Ξεκινούν απεργίες οι Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Σπάει στα δύο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

06/10/2016 - 13:56

Το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Χθες Τετάρτη εισήχθη προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος σήμερα Πέμπτη. 

Το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Χθες Τετάρτη εισήχθη προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος σήμερα Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στις επιτροπές, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέτει οριστικά τέλος στα σενάρια ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ελληνικού εναέριου χώρου. Με το νομοσχέδιο συστήνεται η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και γίνεται αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Για το διαχωρισμό της ρυθμιστικής αρμοδιότητας από εκείνη της επιχειρησιακής δραστηριότητας στην ΥΠΑ, ο υπουργός Υποδομών επεσήμανε ότι η μόνη υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας που είχε και τους δύο ρόλους, στην Ευρώπη, ίσως και διεθνώς, ήταν η δική μας ΥΠΑ. Έτσι προχωράει η σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, και συνεπώς, επί της ουσίας, θα υπάρχουν δύο δημόσιες κρατικές υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άλλα διαφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου κι άλλα διαφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα.

 

Δεν ικανοποιούνται όλοι

Το νομοσχέδιο φαίνεται πάντως να ικανοποιεί την Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) καθώς κανένας από τους εργαζόμενους της υπηρεσίας δεν θα απολυθεί. Επίσης πηγές της ΟΣΥΠΑ αναφέρουν ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως αυτό της Λέσβου, ο έλεγχος της λειτουργίας παραμένει στην ΥΠΑ και η «Fraport» παίρνει μόνο την εμπορική διαχείριση των αεροδρομίων.

Ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι όλοι οι σύλλογοι της ΟΣΥΠΑ ικανοποιημένοι από το νομοσχέδιο, γι’ αυτό και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας προχωρούν σε 24ωρες απεργίες, που θα ξεκινήσουν την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση - εξώδικη προαναγγελία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας προς το διοικητή της ΥΠΑ και τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών, Οικονομικών και Εσωτερικών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα 24ωρες απεργίες για την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, από τις 00:01 έως τις 23:59.

Τις ημέρες αυτές δεν θα εκτελείται καμία πτήση από και προς ελληνικό αεροδρόμιο. Οι Ελεγκτές ζητούν την άμεση απόσυρση των άρθρων 46 έως και 57 του νομοσχεδίου «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» και τον προσδιορισμό τους με Προεδρικό Διάταγμα, καθώς και τροποποιήσεις των άρθρων 65, 71 και 72.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey