«Απελευθερώνεται» το ιδιοκτησιακό καθεστώς;  

Από κινητοποίηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου για τον ίδιο λόγο στις 10 Μαρτίου 2014 Από κινητοποίηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου για τον ίδιο λόγο στις 10 Μαρτίου 2014

Ανησυχία των φαρμακοποιών για τις άδειες

23/12/2017 - 15:17

 

Μπορεί οι φαρμακοποιοί να σημειώνουν πως η τροπολογία που έφερε το υπ. Υγείας δεν φέρνει την πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, εντούτοις η χορήγηση αδειών και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς (καθώς και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) έχει ουσιαστικά σημάνει το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Οι αντιδράσεις για την τροπολογία, τη στιγμή που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στον Κ. Λουράντο, τέως πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, πως δεν θα γίνει καμία «έκπτωση» στα αιτήματα των φαρμακοποιών, είναι σαρωτικές. Οι φαρμακοποιοί πλέον προειδοποιούν με κινητοποιήσεις και προσφυγή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου και -αν χρειαστεί- ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη πλευρά, ο υπ. Υγείας Α. Ξανθός επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» στους φαρμακοποιούς. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, μέχρις ότου υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, κι αφού περάσει κι από Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ιδρύονται φαρμακεία μόνο από φαρμακοποιούς. «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους» είπε σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα πνεύματα. Επιπλέον, σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει ότι η τροπολογία που κατέθεσε δεν προσθέτει κάτι καινούριο σε αυτό το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης αναφέρεται ότι: «Η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας δεν προσθέτει κάτι καινούριο σε αυτό το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Ο σκοπός της είναι να καλύψει το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση της εφαρμοστικής ΚΥΑ του νόμου 4336/2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και γι’ αυτό οι ρυθμίσεις της είναι μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Στο διάστημα αυτό θα δίνονται άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο σε φαρμακοποιούς».

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι «το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων αλλά και ο συνολικός χειρισμός του θέματος είναι σε γνώση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)».

 

«Ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο»

Ωστόσο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου (ΦΣΛ) ερμηνεύουν διαφορετικά την τροπολογία και κάνουν λόγο για κυβερνητική απόπειρα επαναφοράς του συνόλου των ρυθμίσεων που προέβλεπε Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό και την οποία ακύρωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφασή της. Ο ΦΣΛ σχολιάζει ότι «το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και ξεκαθαρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματά του».

Θυμίζουμε ότι το πρώτο επεισόδιο στο «σίριαλ» με τις άδειες παίχτηκε τον Μάιο του 2016, όταν η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε εκδώσει απόφαση για πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος αδειοδότησης. Οι φαρμακοποιοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τούς δικαίωσε τον περασμένο Ιούλιο, ακυρώνοντας την απόφαση του υπουργού Υγείας. Μετά την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να προσφύγουν εκ νέου κατά της απόφασης.

Πάγια θέση του ΠΦΣ είναι ο τρόπος χορήγησης αδειών ιδρύσεως φαρμακείων να ταυτίζεται με εκείνο των χωρών της Ευρωζώνης (πχ γερμανικό μοντέλο). Oι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey