/2020.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογιστεί ο μισθός πριν τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η αναστολή της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου και ο μισθός με την ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για να βγει το τελικό ποσό του δώρου που πάλι θα καταβληθεί από τον εργοδότη ένα μέρος και από το κράτος το υπόλοιπο μέρος. Ο μισθός που θα υπολογιστεί κατά την διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας θα είναι το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ. Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Υπενθυμίζεται πως η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey